
8 eenvoudige tips voor betere slaap
De meesten van ons kennen de basis van beter slapen; kijk niet naar je mobiel of naar de tv, drink geen cafeïne of alcohol te laat, neem een warm bad of douche, en de lijst gaat door met dingen die iedereen je kan vertellen. Maar zelfs als je al deze tips volgt kan je nog steeds moeite hebben om in slaap te vallen. Vooral als je hoofd vol zit met zorgen of stress. Voor een goede balans in je leven is voldoende slapen belangrijk. Te weinig slaap zorgt voor prikkelbaarheid gedurende de dag, somberheid en weinig puf om iets te ondernemen. Daarnaast neemt het probleemoplossend vermogen en de mogelijkheid dingen te onthouden af, wat ervoor zorgt dat je gedurende de dag slechter kunt leren en denken.
Maar gelukkig is er meer dat je kunt doen om slapeloosheid te verslaan en ’s nachts rustiger te slapen. En dan heb ik het niet over slaapmedicijnen.
Neem vlak voor het slapen een warme drank
Dan bedoel ik geen warme melk of kamillethee mee, wat je ook vaak hoort. Warme dranken zijn fantastisch, de warmte kan alle zenuwen kalmeren. En in combinatie met geweldige ingrediënten, kan een een warme drank je slapeloosheid wegnemen. Het vinden van juiste soort warme drank kan helpen bij het bevorderen van een betere slaap voor jou.
Muntthee
Muntthee is geweldig omdat het helpt om te ontstressen en je te ontspannen na een lange dag werken. Muntthee helpt ook als je last van je maag hebt, wat 1 van de symptomen van stress is zoals je hier kon lezen. Dus maak snel een kop muntthee voor jezelf en ga heerlijk slapen.
Chrysanten thee
Chrysant? Dat is toch een bloem die je voor de sier neerzet? Ja, dat klopt. Maar wist je dat deze bloem wordt gebruikt in China als een remedie om je te helpen kalmeren, ontspannen en te slapen. Ik hoor je al denken, dan moet ik zeker naar zo’n vaag winkeltje. Nee hoor, ja kan de thee ook gewoon krijgen bij de Jumbo en bij Holland&Barrett vast ook wel.
Eet fruit
Na een lange dag werken is het gemakkelijk om iets ongezonds vol met suiker in je mond te stoppen. Maar de suiker zorgt ervoor dat je tot middernacht klaarwakker blijft.. Gelukkig zijn er snacks (die eigenlijk goed smaken) die de honger kunnen weghouden en je kunnen helpen om te slapen.
Bananen en kersen
Deze twee soorten fruit zijn gemakkelijk te eten en helpen beiden om lekker te kunnen slapen. Bananen hebben spierverslappende mineralen zoals kalium en magnesium. Ze hebben ook een aminozuur dat tryptofaan wordt genoemd en dat wordt afgebroken tot melatonine en serotonine (beide hormonen die je helpen slapen). Kersen zijn een van de weinige voedselbronnen van melatonine. Dus eet één van deze fruitsoorten voor het slapen gaan en je zult de slaaphormonen voelen opkomen.
Wees kalm
Na een lange dag is het eindelijk tijd om te slapen, maar de slaap komt niet. Alles waar je hersenen voorheen niet aan konden denken, omdat je het te druk had, snelt nu door je hoofd. Dat is natuurlijk super irritant. Maar gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je gedachten gaat racen en in slaap valt.
De 4-6-8 ademtechniek
Het klinkt zo simpel een beetje ademhalen en je valt in slaap. Maar het helpt echt. Het gaat als volgt, je ademt 4 seconden diep in door je neus, houdt deze 6 seconden vast en vervolgend blaas je de lucht in 8 seconden weer uit door je mond. Door dit te doen verlaagd je hartslag en doordat je je concentreert op het tellen van de seconden kalmeert je hoofd. Een echte aanrader als je in de avond aan het piekeren bent.
Plan een tijd om je zorgen te maken
Ik heb het zelf nog nooit uitgeprobeerd, maar ik heb er eens over gelezen. Als je je in de avond zorgen maakt over iets, schrijf het op en plan voor jezelf een tijdstip op de volgende dag om te gaan piekeren. Gedachten waar je maar over blijft piekeren zijn zelden zo acuut dat je gelijk een oplossing moet hebben. Tegen de tijd dat je van jezelf er over mag gaan piekeren is het goed mogelijk dat je de zorgen alweer vergeten bent of je hebt de tijd om het probleem waar je je zorgen over maakt op te gaan lossen.
Zie het van een andere kant
Of je nu van yoga houdt of niet, doe 1 yoga pose. Ga op je rug liggen met je benen recht omhoog tegen de muur. Houd dit 1-2 minuten vast en concentreer je op langzaam ademen( zie de 4-6-8 ademtechniek van hierboven). Dit helpt je geest zich te concentreren en je hart te vertragen terwijl de gifstoffen die zich in je voeten hebben verzameld, worden vrijgegeven. Daarna kan je heerlijk gaan slapen.
Koel af
Ik haat die hete zomeravonden in bed waarbij je met al je macht probeert koel te blijven en constant te rollen naar een kouder stukje van je bed. Op die dachten duurt het ontzettend lang om in slaap te komen. Zet het raam open of de ventilator aan of zet de airconditioning op 20 graden. Met een te hoge of een te lage temperatuur op je slaapkamer is in slaap komen heel lastig. De ideale temperatuur is voor iedereen anders, tussen de 16 en 22 graden. Waarbij vrouwen de temperatuur over het algemeen graag hoger willen hebben dan mannen. Heb je de juiste temperatuur gevonden, dan ben je zo op weg naar dromenland.
Lezen of schrijven
Een ander ding dat je kunt doen om je af te leiden van de zorgen of stress van de dag is om een boek te vinden dat je leuk vindt. Leid je hersenen af met verhalen (bij voorkeur verhalen zonder een cliffhanger waardoor je je afvraagt wat er in het volgende hoofdstuk gebeurt en je nog langer op de been houdt .. Dus eigenlijk verhalen die het doel verslaan) en laat je ogen moe worden als ze zich richten op de woorden. Zelf schrijven in een dagboek kan ook, probeer je dan wel te richten op de positieve dingen van de dag.
Voer een aantal combinaties van deze dingen uit om ervoor te zorgen dat je ’s nachts beter slaapt. Vind je perfecte temperatuur, de beste snack of warme drank voor het slapengaan en en zorg ervoor dat je kalmte vind. Ik hoop dat dit bericht nuttig voor je was en als je andere tips hebt die voor jouw werken, laat het me weten in de reacties hieronder!
Dit vind je misschien ook leuk

Druk, Druk, druk en ontspannen ….
23 januari 2020
Zo maak jij je kledingkast duurzaam
12 februari 2020
Eén reactie
Pingback: