Besparen,  Budget,  Financiële vrijheid

Ben jij voorbereid op de nieuwe financiële crisis?

Al bijna een jaar hebben we te maken het het coronavirus en met de bijbehorende lockdown. De waarheid is dat de overheid veel te veel geld uit geeft, geld wat er eigenlijk niet is. Dat zal een keer betaald moeten worden. De waarheid is dat de kans op een financiële crisis zeer groot is. Veel ondernemers worden op dit moment gedwongen om met nieuwe ogen naar hun financiën te kijken. Er moeten keuzes gemaakt worden, personeel aanhouden of ontslaan?

Inkomen en financiële zekerheid worden opeens onzeker. Gebeurtenissen in je leven die direct te maken hebben met geld, een ziekte, overlijden of baanverlies, kunnen ons een hopeloos en gestrest gevoel geven.

Toen ik in 2018 mijn baan verloor omdat het bedrijf waar ik voor werkte, maakte ik me geen zorgen. Ik zou toch WW krijgen? Toen kwam de eerste betaling van mijn WW, later dan ik verwachte (stress!) en het was ook nog eens een stuk minder (nog meer stress!)

Gebeurtenissen in je leven die direct te maken hebben met geld, een ziekte, overlijden of baanverlies, kunnen zorgen voor een financiële crisis. Dit geeft ons een hopeloos en gestrest gevoel.

Een nieuwe baan vinden lukte ook niet makkelijk (nog veel meer stress!) en na 2 maanden heb ik me ingeschreven bij een uitzendbureau. Zij hadden een baan waar ik in ieder geval meer kon verdienen dan mijn WW.

Nu denk je vast ‘dat overkomt mij niet’, maar de kans dat er iets gebeurt waar je geen controle over hebt is groot en het kan je veel kosten. Je kan van je persoonlijke financiële crisis een tijdelijke tegenslag maken. Waar je zonder al te veel stress uit kan komen.

Zit je aan het begin of juist middenin een persoonlijke financiële crisis of heb je er juist nog helemaal geen crisis in zicht? Het maakt niet uit je kan altijd deze tips gebruiken, om eruit te komen of het te voorkomen.

Maak een noodfonds

Een van de beste dingen die je kan doen is een noodfonds maken of aanvullen. Zie het als je eigen verzekering voor onverwachte gebeurtenissen in je leven. Want die wasmachine of koelkast gaat altijd stuk op het moment dat je even geen geld hebt.

De Nederlandsche Bank deed in 2020 onderzoek naar de financiële reserves van Nederlanders. Uit de enquête bleek dat 1 op de 7 Nederlanders (1,1 miljoen huishoudens) niet in staat is om €2.000,- op te brengen in geval van nood. Ruim meer dan de helft van deze groep geeft aan niet eens in staat te zijn om €500 bij elkaar te brengen. Dat vind ik een schokkend groot aantal.

Mocht jij 1 van de gelukkigen zijn die minder uitgeeft dan je verdient, zet het geld dan opzij voor een noodfonds. Neem je vaste lasten, doe dit maal 6 en dan weet je wat je minimale noodfonds moet zijn.

Stel je voor je vaste lasten zijn €2.000,- en dus je minimale noodfonds is € 12.000,-. Dan is best een bedrag. Doe het in kleine stappen. Probeer eerst €500,- te sparen, dan €1.000,-. Heb je dat gehaald, dan werk je naar 2 maanden, dan naar 4 maanden en uiteindelijk naar 6 maanden toe.

Met een noodfonds zet je geld opzij voor echte noodsituaties en onverwachte situaties. Je mag dit geld niet aanraken, tenzij het absoluut noodzakelijk is. 

Lees ook: Verdien ook geld met een passief inkomen (deel 1)

Creëer een realistisch budget

Ik blijf het zeggen, als je niet weet waar je je geld aan uitgeeft dan kan je ook niet besparen. Je kan namelijk niet veranderen wat je niet weet. In een financiële crisis is het belangrijk om snel na te denken en aan te passen

Bewust zijn van je huidige uitgaven is belangrijk om te weten of je op dit moment boven of onder je stand leeft. Door je inkomsten en uitgaven op te sommen kan je er achter komen waar je aanpassingen kan doen.

De basis van een budget is gebaseerd op wat je de afgelopen 3 maanden gemiddeld hebt uitgegeven. Niet op wat je wil uitgeven. Het maken van een budget geeft je de kans om te kiezen waar je op wilt besparen.

Als je niet bereid bent om hier op reguliere basis mee bezig te zijn, zal budgetteren niet werken.

Lees ook: Starten met budgetteren als je van salaris naar salaris leeft

Wees voorbereid op verwachte kosten

Betalen voor al het noodzakelijke is uiteraard enorm belangrijk, maar je niet (verder) in de schulden steken is dat ook.

De jaarlijkse WOZ- belasting, onderhoud voor je huis en de reparatie van je auto. Allemaal kosten die een grote invloed hebben op onze financiën. Het creëren van potjes met een spaardoel moet je opnemen in je budget.

Zo heb ik een potje genaamd ‘hond’. Elke maand gaat hier €70,- naar toe, oftwel €840,- per jaar. Een zak voer+koekjes koop ik eens per 6 weken en kost me €65,- , op jaarbasis €585,-. De overige €255,- reserveer ik voor dierenartskosten.

Wees voorbereid op verwachte kosten. Creëer potjes met een spaardoel hiervoor. Zo he ik een potje genaamd hond.

Ook heb ik een potje ‘auto’ voor reparaties en sparen voor andere auto over 5 jaar. Maar ook een potje ‘vakantie’, een potje ‘verjaardagen’, een potje ‘feestdagen’ etc.

Door elke maand een klein beetje te sparen om te sparen voor grotere eenmalige uitgaven, kan stress helpen verlichten. Bij een financiële crisis kan je je snel aanpassen zonder gelijk schulden te hoeven maken.

Betaal je schulden af

Heb je het nu goed en heb je je noodfonds compleet? Ga dan je schulden aflossen. Hierdoor verminder je je maandelijkse verplichtingen en creëer je zo meer geld.

Als je in een financiële crisis terecht komt is het laatste wat je wilt, dat je geld gaat naar het afbetalen van oude schulden. Begin met het afbetalen van schulden met de hoogste rente, zoals een creditcard of een afbetalingsregeling.

Door dit te doen creëer je meer ademruimte in je budget. Maak een plan om je schuld af te betalen. Gebruik ook (een deel van ) je extra inkomsten zoals vakantiegeld om schulden af te betalen.

Zoek naar manieren om extra geld te verdienen.

Extra geld verdienen om nu je noodfonds te kunnen maken, te sparen of schulden af te lossen is altijd fijn. Nu we in deze pandemie meer thuis zijn is dit hét moment om met je hobby geld te verdienen. Zo heb je altijd een vangnet als je in een financiële crisis terecht komt.

Maar ook het verkopen van je oude spullen, babysitten, spullen verhuren kunnen je extra inkomsten geven. Meer ideeën voor een extra inkomen vind je in mijn blog van eerder in 2020 over passief inkomen.

Moet je perse een bedrijf starten, nee dat hoeft niet. Maar een plan B is altijd fijn. Het lijkt misschien onbeduidend als je maar €50,- per maand extra verdient. Maar het is mooi wel dat je €50,- extra kan stoppen in je noodfonds, kan sparen of kan aflossen.

Je weet maar nooit, misschien heb je wel het gouden ei en wordt het onderneming waarmee je je fulltime baan kan opzeggen,

Hier komt het op neer

Het leven is onvoorspelbaar en financiële tegenslagen komen nooit op een goed moment. Als je vandaag stappen zet om je hierop voor te bereiden, dan zal je toekomstige ik die midden in de financiele crisis zit jou bedanken.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen als je hier op klikt en een aankoop doet op de websites, zonder dat het jou wat extra kost. Bedankt voor je steun!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: