four rock formation
Balans

5 Redenen waarom je geen balans kan vinden

Als er iemand is die worstelt met balans te vinden dan ben ik het wel. Jongleren tussen werk, bloggen, relatie, me-time en de zorg voor 2 jonge kinderen voelt vaak als een eindeloze ratrace.

Ik streef naar het in balans zijn, maar ik wil te veel, te snel, in te weinig tijd. Als ik eerlijk ben komt dat ook omdat ik vaak mijn tijd niet goed gebruik en soms teveel op mijn telefoon zit. Soms heb ik een idee voor mijn blog en dan kan ik zo een uur iets zitten uitzoeken op internet, terwijl ik me voorgenomen had om een blog artikel te schrijven.

We willen allemaal meer balans in ons leven creëren, maar soms voelt het zo ver weg. Balans kan voor iedereen wat anders betekenen, maar iedereen die het niet heeft is er eigenlijk wel naar op zoek. Pas als je tegen de spreekwoordelijke lamp aanloopt en gestrest of zelfs opgebrand bent, dan gaan we op zoek naar balans. Balans is op dat moment het ultieme medicijn.

Als je op zoek bent naar balans, maar dit niet lukt, dan heb ik 5 reden waarom je moeite hebt balans te vinden en wat je er aan kan doen!

low angle view of woman relaxing on beach against blue sky
Photo by Chevanon Photography on Pexels.com

1. Wat is balans?

Als je zou willen dat je leven meer in balans aanvoelde dan is dit moeilijk te bereiken zonder eerst te definiëren hoe dat eruit ziet. Voor ons allemaal voelt balans anders aan. Dit is namelijk afhankelijk van de verantwoordelijkheden die je hebt op het gebied van werk, relaties en hobby’s.

Je zou om te beginnen je gedachten en gevoelens in een dagboek kunnen bijhouden. Visualiseer hoe een leven in balans er voor jou uit zou zien. Dit geeft je een beter idee van waar je naar moet streven en welke stappen je moet zetten om dit te bereiken.

2. Je hebt geen zelfdiscipline.

Ook al lijkt discipline niet in hetzelfde rijtje als balans te horen, is het één van de beste hulpmiddelen om dingen onder controle te krijgen. Zonder zelfdiscipline verspillen we vaak tijd, zijn we niet heel productief en stellen we dingen uit. Door deze drie zaken niet op orde te hebben voelen we ons alleen maar overweldigd, schuldig en uit balans.

Ook al klinkt discipline als het tegenovergestelde van balans, het is een van de beste tools om je te helpen de dingen onder controle te krijgen. Zonder zelfdiscipline verspillen we vaak tijd, stellen we dingen uit en slagen we er niet in om dingen uit te voeren. Hierdoor voelen we ons alleen maar overweldigd, schuldig en totaal uit balans.

Hoe kan je met kleine veranderingen bereiken dat je meer zelfdiscipline krijgt en daardoor ook meer balans, dat is de vraag die je jezelf moet stellen. Minder afleiding, prioriteiten maken en grenzen stellen zijn de zaken waarbij je kleine dingen kan veranderen.

3. Je bent niet consistent met je acties.

Consistentie is een belangrijk aspect van evenwicht, ook al lijkt het misschien niet zo leuk. Gebrek aan consistentie in onze acties is een van de redenen waarom je leven zo onrustig kan aanvoelen.

Op welke gebieden van jouw leven ontbreekt het aan consistentie? Om balans te vinden is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen op gebied van eten, bewegen, slaap en ontspanning. Deze gebieden hebben de grootste invloed op het vinden van balans.

Lief Leven: klein geluk om te delen

4. Je plant niet.

Maak een basisoverzicht hoe je week eruit zal zien door werk, afspraken, sociale / relatie tijd en me-time in te plannen. Door dit te plannen in je week is het makkelijker om je er aan te houden.

Als je vergeet de details te plannen , dan raak je overweldigd en vergeet je voor jezelf te zorgen. Plannen is een manier om ervoor te zorgen dat in de drukke momenten van het leven ook voor jezelf kunt zorgen. Soms is het maken van een planning de enige manier om dit te realiseren .

5. Je zorgt niet goed voor jezelf.

Met alles waar je in het dagelijkse leven mee aan het jongleren bent ( werk, relaties, gezinsleven etc. ), is het belangrijkste dat je tijd vrijmaakt voor jezelf. Als je niet voldoende tijd neemt om voor jezelf te zorgen, zal het in balans komen altijd buiten bereik blijven.

Ik hoor je al denken, ik heb daar geen tijd voor. Het is gemakkelijk om dat als excuus te gebruiken. Maar zelfs al is het maar 5 minuten. Als je zelfdiscipline beoefent, consistent blijft en goed plant, zal je merken dat ook goed voor jezelf zorgen mogelijk is.

Lees ook : 5 tips voor ultieme ontspanning

Hoe ziet balans er voor jou uit?

Ik hoop dat deze tips je hebben geholpen bij het identificeren van gebieden in je leven waar je positieve veranderingen kunt aanbrengen. Begin met het definiëren van balans in je eigen woorden en werk vervolgens aan zelfdiscipline, consistentie en organisatie. Op die manier heb je meer tijd voor jezelf en wat belangrijk is.

Ik zou graag willen weten wat balans voor jou betekent en hoe je omgaat als je leven uit balans is. Laat hieronder een reactie achter!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: