person writing on a notebook beside macbook
Balans

5 redenen waarom mentale helderheid zo belangrijk is

Heb jij ooit wel is het gevoel gehad dat je hoofd vol met watten zit? Dat je je niet kan concentreren en vergeetachtig bent? Het kan zijn dat je mentale helderheid niet goed is.

De wetenschappelijke naam hiervoor is ‘brain fog’. De oorzaken kunnen zijn hormonale veranderingen maar het kan ook een symptoom zijn van teveel stress of overspannenheid.

Ik heb afgelopen jaar hier veel mee te maken gehad, door mijn zwangerschap was en is nu nog steeds mijn geheugen een echte zeef en mijn gedachten gaan alle kanten op.

De innerlijke mistigheid kan overweldigd aanvoelen en daardoor kan je je gedachten niet afmaken. Laat staan dat je je to-do lijst kan wegwerken.

Als je een helder hoofd hebt kan je je beter concentreren, je verwerkt nieuwe informatie beter, je bent creatiever en minder snel vermoeid. Met een mistig hoofd geeft je sneller toe aan je eigen kritiek en vergeet je waar je naar toe werkt.

Ik merk zelf dat als ik aan het einde van de dag een oefening doe voor mijn mentale helderheid ik beter slaap. Doe ik dit aan he begin van de dag dan voel ik me energieker, productiever en positiever.

In dit bericht deel ik waarom mentale helderheid hoog op mijn prioriteitenlijst staat, waarom het belangrijk is en hoe ook jij dit kunt creëren in je dagelijkse leven.

Wat mentale helderheid betekent

aerial photography of cloudy mountain
Photo by Life Of Pix on Pexels.com

Mentale helderheid betekent dat je gefocust kan zijn op dat waar je mee bezig bent en je in contact staat met je werkelijke gevoelens. Je geest is niet vertroebeld door stress, bezorgdheid, besluiteloosheid en denken wat als… Rust in je hoofd of je hoofd leegmaken kan je mentale helderheid ook wel noemen.

Ik merk dat ik vaak van te voren hele gesprekken ´oefen´. Dan bedenk ik wat een ander zou kunnen zeggen en ga ik daar alvast een antwoord op verzinnen. Dit betekend dat ik vaak in mijn hoofd bezig met ben met dingen die nog niet gebeurd zijn en heel vaak ook nooit gaan gebeuren.

Dit soort gesprekken in mijn hoofd zorgen voor onrust en zorgen ervoor dat ik verstrikt raak in mijn eigen gedachten. Ook vind ik het moeilijk prioriteiten te stellen, ik kan geen keuze maken wat het meest belangrijke is.

Hoe heerlijk zou het zijn als je gefocust kan zijn, niet snel afgeleid wordt, geen twijfels hebt en het gevoel in het hier en nu te leven. Mentale helderheid zou een doel moeten zijn voor iedereen. In 2021 is het in ieder geval mijn doel.

“Er gaat meer verloren door besluiteloosheid dan een verkeerde beslissing.”

Waarom mentale helderheid belangrijk is

Een heldere mindset is niet hetzelfde als een positieve mindset. Een positieve mindset zorgt ervoor dat je je minder negatief gaat denken, waar een heldere mindset ervoor zorgt dat je rust in je hoofd krijgt. Je kan beide mindsets naast elkaar gebruiken.

Sterker nog eigenlijk kan de één niet zonder de ander. Het veranderen van je complete mindset begint altijd met liever en positiever te zijn voor onszelf. Maar om je hoofd ook leeg te maken heb je mentale helderheid nodig.

Veel mensen praten over het belang van een positieve mindset, maar ik heb altijd gedacht dat een heldere mindset de sleutel tot succes is. Er wordt zoveel van onze hersenruimte ingenomen als we niet zeker weten wie we zijn en wat we willen. Mentale helderheid is de beste manier om zekerheid in uw leven te brengen.

Hier zijn vijf redenen waarom mentale helderheid zo belangrijk is:

1. Mentale helderheid helpt je bij het vinden van focus

Als je duidelijkheid hebt over je doelen en prioriteiten, is het gemakkelijker om uit het leven te halen wat je wilt.

2. Het wordt makkelijker dingen voor elkaar te krijgen

Hoe vaak ben je wel niet begonnen aan iets maar geef je na een korte tijd op? Als je duidelijk hebt waarom je iets doet, wat je doel is, is het makkelijker om door te zetten. Hierdoor krijg je meer dingen voor elkaar.

3. Prioriteiten stellen is een eitje

Als je hoofd vol zit met duizend dingen is het nemen van beslissingen lastig. Mentale helderheid helpt je om de keuzestress te voorkomen omdat je weet waar je naar toe wilt en je het gehele plaatje kan zien. Daardoor kan je makkelijker prioriteiten stellen.

