Duurzaam

10 slimme trucs om voedselverspilling te verminderen

In Nederland gooien we jaarlijks ± 34 kilo ongebruikt voedsel per persoon in de afvalbak. Allemaal voedselverspilling, dit betekend dat er alleen in Nederland al jaarlijks 590 miljoen kilo goed voedsel de afvalbak in gaat. Dat zijn duizenden vrachtwagens vol!  Wat gooien we het meeste weg?  Het meeste is brood & deegwaren, op jaarbasis gooit elk persoon hier 7,3 kilo van weg.  Daarnaast ruim 6 kilo aan groente & fruit en 5 kilo zuivel (bron).

De meest eenvoudige manier om je boodschappenbudget te verlagen is om te stoppen met voedselverspilling. Goed voor je portemonnee én je gaat duurzamer om met de spullen die je koopt.  Ik weet dat het klinkt als een eenvoudig concept, maar tegelijkertijd kan het gemakkelijk zijn om voedsel gewoon weg te gooien. Ook ik ben hier tot voor kort schuldig aan geweest. Als ik voor het boodschappen doen in de koelkast keek lag er veel te vaak een zakje ongebruikte sla of fruit. Bedacht om ‘een keer’ te gaan eten. Als we onze koelkast een keer per maand moeten opruimen en een hoop verwende, ongebruikte of beschimmelde dingen weggooien, verspillen we voedsel … en geld.

Maar maak je geen zorgen meer! Hier zijn enkele manieren om verspilling van voedsel te verminderen waar je portemonnee blij van wordt! Dus check ze hieronder en laat me weten wat je denkt.

De wereld op zijn kop!

Jam heb ik altijd in huis, maar ik eet het  niet elke dag. Niets is vervelender dan een keer heel graag jam op je brood willen, je maakt de pot open en schimmel… Je voorkomt schimmel op je jam door simpelweg de pot ondersteboven te zetten. Zo voorkom je dat er schimmel in komt. Werkt ook prima voor ander broodbeleg zoals sandwichspread en voor sauzen.

Bewaar kaas in een bijenwasdoek

Als er iets is dat goed past bij elk gerecht, is het kaas! Het ergste is dat je het nooit opmerkt totdat je de kaas wilt gaan  gebruiken. Om de kaas tot wel 3 weken goed te houden zonder kwaliteit verlies of schimmel  kan je deze het beste bewaren in een bijenwasdoek. Deze sluit beter om de kaas heen dan de standaard kaasverpakking en het is beter voor het milieu. Heb je geen doek en heb je schimmel op je stuk kaas, dan kan je het beschimmelde stuk er gewoon afsnijden.

Bloem altijd lekker koel

Mijn bloem had ik altijd in weckpotten in mijn keuken staan, stond zo leuk vond ik. Ik had een tijdje niets gebakken en wilde dit weer gaan doen. Ik pakte mijn pot met bloem en er zaten allemaal kleine beestjes in. Zo vies. Het bleek dat de pot niet goed sloot.  Stop de bloem in een (goed) afgesloten bak en zorg dat het koel staat.  De koelkast is een zeer goede opslagplaats voor bloem, zolang de bloem geen vocht kan absorberen zit je goed. Heb je bloem die over de THT is? Als de bloem er nog goed uitziet en niet muf ruikt dan kan je het nog  gebruiken.

Gebruik je groenteafval

Bewaar wortelschil, aardappelschillen, uienuiteinden en bleekselderij om toe te voegen aan een zelfgemaakte groentebouillon. Bewaar het in een zak en vries het in. Zodra de zak vol is, is het tijd om een ​​smakelijke groentesoep te maken, perfect voor koud weer.

De vriezer is je beste vriend

Soepen zijn een van de gemakkelijkste en meest betrouwbare gerechten om in te vriezen. En met betrouwbaar bedoel ik dat je thuis kunt komen van je werk, een kom bevroren soep kunt opwarmen en zonder twijfel weet dat het heerlijk zal zijn! Dus maak een dubbele portie van je favoriete soep en bevries wat voor later. Ik heb bevroren fruit voor mijn smoothies, ik vries zoveel mogelijk vlees in en ook mijn brood ligt in de vriezer. Elke dag het aantal sneetjes wat je nodig hebt uit de vriezer halen en je voedselverspilling voor brood & deegwaren kan je drastisch verlagen.

Panty om je uien

Nee, ik ben niet gek geworden. Panty’s zorgen ervoor dat je uien tot 8 maanden vers kan bewaren. Dus in plaats van uw oude versleten panty’s  weg te gooien, probeer het een nieuw leven te geven. Gelijk weer een vinkje voor duurzaam omgaan met je producten.

Vries verse kruiden in

Misschien heb je zelf  verse kruiden in je tuin groeien of koop je regelmatig verse kruiden. Het is altijd teveel. Bij mij liggen de kruiden in mijn koelkast, dan gebruik ik ze nog een keer en leg de rest weer terug, waarna ze daarna verlept raken en ik ze in de GFT bak doe.  Nu kwam ik deze tip tegen en het is geweldig idee. Ik ga dit zeker doen de volgende keer als ik verse kruiden heb. Stel je voor je hebt rozemarijn en je gebruikt maar een deel. Overige deel doe je in een ijsblokjes bak en in plaats van water vul je de bak met olijfolie. Volgende keer als je aan het koken bent pak je een kruidenblokje en hopla heerlijke verse kruiden in je eten.

Aardappelschil chips

Aardappels zijn goed voor bijna 3% van onze voedselverspilling. Elke avond lekker groente, aardappelen en vlees op tafel. Maar die aardappelen die schillen we en de schillen gooien we weg. Maar wist je dat je er ook enorm lekkere chips van kan maken uit de oven? Hier vind je een heerlijk recept.

In plaats van het weggooien van oud voedselresten, gebruik je ze goed en gebruik je restjes in nieuwe recepten om voedselverspilling te verminderen. Duurzaam bezig zijn én goed voor je portemonnee.  Het is dus een totaal win-win scenario. Welke tips heb jij om voedselverspilling tegen te gaan? Reageer hieronder en laat me weten wat je ervan vindt. Zoals altijd, als je vragen hebt, help ik altijd graag.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.