
4 mythes over budgetteren die je niet moet geloven.
Het woord ‘budgetteren’ is nou niet een woord waar de meeste mensen van gaan juichen. Het klinkt als werk, ziet eruit als beperking en houdt in dat je van rekenen moet houden. Vanaf het moment dat vriendlief en ik 9 jaar geleden een gezamenlijke rekening namen heb ik de controle hierover op me genomen.
Het was prima te doen. De gezamenlijke rekening was voor vaste lasten en boodschappen en de rest betaalde we van onze eigen rekeningen. Ik had genoeg om kleding te kopen, om aan persoonlijke verzorging uit te geven en kon alles kopen wat ik wilde. Wat wil je nog meer?
2 jaar later bedachten we dat we graag een huis wilde gaan kopen. De huur steeg elk jaar maximaal en dat zinde ons niet. We konden prima rondkomen, maar om een huis te kopen moest er wat gaan veranderen. We kochten een nieuwbouwhuis, maar dat betekende voor ons dat we tijdens de bouw een deel hypotheek moesten gaan betalen en uiteraard ook nog onze huur. Het werd tijd om een plan te maken voor ons geld ( ook wel budgettering genoemd)
Om de hypotheek te krijgen moest ik wel nog een lening aflossen van ± €3000,- voor mijn auto. Het is absoluut verbazingwekkend wat je kunt bereiken met je inkomen als je iets echt wilt. Binnen 3 maanden had ik de lening volledig afgelost.
Sindsdien maak ik elk jaar een budgettering voor het komende jaar. Budgettering heeft mijn financiële leven volledig veranderd. Ook jouw leven kan veranderen! Zorg ervoor dat je de onderstaande mythen negeert en stop met een leven te leiden waarin je leeft van salaris naar salaris. Omarm het idee dat je al rijk bent, het enige dat nodig is, is een budget!
Mythe 1: Ik heb geen budget nodig
Mensen die geen budget hebben geven vaak aan “ik weet wat er in en uit gaat” en “ik red het elke maand toch”? Als je dit denkt dan ben je niet bezig met budgettering. Je haalt niet alles uit je geld wat er in zit.
De meeste mensen beschouwen budgettering als één ding, ik moet bekennen dat ik dat ook deed in het begin. Alleen kijken naar het verleden en gebruiken cijfers uit het verleden om nu schattingen voor uw budget te bepalen. Het is geweldig dat je weet waar je aan uitgeeft, maar je kijkt alleen naar wat je de afgelopen maand hebt uitgegeven.
Budgettering is kijken naar het verleden, maar je moet ook naar de toekomst kijken. Je moet budgetteren voor het geld dat je nog niet hebt uitgegeven.

Mythe 2: Budgetteren is saai
Hallo, wordt eens wakker! Kijken naar je bankrekening en denken dat als je het einde van de maand net red, je het goed gedaan hebt. Dat is saai. Denk eens na wat je echt wilt. Die mooie reis maken misschien? Of eindelijk een keer nieuwe meubels. Hoe leuk is het om hierover na te denken en plannen te maken?
Bij budgetteren hebben we een lijst met dingen die we willen en nodig hebben. De dingen die we nodig hebben die bovenaan onze lijst staan (hypotheek, zorgverzekering en eten) en de dingen die we willen die onderaan onze budgetteringslijst staan (die mooie reis en de nieuwe meubels voor de woonkamer).
In het begin heb je misschien alleen genoeg voor items die je nodig hebt, maar het leuke aan budgettering zijn de “wensen” die verderop in je budgetteringslijst staan.
Mythe 3: Voor budgetteren moet je goed kunnen rekenen
Rekenen is echt het gemakkelijkste deel van budgettering. Het enige dat u moet weten, is hoe u kunt optellen, aftrekken en af en toe deling kunt gebruiken. Niet al te pijnlijk toch? De rekenmachine die je na je middelbare schooltijd in een la hebt gegooid kan eindelijk weer gebruikt worden.
Het moeilijkere deel van budgettering is het berekenen van uw uitgaven en weten waar u op uw uitgaven kunt besparen. Als de rekensom je ervan weerhoudt een budget te maken, zijn er een miljoen online bronnen die het voor je doen. Zelfs Excel heeft budgetteringssjablonen met ingebouwde formules, je hoeft alleen maar de cijfers in te typen.

Mythe 4: Budgetteren zorgt ervoor dat ik geen leuke dingen meer kan doen
Dit is waar budgettering zijn lelijke reputatie krijgt. Veel mensen hebben het gevoel dat het creëren van een budget hen ervan weerhoudt geld uit te geven aan dingen die ze willen. Deze mythe zal niet alleen je kans wegnemen om je geld effectief te beheren, maar het zal zelfs de verantwoordelijke uitgevers ervan weerhouden hun ware spaarpotentieel te bereiken.
Je moet budgettering zien als iets waarmee je het geld dat je hebt, kunt besteden aan de dingen die er het meest toe doen en die voor jou het belangrijkst zijn. Het is een positieve benadering, geen negatieve.
Het is belangrijk dat je beseft dat budgetten eigenlijk bedoeld zijn om flexibel te zijn. Je zal veel meer kans van slagen hebben met budgettering als je je kan aanpassen aan levensveranderingen. Je stelt limieten in voor bepaalde bestedingscategorieën, maar je hebt ook de mogelijkheid om bij die categorieën op te tellen of af te trekken. Je kunt aan de ene categorie geld toevoegen wanneer dat nodig is, en van een andere geld afhalen om het verschil goed te maken.
Budgetteren hoeft niet als werk of een klus te voelen. Maak het leuk, maak het persoonlijk en zorg ervoor dat je doet wat voor jou werkt. Een budget bevat je persoonlijke doelen, je bestedingspatroon, houdt je op het goede spoor en stelt je in staat om gebieden met extra geld te vinden waarvan je niet eens wist waar.
We maken plannen voor de belangrijke dingen in ons leven, zoals bruiloften, vakanties, en verhuizen. Je geld is belangrijk, zorg ervoor dat je er een plan voor hebt!
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen als je hier op klikt en een aankoop doet op de websites, zonder dat het jou wat extra kost. Bedankt voor je steun!

Mijn thema voor 2022: verbinding
Dit vind je misschien ook leuk

De 16 leukste tips voor deze herfst!
7 september 2020
4 geld beslissingen waar je later spijt van gaat krijgen
28 december 2020