4. Je twijfelt minder aan jezelf

Als je niet gefocust en afgeleid bent, begin je gemakkelijk aan jezelf te twijfelen. Mentale helderheid helpt je om jezelf eerlijk en zonder oordelen te zien. In plaats van je zorgen te maken over wat anderen van je denken, zal een heldere en gefocuste geest deze gedachten niet eens naar boven laten komen.

5. Je voelt je vaker tevreden

Heb je je ooit schuldig gevoeld omdat je je leven niet waardeerde, ook al is je leven behoorlijk goed? In plaats van te twijfelen of je leven goed genoeg is, stelt mentale helderheid je in staat de dingen te zien zoals ze zijn. Het geeft je het bewustzijn om de kleine dingen die vaak onopgemerkt blijven te waarderen, zodat je meer tevreden kunt zijn met wat er is.

Hoe weet je of je mentale helderheid bij jou ontbreekt?

Hier zijn 5 tekenen dat je mistig bent in je hoofd en je hoofd te vol zit.

  1. Je vraagt ​​jezelf constant af en wat je doet.
  2. Je moet anderen over alles om advies vragen.
  3. Je zegt ja tegen alles omdat je bang bent anderen teleur te stellen.
  4. Je weet niet goed waar je moet beginnen en kan geen prioriteiten stellen.
  5. Je start aan verschillende projecten maar slaagt er niet in ze af te maken.

Hoe je helderheid in je hoofd kan creëren

two white flower vases
Photo by Dominika Roseclay on Pexels.com

Als je meer helderheid in je leven nodig hebt om je te helpen gefocust te zijn, zijn hier vijf manieren om je te helpen dit elke dag te bereiken:

1. Een dagelijkse routine

Dit heb je vast al eens vaker voor bij zien komen. De menselijke geest presteert optimaal op het moment dat iets routine is. Door routine hoef je niet na te denken over wat te doen. Stiekem heeft iedereen al wel een routine, zonder dit te beseffen.

Zo heb ik bijvoorbeeld de routine in de avond om mijn gezicht te reinigen, nachtcrème op te doen, tanden flossen, tanden poetsen en dan mijn mond te spoelen.

Maar je kan ook een weekroutine maken, zoals voor het huishouden, je avondeten of je eigen zaak. Dit betekend dat je elke dag een thema geeft. Denk aan maandag projectendag, dinsdag klantendag, woensdag administratiedag, donderdag trainingdag etc.

Lees ook: De 5 beste inspirerende quotes

2. Concentreer je op je doelen

Ik heb een pagina in mijn planner (ik gebruik deze planner van Structuurjunkie) met een lijst van dingen die ik in mijn leven wil bereiken. Hier staan grotere dingen als een rondreis door Noord-Amerika tot kleinere dingen zoals dagelijks 1,5 liter water drinken.

Elke week (soms zelfs vaker) bekijk ik deze lijst en weet ik waar ik alles voor doe. Op deze manier herinner ik me wat belangrijk voor mij is en hoe mijn pad eruit zie. Daarnaast raak ik minder snel afgeleid en vergelijk ik mijn leven niet met anderen.

3. Bepaal je prioriteiten om afleiding te voorkomen

Bekijk je doelen en probeer te bedenken hoe je deze kan behalen, wat zijn de stappen die je hiervoor moet zetten. Dat zijn de prioriteiten.

Een doel zou kunnen zijn een droomhuis te kopen. Dat doel ga je niet morgen bereiken. Maak kleinere doelen die samen ervoor zorgen dat je dit kan bereiken. Zoals €15.000 sparen. Een prioriteit hiervoor is dan het maken van .een budget

Probeer te werken aan maximaal 3 doelen tegelijk. Als je weet wat voor het bereiken van deze doelen je belangrijkste prioriteiten zijn, dan kan je vanuit daar een beslissing nemen.

4. Plan je dag

De grootste tijdverspilling die er is, is het bedenken wat je moet doen voordat je gaat beginnen. Aan het einde van de dag ben je vaak beter in het bedenken wat je de volgende dag zou kunnen doen.

Doe vandaag iets dat je leven morgen gemakkelijker maakt.

Plan je takenlijst altijd van te voren zodat je altijd weet wat je moet doen en je in de ochtend gelijk zonder nadenken aan de slag kan.

5. Denk niet te veel na en neem actie

We zijn geneigd eindeloos over zaken na te denken omdat we onszelf voorhouden dat het ons helpt de juiste beslissing te nemen. Maar je weet vaak pas achteraf of het inderdaad de juiste beslissing was.

Waar je ook mee zit, neem een beslissing en ga ermee door. Actie nemen schept duidelijkheid.

JIJ KAN DIT!

Ik hoop dat dit bericht je heeft aangemoedigd om te streven naar mentale helderheid in je dagelijkse leven. Er zijn zoveel voordelen voor een heldere en gefocuste geest, en je kunt je geest in die staat brengen als je je elke dag concentreert op wat belangrijk is.

Wat helpt jou om je hoofd leeg te maken?


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen als je hier op klikt en een aankoop doet op de websites, zonder dat het jou wat extra kost. Bedankt voor je steun!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: