person holding coin
Financiële vrijheid

6 stappen om je partner aan boord te krijgen met sparen

Iedereen kijkt anders naar geld, maar hoe komt dat?  Wat heeft ons of dan beïnvloed over hoe we ons geld uitgeven of juist sparen? Er zijn zoveel factoren die een rol spelen in onze relatie met financiën.

Het kan al moeilijk genoeg zijn om het probleem zelf aan te pakken, maar combineer het met iemand die een totaal andere geldachtergrond heeft dan wij en plotseling worden we gedwongen om nieuwe vaardigheden te leren. Hoe je samen met het geld omgaat word opeens iets wat je mer zijn tweeën moet doen.

Wat veel mensen zich niet realiseren als ze samen gaan wonen, is dat geldkwesties niet alleen geldkwesties zijn. Ja, we hebben allemaal gehoord over het stel dat het gewoon niet eens kan worden over het budget en hoe geld de belangrijkste reden voor echtscheiding is. Maar zoals hierboven vermeld, dwingt het ons om nieuwe vaardigheden te leren. 

We kunnen niet gewoon het gevecht aangaan en hopen dat het allemaal het goed afloopt. Het laat ons zien dat we moeten leren communiceren of compromissen sluiten met elkaar. Een paar vaardigheden waar velen van ons niet zo goed in zijn.

Dus hier zijn een paar tips en stappen (hacks als je wilt) om je partner op dezelfde pagina te krijgen als jij met geld.

COMMUNICATIE OVER GELD

Stap 1

Zorg voor een moment dat je beide tijd hebt en niet gestoord kan worden. Bij het inplannen van dit moment geef duidelijk aan dat je het wil hebben over de maandelijkse inkomsten en uitgaven. Dat de balans hierin weg is en je graag samen wil gaan kijken naar een oplossing. Zo vermijd je de indruk dat je de ander gaat aanvallen vanwege hun uitgaven.

In dit eerdere artikel vind je een GRATIS download om je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten!

Stap 2

Je begint het gesprek door te vragen hoe de ander denkt over geld, hoe gingen ze vroeger thuis om met uitgeven en sparen. Het geeft een nieuw inzicht in de ander en hun gedachten over geld. Was geld geen probleem of moest elk dubbeltje omgedraaid worden? Werd er wel is gesproken over geld moeten besparen? Wat heb je geleerd van je ouders over omgaan met geld?

Dit geeft je inzicht in de gewoontes van je partner die je misschien wel het meest frustreren. Door goed te luisteren en te laten weten dat je de ander begrijpt toon je respect en lijkt het niet alsof je de controle wilt overnemen.

Stap 3

De volgende vraag die je ze wilt stellen, is of de ander dromen (of doelen) heeft. Wat zou de ander graag willen hebben, doen of bereiken op een dag in de toekomst. Mooie reizen maken? Een huis kopen? Een nieuwe opleiding starten? Eerder stoppen met werken? Wat het ook is, laat de ander weten dat je deze droom of het doel steunt. Vraag ze dan of ze bereid zijn hiervoor geld opzij te zetten.

Zeer waarschijnlijk zal hier volmondig ja op beantwoord worden en dan heb je de ander aan boord. Want als ze eenmaal een doel of droom hebben om voor te sparen zullen ze zich bewuster gaan worden welke inkomsten en uitgaven er zijn. Daardoor komt er de wil om de huidige situatie van uitgeven te veranderen.

Word lid van mijn EXCLUSIEVE e-maillijst om geld te besparen!


COMPROMIS OVER UITGEVEN EN SPAREN

Stap 4:

Zoals ik al eerder aangaf, je kan niet de ander volledig de controle ontnemen. Respect is de sleutel. Het sparen zal niet binnen 1 maand perfect zijn. Plan elke maand een korte update in over de stand van zaken, wat ging er goed en wat kan er beter?

Een van de eerste dingen waar je beiden een compromis over kan maken is hoeveel je uit mag geven aan jezelf. Het zogenoemde zakgeld per persoon. Dit bedrag mag je vrij besteden. Hou je over, dan kan je extra sparen voor je doel of droom. Zo kan je toch nog geld besteden waar je aan wil, maar het leert je wel op=op. Als niet alles besteed wordt kan er extra geld ingelegd worden om te sparen en bereik je het doel of de droom eerder.

Stap 5:

Dit klinkt waarschijnlijk als de eenvoudigste stap, maar het is absoluut een uitdaging. Je moet je partner steunen tijdens hun reis om betere bestedingsgewoonten te creëren. Niet alleen negatief belichten maar ook het positieve.

Soms wilt je partner niet dat je advies geeft of hints geeft, het kan aanvoelen als zeuren. Vier de mijlpalen op het gebied van geldbesparing of schuldvermindering op een budget-vriendelijke manier.

Stap 6:

Maak afspraken over duurdere uitgaven. Boven een bepaald bedrag, bedenk een bedrag wat het beste bij jullie situatie past, overleg je met je partner. Dit werkt beide kanten op. Nogmaals een compromis.

Vraag of ze twee weken kunnen wachten om deze dure uitgave te doen. Meestal zal na twee weken de invloed en interesse om het product te kopen verdwijnen. Gaat je partner over het ‘zakgeld’ heen, laat dan weten dat dit afgaat van het zakgeld van komende maand.


Uiteindelijk draait het allemaal om het creëren van betere gewoonten en weten dat het een leerproces is. Jullie twee werken aan een betere financiële toekomst en aan een betere relatie. Daarom is het zo belangrijk om elkaar te ondersteunen en te respecteren tijdens de leerfase. Dan kun je samen groeien in plaats van uit elkaar te groeien als er frustraties ontstaan.

Ik hoop dat deze stappen je hebben geholpen, maar als er iets was dat niet werd beantwoord of als je zelf tips hebt, laat het me dan weten in de reacties hieronder! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.