Balans

Stress symptomen: Ontdek of jij last hebt van stress

We kennen het allemaal. Stress op de korte termijn zoals het op tijd komen op een sollicitatie of het halen van een deadline. Stress op de lange termijn zoals het dagelijkse woon-werkverkeer, een ziek familielid of een werkomgeving waar je je niet op je gemak voelt.  In mijn zoektocht naar balans wil ik eerst weten wat er aan de hand is zodat ik dit kan gaan oplossen.

Mijn partner zegt vaak ‘doe niet zo gestresst’ of noemt  me een stresskip.  Dus mijn eerste zoektocht dit jaar ging over ontdekken of ik echt symptomen heb van stress.  Als we stress voelen is het vaak ook niet moeilijk om de oorzaak te achterhalen. In mijn geval gaat het om alle ballen willen hoog houden, thuis en op het werk.  Ons lichaam is niet bestand tegen langdurige stress en dit uit zich in symptomen die je vaak niet herkent als een stresssignaal. Welke dat zijn? Je leest het hieronder.

1. Je kaken op elkaar klemmen

Als je tanden plotseling gevoeliger zijn dan normaal bij heel warm of heel koud voedsel kan dit komen doordat je je kaken op elkaar klemt. Als je merkt dat je je kaken klemt in een stressvolle situatie zoals een gesprek met je baas dan kan dit gevolgen hebben.  Wanneer je je kaken op elkaar klemt, knars je je tanden, het glazuur slijt en veroorzaakt tand pijn. Krijg je hoofdpijn die geen aanleiding lijkt te hebben? Dit kan ook worden veroorzaakt door het op elkaar klemmen van je kaken.

2. Maagklachten

Hoe je maag voelt is vaak een zeer goede indicator van hoe je emotioneel voelt. Als je voortdurend stress voelt, dan reageert je maag hierop door constant het gevoel te hebben dat er spanning op je maag staat.. Dit kan leiden tot extra vaak naar het toilet gaan om te plassen of tot verstoppingen in je darmen.

3. Pijn in het lichaam

Voelt je lichaam constant alsof je te ver bent gegaan met sporten en dat je spanning hebt in je hele lichaam. Als je stress hebt, dan worden je spieren aangespannen. Als de stress voorbij is dan zullen de spieren weer ontspannen. Maar bij langdurige stress lukt het vaak niet te ontspannen en dus ontspannen je spieren ook niet. Door de permanente op spanning staande spieren, zal je spierpijn voelen zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is.

4. Verkoudheid

De verkoudheid die maar niet over lijkt te gaan kan ook duiden op stress. Je weerstand is minder omdat je lichaam alle energie stopt in de spanning. Hierdoor ben je veel vatbaarder voor verkoudheid omdat je lichaam geen energie meer heeft om hier tegen te vechten.

5. Acne

Net die belangrijke presentatie en prompt komt er een dag ervoor acne opzetten.  Stress veroorzaakt dat de bijnieren de klieren in je huid stimuleren, die daardoor meer talg afscheiden en waardoor er dus een grotere kans is om acne te krijgen. Stress kan ook leiden tot verhoogde bloedtoevoer en een uitbreiding van de haarvaten, waardoor de huid rood en ontstoken lijkt. En omdat je huid minder goed stoffen opneemt, duurt het langer voordat de acne geneest. Het heeft dus niet zoveel zin te smeren met allerlei middeltjes om van je huidproblemen af te komen.

Ik moet toegeven, ik begon net aan deze blogpost en merkte dat mijn kaken strak op elkaar geklemd zaten. En ontspan. Stress geeft  al ruim voordat je het zelf herkent signalen door via je gezondheid.  Ziek melden doen we vaak alleen als we hoge koorts hebben, maar als je door stress op het randje gedreven wordt is het oké om een keer een dag of 2 even tot rust te komen. Mentaal ziek door stress is namelijk ook ziek zijn.

Mijn zoektocht naar meer balans betekend dat ik de stress moet gaan verminderen. Dat betekend concreet dat ik beter voor mezelf moet gaan zorgen. Heb jij tips over hoe goed te zorgen voor je zelf?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.