woman wearing maroon velvet plunge neck long sleeved dress while carrying several paper bags photography
Financiële vrijheid,  Uncategorized

4 geld beslissingen waar je later spijt van gaat krijgen

Heb je ooit een geld beslissing genomen, één die op dat moment een goed idee leek? Maar achteraf gezien kan je jezelf wel voor je kop slaan hoe stom je bent geweest. Ik denk dat we allemaal dit soort beslissingen in het leven nemen.  Van je fouten kan je leren. Ze maken ons uiteindelijk betere mensen, maar laten ons ook achter met een overweldigend gevoel van spijt.

Als het om geld en je financiën gaat, zijn er tal van mogelijkheden om beslissingen te nemen waarvoor je jezelf later voor je kop slaat. Soms raken deze beslissingen meer dan alleen je gevoelens. Er is een enorm verschil tussen een aankoop die je de avond ervoor hebt gedaan, twijfelen en een belangrijke beslissing nemen die je de rest van je leven zou kunnen volgen.

Hier zijn enkele van de meest gemaakte fouten die je met je geld kan doen en enkele oplossingen om ze te vermijden.

Geld uitgeven dat je nu niet hebt

Bijna alles in het leven kost geld, je staat op en je kleedt jezelf aan in kleding die je hebt gekocht in een (online) winkel. Je maakt je ontbijt met de producten die je kocht in een supermarkt of bij de bakker. Daarna stap je in je auto en rijdt naar je werk met brandstof waarvoor je ook moet betalen. Het uitgeven van geld is een onderdeel van je dagelijkse leven.

Geld uitgeven doen we allemaal. Het wordt pas een probleem als je boven je stand gaat leven oftewel je geeft meer geld uit dan wat je ontvangt. Het start vaak klein, maar kan groeien tot een zeer groot probleem. Boodschappen doen en geen geld meer hebben, maar wel de mogelijkheid om rood te staan. Online kleding kopen en 14 dagen later betalen.

woman in red t shirt looking at her laptop
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Het lijkt misschien niet veel, maar als je het vaak genoeg doet zonder op tijd de roodstand of rekening te betalen, dan kan het vrij snel uit de hand lopen. Voeg daarbij ook nog eens de extra rentekosten voor het roodstaan of de kosten voor te laat betalen toe en je hebt een recept om steeds dieper in de problemen te raken.

De simpele oplossing – als je geen geld hebt om de aankoop te betalen, koop het dan niet. Als je al schulden hebt zorg dan dat je geen impulsieve aankopen meer doet. Wil je iets kopen, omdat je het écht graag wil hebben, denk er eerst over na. Koop het niet, ga naar huis en vraag jezelf het volgende af:

  • Heb ik het echt nodig?
  • Waar ga ik het neerzetten?
  • Is het waard om hier mijn geld aan uit te geven?

Roodstand, later betalen of een creditcard maken het je gemakkelijk om geld uit te geven wat je niet hebt. Het stelt je in staat om tegen jezelf te zeggen: “Ik betaal het met mijn volgende salaris”, maar in werkelijkheid is er niet genoeg geld van je volgende salaris om het af te betalen.

Als je weet hoeveel geld je kan uitgeven start dan met het maken van een budget en hou je daaraan.

Onnodige schulden maken tijdens je studie

Hoe vaak ik mensen wel heb horen zeggen dat studenten lekker veel moeten lenen omdat de rente 0% is en ze het pas na jaren moeten terugbetalen. Hier nemen veel studenten beslissingen op basis van het heden, in plaats van na te denken over de toekomst.

Wat veel mensen vergeten is dat studiefinanciering nog altijd een schuld is. Een schuld die je in de jaren na je studie blijft achtervolgen, het zal een keer terugbetaald moeten worden. Toen ik studiefinanciering kreeg heb ik ook een groot deel geleend. Het is zo gemakkelijk om dit te accepteren, ook al heb je er maar de helft van nodig. Waarom? 

Ik gebruikte het excuus van “kosten van levensonderhoud”. Ik zei tegen mezelf dat ik zou gebruiken wat ik nodig had voor school, en de rest zou worden gebruikt voor huisvesting en voedsel. De lelijke waarheid, ik wilde gewoon lekker comfortabel kunnen leven. Ik had het extra geld niet nodig. Ik wilde het gewoon.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Veel studenten weten niet wat ze krijgen als ze de maximale studiefinanciering accepteren. Voor velen lijkt het “gratis” geld. Het besef dat het een lening is die moet worden terugbetaald, gebeurt pas als je de brief van DUO krijgt met het bericht dat je het moet gaan terugbetalen.

Op het moment dat je dit bericht krijgt, studeer je al lang niet meer en heb je misschien je leven aardig op orde. Mooi huis, lekker comfortabel leven en opeens komt die brief die aangeeft dat je €300 – € 400,- per maand mag gaan terugbetalen de komende 8 jaar. Oeps! Dat is geld wat je eigenlijk niet kan missen, weg comfortabel leven en hallo op een houtje bijten.

Onthoud dat het ALTIJD oké is om minder studiefinanciering te accepteren dan wat DUO aanbiedt. Accepteer alleen wat je nodig hebt. Hou je vaste lasten laag ( tip: blijf lekker thuis wonen 😉 ) en zoek een bijbaan die redelijk goed verdient.

Geen geld sparen

Simpel gezegd: geen geld sparen is gevaarlijk en heeft consequenties. Of je nu een bewuste keuze maakt om geen geld weg te zetten, of je hebt geen geld om te sparen, je riskeert veel.

Geld besparen is de basis van financieel succes. Zolang je niet elke maand een deel spaart zal je financiële toekomst onstabiel zijn. Hoe langer je niet spaart, hoe riskanter het word.

Financiële noodsituaties zijn een feit. Het ene moment denk je dat alles goed gaat, en dan, boem, je verwarmingsketel gaat minder in de winter stuk of je auto gaat kapot. En op die momenten, als je geen spaargeld hebt, kan het zijn dat je moeite hebt om rond te komen.

Met spaargeld kan je deze onverwachte uitgaven opvangen. Al spaar je maar € 25,- per maand. Iets is beter dan niets.

Wil je meer sparen? Doe dan mee met mijn spaar challenge en spaar in 1 jaar tijd €1000,-!

Onnodige aankopen doen

De nieuwste iPhone, nieuwe kleding, nieuwe meubels etc. Als je al problemen hebt om de rekeningen te betalen is het niet slim om onnodige aankopen te doen en zeker niet op afbetaling.

Iets nieuws kopen kan je een fijn gevoel geven, maar dit gevoel duurt maar kort. Als jij voor €1000,- een nieuwe telefoon koopt op afbetaling, dan zal je aan het einde van de rit €1120,- betaald hebben ( bij een rente van 12%) Met die €120,- had je ook wat anders kunnen kopen, of kunnen sparen.

Spaar liever eerst het bedrag bij elkaar en doe dan de aankoop. Heb je het artikel toch echt nodig? Kijk dan eerst of je ergens korting kan krijgen.

Als het gaat om het nemen van beslissingen met je geld waar je later spijt van zult krijgen, is het belangrijkste om te onthouden dat je binnen je mogelijkheden leeft. Maak een budget dat werkt en houd u eraan. Dat is een beslissing waar je geen spijt van zult krijgen.

Heb jij ooit een geldbeslissing genomen waar je nu spijt van hebt? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: