a man rowing a small boat with a sail
Budget,  Financiële vrijheid

Blijf op koers met je financiën

Was het jouw goede voornemen om je financiën op koers te houden dit jaar? Minder geld uit geven, een budget aanhouden of meer sparen. Maar merk je dat je dit toch wel lastig vind? Januari is één van de moeilijkste maanden om je financiën op orde te houden. De dure decembermaand waarin je toch al teveel geld uitgeeft gevolgd door een lange januari maand zijn niet ideaal. Maar met deze tips zorg je ervoor dat jij op koers blijft.

Volg je uitgaven.

Hierin staat bewustwording centraal. Je kan geen wijzigingen in je financiën doen als je niet weet waar het probleem zit. Hij bijhouden van je uitgaven is cruciaal en verteld je op welke gebieden je teveel uitgeeft. Kijk ook nog eens naar mijn eerdere blog over Starten met budgetteren als je van salaris naar salaris leeft.

Als je het spoor bijster bent geraakt, ga dan terug naar de basis. Het bijhouden van je uitgaven. Kijk altijd naar je uitgaven de afgelopen 3 maanden en bepaal op welke gebieden je het beste kan besparen. Ik maak aan het eind van elk jaar een nieuw excel bestand waarin ik mijn uitgaven kan bijhouden. Ik probeer me aan een bepaald budget te houden.

Als eerste vul ik alle vaste lasten in, hypotheek, leningen, kinderopvang, verzekeringen, gas/water/licht en abonnementen. Ik kijk naar de nieuwe tarieven en kijk ook of het goedkoper kan. Daarna ga ik naar de andere categorieën, zoals overige uitgaven, kleding, boodschappen kijk ik wat mijn gemiddelde kosten waren afgelopen jaar. Zat ik ver boven mijn budget afgelopen jaar of zat ik eronder? Aan de hand daarvan bepaal ik het budget voor het nieuwe jaar.

delicious baked bread and buns in baskets
Photo by Maria Orlova on Pexels.com

Als ik zelf kijk naar afgelopen jaar heb ik geen enkele maand het boodschappenbudget gehaald. Echter halen we sinds medio 2021 het brood bij de bakker en vlees bij de slager i.p.v. bij de supermarkt. Een bewuste keuze, die iets meer kost. Meteen derde kindje op komst weet ik dat ik het budget moet gaan verhogen met 100 euro.

Echter kiezen we ook veel te vaak voor eten bestellen en dat wil ik gaan minderen. Niet 5-6 x per maand maar maximaal 3x per maand. Zo kan ik mijn hogere budget voor de boodschappen deels opvangen.

Check je uitgaven.

De waarheid is, je kan niet veranderen wat je niet weet. Maak er een gewoonte van om je uitgaven te checken. Zelf weet ik precies wanneer ik geld van toeslagen en belastingdienst kan verwachten. Maar ook weet ik wanneer er bedragen afgeschreven moeten worden. In de avond op de bank even je bankrekening(en) checken, is zo gedaan. Daarnaast noteer elke week je uitgaven in je excel. Weet wat er uitgaat en waaraan het op gaat.

Maak het visueel.

Ik hou van lijstjes een ik hou van afstrepen. Heb jij nog een lening open staan of ander soort schuld, maak het dan visueel. Zoek via google bijvoorbeeld naar een mooie ‘payoff tracker‘ en maak kleur alles wat je afbetaald hebt in. Zo heb ik een mooie tracker voor mijn lening die we namen voor de verbouwing van de zolder. We hebben nu meer dan de helft afbetaald en om meer dan de helft van mijn huisjes ingekleurd te zien is echt fantastisch.

Maak doelen.

Door financiële doelen te stellen weet je zeker dat je op koers blijft. Het is belangrijk dat je budget afgestemd op je financiële doelen en dat ze realistisch zijn en haalbaar voor jouw situatie.

Wij hadden begin 2021 als doel binnen 2 jaar onze lening voor de verbouwing van de zolder af te lossen. Echter hadden we niet voorzien dat ik einde van het jaar geen baan meer zou hebben en zwanger zijn van een derde kind. Dit betekend dat we ons doel moeten bijstellen, dat is niet erg. Bijsturen van je doelen als er onverwachte wending is hoort er ook bij. We hebben wel de looptijd van de lening kunnen verkorten van 5 naar 3 jaar, dat scheelt in ieder geval alweer 1 jaar.

crop farmer showing money in green summer field in countryside
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Wees niet te hard voor jezelf.

Er zijn weken dat het gewoon even niet lukt. Dat is niet erg, laat je hier vooral niet door ontmoedigen. Je kan niet veranderen wat gebeurd is. Elke dag is een nieuwe kans, met nieuwe keuzes. Op koers blijven betekend dat je af en toe moet bijsturen omdat de ene dag de golven nou eenmaal sterker zijn dan de andere dag. Zorg ervoor dat je je eindpunt in zicht houd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.