Duurzaam

25 eenvoudige manieren om thuis water te besparen

In Nederland is het vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt en dat je elke dag kan douchen en je toilet kan doorspoelen. Afgelopen weekend waarschuwde verschillende waterbedrijven voor het grote verbruik met deze warme dagen. Daardoor kan er in sommige gebieden problemen komen met de watervoorziening. Door onder andere het vullen van zwembaden, het extra sproeien van de tuin, auto’s te wassen, gewassen te bepsproeien etc. wordt er zo’n 30% tot 50% meer verbruikt per dag.

Maar heb je ooit nagedacht over hoeveel je in huis gebruikt? Water is een kostbare hulpbron. Met de steeds langere periodes van droogte in ons land wordt er steeds vaker opgeroepen spaarzaam om te gaan met dit kostbare goed. Milieubewuster zijn en proberen thuis te besparen kan het milieu op zoveel manieren helpen. Verspilling hiervan verspilt ook de energie die wordt gestoken in het reinigen en verspreiden hiervan. Niet alleen dat, maar iedereen gebruikt meer water dan hij eigenlijk nodig heeft.

Bijna 70% van de wereld is bedekt met water. Slechts 2,5% van hiervan op de planeet is zoet water. De rest is het zoute water in de oceaan. Slechts 1% van het zoete water is toegankelijk omdat de rest zich in gletsjers en sneeuwvelden bevindt.

bron: National Geographic

Waar ze ook zijn, de 6,8 miljard mensen op aarde hebben water nodig om te overleven. Het menselijk lichaam bestaat niet alleen voor 60 procent uit water, het is ook essentieel voor het produceren van voedsel, kleding en computers, het verplaatsen van onze afvalstroom en het gezond houden van ons en het milieu. Maar we gebruiken teveel, zoveel dat de watervoorziening in de wereld langzaam in gevaar komt.

Enkele voordelen van waterbesparing:

  • Door minder te gebruiken is er ook minder energie nodig om het water te verwerken, te reinigen en te verdelen.
  • Door minder water te gebruiken hoeft er minder water verwarmt te worden en dat bespaart gas en / of energie.
  • Zorgt ervoor dat we genoeg water hebben voor toekomstige generaties.
  • Minder water gebruiken is minder verontreinigd water wat het putje in gaat dus is een win-win situatie.
  • Je bespaart geld.

Waterbesparing is met kleine aanpassingen heel eenvoudig. Het belangrijkste is om je bewust te zijn van de hoeveelheid dat je gebruikt. Zodra je je hier bewust van bent kan je besparen en het verschil maken voor de wereld. Ik ga je hier bij helpen.

Hier de 30 eenvoudige manieren om water in huis te besparen:

1. Draai de kraan uit wanneer je je handen met zeep insmeert en je tanden poetst.

2. Gebruik soms handdesinfecterend middel in plaats van je handen in de gootsteen te wassen.

3. Douchen in plaats van een bad nemen. Douches gebruiken minder water dan het vullen van een badkuip.

4. Neem snelle douches – Zet een timer om je douchetijd te beperken. Ik gebruik er zo een als hieronder al ruim 4 jaar.

5. Zorg ervoor dat je toilet weinig doorspoelt. Zo kwamen wij er onlangs achter dat we 6 liter bij een grote spoelbeurt doorspoelde, maar dat we dit ook nog konden terugzetten naar 4,5 liter. Gelijk gedaan, werkt prima en scheelt 1,5 liter.

6. Heb je een toilet waarbij je de hoeveelheid niet kan regelen bij een spoelbeurt? Zet in het bestaande toilet reservoir plastic flessen gevuld met zand of stenen achter in uw toilet te plaatsen. Zo kan er minder water in en bespaar je ook per spoelbeurt.

7. Gebruik efficiënte kranen en douchekoppen die waterbesparend zijn.

8. Controleer het toilet op lekken om er zeker van te zijn dat je geen water verspilt.

9. Investeer in een waterzuinige wasmachine die in het algemeen minder water gebruikt om kleding te wassen.

10. Was kleding met de hand als je een enkel kledingstuk moet wassen. Gebruik de wasmachine alleen als je een volle lading hebt.

11. Laat de kraan niet lopen bij het afwassen met de hand in de gootsteen. Het verspilt water en verdunt ook het zeepwater.

12. Schakel over naar een waterzuinige vaatwasser die minder water gebruikt om de afwas te doen.

13. Gebruik een vaatwasser in plaats van met de hand af te wassen. Verrassend toch? Vaatwassers kunnen veel meer vaat wassen met minder water. Dat gezegd hebbende …

14. Laat de vaatwasser alleen draaien als hij vol is, zodat het water en de energie de moeite waard zijn.

15. Koop biologische groenten en fruit – er wordt minder water gebruikt bij de productie van biologische groenten en fruit, waardoor het een geweldige manier is om te besparen.

16. Laat de kraan niet lopen terwijl u fruit en groenten spoelt. Spoel in plaats daarvan fruit en groenten in een kom met water. Gebruik dat na het wassen weer om je planten te bevochtigen.

17. Stoom groenten in plaats van ze te koken. Dit bespaart water maar helpt ook om voedingsstoffen van groenten vast te houden.

18. Verspil geen voedsel, water wordt gebruikt om het voedsel dat u koopt te produceren, dus verspilling van voedsel verspilt water. 

GERELATEERDE POST: 10 slimme trucs om voedselverspilling te verminderen

19. Controleer regelmatig je leidingen op lekken om er zeker van te zijn dat je geen water verliest. Dus controleer je toilet, douchekop, kranen etc. op lekkages.

20. Verspil geen water dat je jezelf inschenkt om te drinken. Ik neem vaak een flesje mee naar mijn werk en ik hou ervan om zeker in de zomer een flesje in de auto te hebben. Maar ik wil ook graag vers drinken. Het water wat in mijn fles wat overblijft gaat bij mij dus naar de planten of in de waterbak van de hond.

21. Sproei tuinplanten in de vroege ochtend of avond, zodat het niet verdampt in de hitte veroorzaakt door de zon.

22. Vang regenwater op en gebruik het om je tuin te bevochtigen. Gebruik een regenton of zet wat containers neer als het gaat regenen.

23. Gebruik een emmer en een spons om je auto te wassen in plaats van met de tuinslang te besproeien.

24. Gebruik een bezem om je stoep en/of oprit schoon te maken in plaats de tuinslang.

25. Lekker zo’n zwembadje in de tuin. Vul het bad niet volledig en als het zwemwater vies is geworden, laat het dan niet zomaar weglopen, maar verdeel het over de planten. Uiteraard niet doen als je chloor gebruikt hebt.


Als je deze tips gaat opvolgen, bespaar je enorm en help je om deze kostbare hulpbron te behouden. Door waterbesparing kan je ook je ecologische voetafdruk verkleinen, want door minder te gebruiken, wordt er minder energie verbruikt en wordt er minder vervuiling geproduceerd. Mooi streven voor ons allemaal toch. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.

Heb jij nog andere tips of opmerkingen? Ik hoor ze graag! Je kan ze hieronder kwijt in een reactie.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.