Duurzaam

3 tips om NU je leven duurzamer te maken

Wellicht heb je wel eens gehoord van de plastic soep, een verzameling van plastic afval in onze oceanen. Dit is een probleem wat nog steeds groeiende is. Voorheen dacht ik, ja leuk dat Nederland een verbod op plastic tasjes heeft maar wat heeft het voor een zin als andere landen gewoon lekker door blijven gaan. Dat de verandering die ik doe geen zin zou hebben. Maar als we allemaal 10% van ons leven duurzamer zouden leven, kan dat al een heel groot verschil geven.

Wat feiten over plastic op een rij

  • Slechts 9% van al het plastic dat ooit is gemaakt, is waarschijnlijk gerecycled  en 12% van al het plastic afval is verbrand. De resterende 79% is opgestapeld op een stortplaats waarschijnlijk in Oost-Europa of Azie of zwerft in de natuur.
  • Elk jaar sterven één miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren door plasticvervuiling in onze oceanen.
  • In een onderzoek door de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding testte bijna 93 procent van de mensen positief voor BPA (een potentieel schadelijke chemische stof die aanwezig is in plastic producten).

Verandering heeft wel zin!

Ik ben me er langzaam maar zeker steeds bewuster van geworden dat ook ik een verschil kan maken. Langzaam maar zeker probeer ik mijn steentje bij te dragen. Een van de beste manieren om plasticvervuiling te bestrijden is door te letten op wat je koopt. Je bent iets meer tijd kwijt om het uit te zoeken en waarschijnlijk ook iets meer geld. Maar je kan veel producten die je normaal van plastic koopt vervangen door milieuvriendelijke producten.

Gemak dient de mens, dus ik heb al wat uitzoekwerk voor je gedaan. Hieronder vind je een aantal simpele aanpassingen die je kan doen in je aankopen om jouw eigen plastic gebruik te verminderen.

Kleding

De gemiddelde vrouw heeft 103 kledingstukken in haar kast ( ik kan me er haast niets bij voorstellen) Grofweg de meeste kleding is gemaakt van katoen, een natuurproduct. Onder schuilnamen als acryl, polyester, nylon, pvc, PET en polyamide is plastic langzaam de kledingindustrie binnen geslopen. En dan te bedenken dat je daarnaast ook nog de plastic hoesjes, labeltjes en tags hebt.

Als je kleding gaat kopen, kies dan voor katoen (liefst biologisch), linnen, hennep of bamboe. Natuurlijke materialen zijn altijd beter dan de materialen waar plastic in zit. De volgende keer als je kleding koopt even kijken op het label waar het van gemaakt is. Duurzamer is altijd beter.

Bamboo Basics - Extreem comfortabel ondergoed

Schoenen

Duurzame schoenen kan gaan over verschillende zaken. Hoelang doe je met de schoenen? Zijn ze gemaakt door mensen met goede werkomstandigheden? Worden ze gemaakt van duurzame materialen, zoals wol ?

Er is genoeg keuze. Zoals de schoenen van TOMS die gemaakt zijn van duurzaam materiaal en ook een flink aantal zijn helemaal van veganistische materialen gemaakt. Van elke verkochte paar schoenen gaat een deel naar mensen in nood.

Je hebt ook de sneakers van VEJA. Gemaakt van biologisch katoen, fair trade rubber en plantaardig gelooid leer. Duurzamer kan haast niet. Als je in je zoekmachine intypt duurzame schoenen, dan krijg je zo een hele rits. Kies wat bij jou past.

Koffiekopjes

In veel grotere kantoren hebben ze de plastic koffiekopjes in de automaten vervangen voor een milieuvriendelijke papieren variant. Maar ook deze koffiekopjes voor eenmalig gebruik zorgen voor een grote hoeveelheid onnodig afval. Veel van de automaten hebben tegenwoordig de optie om ook een kopje zelf er onder te zetten. Dit is al een hele verbetering, maar weet je wat nog beter is?

Door een herbruikbare, milieuvriendelijke koffiekop te gebruiken, kan je het afval verminderen. Zoals bijvoorbeeld de duurzame koffiebeker van rCup, gemaakt van oude gerecyclede koffiebekers.

Dat waren ze, 3 tips om je leven direct duurzamer te maken. Wil je meer lezen hierover? Lees dan ook eens mijn blog over Starten met duurzaam leven doe je zo!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: