
5 tips voor ultieme ontspanning
Wat waren we toch met z’n allen druk en toen kwam corona. Opeens werd er voor iedereen tegelijk even keihard op de pauze knop gedrukt. Opeens stond het leven even helemaal stil, kinderen thuis en dan proberen thuis ook nog te werken en les te geven. Langzaam maar zeker wordt de pauze opgeheven en gaan de ratrace weer beginnen. Voor je het weet zijn we met z’n allen weer druk, druk, druk en geen tijd voor ontspanning. Maar wil je dat eigenlijk wel?
Laat je niet gek maken
Corona kwam voor mij eigenlijk op het beste punt. Ik had net daarvoor ontdekt dat ik zwanger was van mijn 2e kindje en voelde me ontzettend beroerd. Maar ik vond de combinatie van thuis werken en een stuiterende bijna-kleuter om me heen toch wel lastig. Ik voelde mij schuldig dat ik aan de keukentafel zat te werken en kindlief voor de 4e keer in de week voor de tv werd gezet met ‘Frozen 2’ aan.
Doordat je constant op elkaars lip zit als gezin en nergens naar toe kon was het moeilijk een moment voor jezelf te vinden. Het zou me niet verbazen als veel ouders oververmoeid zijn of zelf een burn-out krijgen over een paar maanden. Maar misschien heb je net zoals ik het licht gezien en denk je ik wil niet meer zo leven. Die automatische piloot waar ik de afgelopen jaren op draai vind ik niet zo lekker meer. Als ik naar de toekomst kijk wil ik een meer ontspannen leven. Ik moet mezelf niet meer zo gek maken maar het moment pakken om te ontspannen en de batterij weer op te laden. Maar hoe?
1. The sound of music
Bedoel ik niet mee dat je uit je dak moet gaan op een dancebeat. Voor optimale ontspanning kies je voor muziek die een continu ritme heeft van 60 BPM (Beats Per Minute) Wetenschappers van Mindlab in het Verenigd Koninkrijk deden er onderzoek naar en kwamen tot een verrassende ontdekking. Het nummer ‘Weightless’van Marconi Union heeft het meest ontspannende effect. Dit nummer start met 60 BPM en zakt naar 50 BPM en daardoor wordt je hartslag rustiger. Ideaal voor de optimale ontspanning. Zoek eens op Spotify naar 60 BPM speellijst en start met ontspannen. Voor de ultieme ontspanning luister je naar dit nummer:
2. Vingervlug
Een oefening die je overal kan doen. In het openbaar vervoer of in je lunchpauze. Hst kost je ongeveer 5-10 minuten, maar daarna voel je je uitgerust en ben je een blijer mens. Wat moet je doen?
- Leg je duim tegen je wijsvinger en denk aan een moment dat je je moe, maar voldaan voelde. Na lange boswandeling of een dag hard werken in en om je huis.
- Verplaats je duim naar je middelvinger en denk aan een liefdevol moment met iemand van wie je houd.
- Ga met je duim naar je ringvinger en ga in gedachten naar een onverwacht compliment dat je van iemand hebt ontvangen. Waardoor je je blij en verrast voelde.
- Leg ten slotte je duim tegen je pink en denk terug aan die fijne en mooie vakantieplek waar je ooit was. Waar je totaal in het moment was en aan het genieten. Zie jezelf daar weer staan en haal dat gevoel terug. Totdat je er weer klaar voor bent om verder te gaan met je dag.
3. Adem in, adem uit.
Mijn favoriet om even tot mezelf te komen, de buikademhaling. Door via je buik te ademen kan je je volledige longcapaciteit benutten en daardoor gaat er meer zuurstof door je lichaam heen. Het is een teken voor je hersenen dat ze in de ontspanningsmodus mogen gaan staan. Ga plat op je rug liggen, strek je benen en laat je voeten naar buiten vallen. Je armen houd je naast je met de handpalmen omhoog. Doe je ogen dicht en focus je op je ademhaling. Zodra je de focus hebt kan je 1 hand net onder je navel leggen en probeer je je inademing naar je buik te leiden. Doe dit een paar minuten en denk nergens anders aan . Je zal merken dat je je langzaam steeds meer ontspant. Dit is overigens een hele goede oefening ook voor het slapen gaan. Voor een goede nachtrust.
4. Begin de dag met een lach
Maar lach dan ook de hele dag door. Glimlachen, giechelen, schaterlachen of de slappe lach, het maakt niet uit. Het is allemaal goed. Je lichaam wordt er ontspannen van en het vermindert de productie van stresshormonen. Wees gerust ook een fake glimlach heeft hetzelfde effect. Probeer om te gaan met mensen met wie je goed kan lachen en vermijd de mensen die alleen maar klagen en beren op de weg zien.
5. Toch maar niet
Je bent gezellig aan het praten met een collega en voor je het weet heb je toegestemd om een taak over te nemen van die collega. Waar je eigenlijk helemaal geen tijd of zin in hebt. Eerste instinct is je zorgen maken en in de stress schieten. Herkenbaar? Het kan ook anders, je hebt ook recht op ontspanning tijdens je werktijd, je kan alsnog nee te zeggen. Zeg vriendelijk dat je je collega heel graag wilt helpen maar dat je bij nader inzien al heel veel werk hebt liggen. Anders kom je met je eigen werk in de problemen en dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Lees ook eens mijn artikel Druk, Druk, druk en ontspannen …. voor nog meer tips.
Dit vind je misschien ook leuk

Ben jij voorbereid op de nieuwe financiële crisis?
26 januari 2021
Zo krijg je motivatie om te sporten
24 januari 2022