people gathered inside house sitting on sofa
Budget,  Financiële vrijheid

5 cruciale vragen die je aan jezelf moet stellen voordat je een budget maakt

Het zal je verbazen hoeveel mensen een budget maken en er daarna niets meer mee doen. Ze maken een budget om er één te maken. Waardoor ze de indruk krijgen dat ze de geldzaken allemaal op orde hebben. Echter de harde waarheid is: als je budget niet logisch is voor jezelf, dan zal je het nooit gebruiken.

Het maken van een budget en er nooit meer naar omkijken is geen snelle fix. Vaak klopt dit ook niet met het leven wat je leid. Het idee van het hebben van een budget overtreft de realiteit.

Ik kan namelijk opschrijven dat ik maar €100,- wil uitgeven aan boodschappen. Maar voor een gezin van 4, waaronder 1 baby is dat niet realistisch.

Voordat je gaat zitten om een budget te maken is het belangrijk om eerst jezelf een paar vragen te stellen en deze naar alle eerlijkheid te beantwoorden. Het zal je niet alleen helpen bij het maken van een budget maar ook is het een motivatie om je aan je budget vast te houden.

Hier zijn vijf cruciale vragen die je jezelf moet stellen voordat je een budget maakt.

Wat zijn je doelen?

Zolang er meer maandelijks binnenkomt dan dat er uit gaat, ben je goed beginnen. Het is en blijft jouw geld. Maar, breng het naar de next level…

Denk na over de lange termijn en niet alleen op de korte termijn. Het doel van een budget is om je te helpen dat je niet meer uitgeeft dan dat er binnenkomt. Maar dat is we een beetje een saai doel, vind je ook niet?

Denk goed na over wat je uiteindelijk wilt bereiken met je budget. Maar zorg wel dat het een realistisch doel is. Een villa met zwembad is voor een modaal inkomen wellicht iets te hoog gegrepen. Als een doel onbereikbaar is zorgt het voor frustratie en verlies je je motivatie.

Hieronder vind je mijn 3 doelen.

Mijn korte termijn doel (binnen 2 jaar) : aflossen lening van €9.500

Wij hebben een lening genomen voor het plaatsen van 2 dakkapellen op onze woning en lossen daar sinds dit jaar €100,- extra per maand op af. Officieel loopt de lening nu nog 5 jaar. Maar dat willen we dus nog extra versnellen. Hopelijk kunnen we na de zomer onze extra aflossing verdubbelen.

Middellange termijn doel (binnen 5-9 jaar) : huis met garage kopen

Wij zijn heel tevreden met ons huis, maar mijn partner mist wel echt een plek waar hij al zijn gereedschap en zijn motor kan stallen. Daarnaast hebben we een hele kleine tuin en zouden we deze ook graag wat groter willen zien. Daarom willen we op termijn graag naar een huis met garage. Maar om dat te kunnen moet eerst onze lening afgelost zijn en willen we daarna sparen voor een eventuele verbouwing.

Lange termijn doel ( tussen 10 en 25 jaar ): dat partner en ik beide minder kunnen gaan werken of helemaal kunnen stoppen.

Onze ultieme droom is helemaal stoppen met werken. Maar met minder kunnen werken zijn we ook al heel tevreden. Ik werk op dit moment al parttime 28 uur en mijn partner werkt 36 uur. Met minder werken zouden we beiden naar 2-3 dagen willen. Dit willen we bereiken door lagere woonlasten door extra af te lossen op de hypotheek.

Lees ook: Wat is financiële vrijheid voor mij?

Welke MOET-kosten heb je?

Je MOET-kosten oftewel de uitgaven die je moet doen. Zoals huur / hypotheek, gas/water/licht en je verzekeringen. Het kan wat lastig zijn, maar je moet weten wat je verantwoordelijkheden zijn elke maand.

Schrijf al je MOET-kosten op, alle rekeningen en ook alle schulden die je nog moet aflossen. Schrijf ook je variabele kosten op, kijk voor een gemiddelde naar je uitgaves hiervoor van minimaal de afgelopen 3 maanden en neem daar het gemiddelde van. Variabele kosten zijn bijvoorbeeld je uitgaven aan boodschappen, deze kunnen variëren.

Als je je MOET-kosten en je variabele kosten bij elkaar optelt dan weet je dat dat je verantwoordelijkheden zijn elke maand. De uitkomst van deze som is essentieel voor het maken van je budget omdat je dan weet wat er overblijft.

Het hele gezin doet mee

Je kan als vrouw of man des huizes een budget maken maar als je wederhelft hier niet van op de hoogte is of de noodzaak er niet van inziet, dan lukt het nauwelijks om je aan het budget te houden

De sleutel om een budget te laten werken is door te communiceren met de andere leden van het huishouden. Leg uit waarom je een budget hebt gemaakt, laat ze het belang van een budget inzien en vraag je wederhelft om hulp en steun om binnen het budget te blijven.

Om iedereen mee te krijgen is het belangrijk dat ze het einddoel kennen. Communicatie is hier de sleutel.

Lees ook: 6 stappen om je partner aan boord te krijgen met sparen

Herzie je budget wanneer nodig

Heel leuk een budget opstellen, maar je leeft je leven en de situatie waarin je je vind kunnen snel veranderen.

Als je inkomen verandert, als je uitgaven opeens hoger worden of juist minder, dan moet je budget worden herzien en gewijzigd. Wees flexibel en pas je budget aan wanneer nodig. Pas wel op dat je niet elke maand je budget gaat wijzigen.

Ik hou me niet aan mijn budget en nu?

Een budget hoeft niet altijd in 1 keer perfect te zijn. Allemaal falen we weleens. Als het je een keer niet lukt om je aan je budget te houden, dan is dat jammer en ga je je weer door. Verlies je einddoel niet uit het oog door een kleine hapering. Faal je maand op maand om je aan je budget te houden, dan ben je wellicht te streng geweest.

Bijvoorbeeld je besteed voor je gezin van 4 personen nu €600,- per maand aan boodschappen. Maar je wilt bezuinigen en stelt je budget in op €350,- per maand. Dat is een hele grote stap. Ik adviseer je om het bedrag in stappen te verlagen. Ga eerst naar €550,- per maand, lukt het je gemakkelijk dan kan je na 3 maanden opnieuw je budget een stap omlaag brengen naar €500,- per maand.

Je houden aan een budget kost je tijd en gaat met hoogte en dieptepunten. Concentreer je vooral op de positieve punten. Ga je één dag de mist in en geef je geld uit wat je eigenlijk niet had moeten uitgeven, geen zorgen.

Op naar financiële vrijheid!

Het maken van een budget is een fantastische manier om jezelf op het goede spoor te houden richting financiële vrijheid. Door jezelf de bovenstaande vragen te stellen krijg je een goed overzicht. Gun jezelf de mogelijkheid om een budget vast te stellen die bij jouw leven past. Dan ga jij ook op weg naar financiële vrijheid.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.