crop businessman giving contract to woman to sign
Financiële vrijheid

5 tips – zo bespaar je op je verzekeringen

Op mijn weg naar financiële vrijheid heb ik afgelopen week besloten om mijn verzekeringen is onder de loep te nemen. Jezelf verzekeren is een belangrijk deel van een gezond financieel leven. Maar verzekeringen zijn altijd ‘voor het geval dat’ kosten en je weet nooit of je het nodig hebt.

Ik ben nu al 8 jaar bij dezelfde verzekeraar . Deze verzekeraar is ook mijn oud-werkgever en daardoor heb ik een wat grotere loyaliteit tegenover deze verzekeraar. Daarnaast vindt ik het geen fijn idee om hier weg te gaan. Ik heb een deel pakketkorting op mijn verzekeringen zitten en betaal hierdoor nu €98 per maand.

Maar omdat ik graag mijn vaste lasten wil verlagen werd het tijd om de verzekeringen eens kritisch onder de loep te nemen. In mijn pakket heb ik de volgende verzekeringen:

  • woonhuisverzekering
  • inboedelverzekering
  • autoverzekering
  • aansprakelijkheidsverzekering
  • rechtsbijstandverzekering
  • doorlopende reisverzekering.

Besparen op mijn verzekeringen is mijn doel. Bespaar hierop en je vaste lasten gaan omlaag met als gevolg meer financiële ruimte. Maar waar moet je dan op letten? Hier mijn tips:

1. Verzeker je niet voor alles

Je kan je tegenwoordig voor alles verzekeren. Je telefoon, je fiets, je huisdier etc. Maar ga is bij jezelf na of jet het wel echt nodig hebt. Ben je iemand die zuinig is op zijn telefoon, waarom zou je dan een dure verzekering afsluiten? Je kan net zo goed de kosten die je aan een verzekering zou betalen elke maand op de bank kunnen zetten. Met wat spaargeld op de bank is het onnodig om je tegen elk risico te verzekeren. Verzeker je alleen voor datgene wat je echt niet zelf direct kan betalen. Zoals het herbouwen van je huis of de diefstal van je auto.

2. Doe elk jaar een verzekering check

Elk jaar check ik of mijn verzekeringen nog wel kloppen bij mijn wensen en of ik niet per ongeluk dubbele verzekeringen heb lopen. Als je niets doet dan wordt elk jaar je verzekering verhoogt en laat je dit blindelings gebeuren. Dus bij voorkeur op een regenachtige dag, als je niets te doen hebt. Pak even je papieren erbij en kijk of dit nog bij je past.

3. Pakketkorting

Verzekeraars willen graag dat jij al je verzekeringen bij hen afsluit. Daarom bieden ze je een pakketkorting aan. Hoe meer verzekeringen je bij hen afsluit, hoe meer korting je krijgt. Dit kan oplopen tot wel 15% aan korting. Niet verkeerd. Maar let op het is niet altijd voordeliger. Kijk kritisch hiernaar.

4. Doorlopende reisverzekering

Wist je dat een doorlopende reisverzekering vaak goedkoper is dan eenmalig een korte reis en annuleringsverzekering af te sluiten bij je vakantie. Dat deze verzekering ook geldig is als je een dagje weg gaat naar bijvoorbeeld een pretpark.

5. Eigen risico

Door een eigen risico in te stellen kan je veel winst op je maandbedrag halen. Zorg er wel voor dat het een risico is wat je op je spaarrekening hebt staan en wat je kan missen.

Wat heb ik gedaan?

Ik kwam erachter dat ik op geen enkele van mijn verzekeringen een eigen risico had. Daarom heb ik gebeld met de adviseur en hebben we mijn verzekeringen doorgelopen. Nu heb ik 3 van de 6 verzekeringen wel een eigen risico ingesteld. Daarnaast hadden we bij de inboedel een aardig hoog bedrag staan bij bijzondere bezittingen, deze heb ik nu teruggezet naar het standaard bedrag. We hebben weinig nieuwe dingen in huis en we zijn ook niet van plan binnenkort grote aankopen te doen.

Bij de reisverzekering hadden we een bedrag aan bagage staan voor € 2500,- p.p. Nu zijn we met 3 en ik neem echt niet €7500,- aan bagage mee op reis. Dus ook dit heb ik verlaagd.

Als bij al heb ik mijn maandlasten voor de verzekering weten terug te brengen naar €86,- per maand. Toch een besparing van €12,- per maand oftewel €144,- per jaar. Eind van het jaar is het de beurt aan de zorgverzekering.

Lees ook nog eens Hoe begin je een noodfonds om genoeg te hebben om je eigen risico te kunnen verhogen. Heb jij nog andere tips hoe je op deze verzekeringen kan besparen? laat het me weten in een reactie hieronder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.