Duurzaam

De 6 geheimen om duurzaam boodschappen te doen

De ene week loop ik vol enthousiasme de supermarkt binnen en de andere week zie ik er zo tegenop dat ik het gewoon thuis laat bezorgen. Ik vind het belangrijk om gezond te eten maar het moet ook niet te duur zijn.  Maar zoals je hier hebt kunnen lezen wil ik ook meer duurzaam leven en duurzaam boodschappen doen hoort hier ook bij.Op het gebied van boodschappen betekend dit voor mij dat mijn doel op boodschappen gebied dit jaar is om meer biologische producten te kopen en meer lokaal te kopen. Maar ik vind het voor de balans op financieel gebied om wel binnen mijn budget van 400 euro per maand te blijven.

Al jaren hou ik een budget bij en dit leert mij dat mijn gemiddelde uitgave in de supermarkten en drogisterijen in 2019  411 euro per maand was.  In 2018 lag dit nog op gemiddeld 531 euro per maand. Afgelopen jaar lag de focus voor mij voornamelijk op besparen. Nu ging dit op zich vrij makkelijk aangezien dochter in 2018 nog volop in de Pamper luiers zat . Begin 2019 zijn we overgestapt zijn naar de Jumbo luiers  en ze is in de loop van 2019 zindelijk geworden. Dat scheelde ons in ieder geval al ± 50 euro per maand.

Ik zal je  vertellen wat ik doe om duurzaam boodschappen te doen zonder al te veel geld kwijt te zijn. Duurzaam boodschappen doen doe je zo:

1. Lokaal kopen

Lokaal is altijd de meest duurzame keuze.  Ik woon in een gebied waar we best veel lokaal kunnen kopen maar toch ging ik altijd naar de supermarkt, want lekker goedkoop. Maar appels uit Frankrijk in de supermarkt kopen is eigenlijk van de zotte als er in de buurt enorm veel appel boomgaarden zijn. Ik schaam me bijna dood, de lokale supermarkt is iets meer dan een kilometer bij mij vandaan. De lokale landwinkel bevind zich op minder dan een kilometer.  Bij de landwinkel kan ik terecht voor kippenvlees, varkensvlees, fruit, smaakmakers en sappen. Kaas haalden we altijd al bij de kaasboer en sinds enkele weken halen we ons brood bij de lokale bakker. Uiteraard op de fiets.

2. Maak een no waste weekmenu

Voordat ik boodschappen ga doen maak ik meestal eerst een weekmenu, als die klaar is maak ik mijn boodschappenlijst. Ik doe vaak op zaterdag mijn boodschappen en dit betekend dat ik de vrijdag altijd bestempel als ‘wat er nog in de koelkast ligt’-dag. Zo zorg ik ervoor dat ik zo min mogelijk weg hoef te gooien. Koop geen voorgesneden groente, dit is minder lang houdbaar en zit vaak in plastic verpakt. Verse groente die je zelf moet snijden is wat meer werk maar je kan meer afgemeten porties kopen.

3. Let op de weekaanbiedingen.

Ik kijk altijd wat er in de aanbieding is, als het iets wat ik zeker weten normaal gesproken ook zo kopen dan neem ik het mee.  Laatst bijvoorbeeld was de pindakaas in de aanbieding 2e voor de halve prijs. Aangezien er aardig wat pindakaas doorheen gaat hier in huis en het lang houdbaar is neem ik gelijk 4 potten mee. Zo bespaar weer wat op mijn eigen uitgaven.

Biosuperfoods.net

4.  Maak een groente / fruit tuin

Je eigen groente en fruit verbouwen is natuurlijk heel duurzaam en biologisch ( er van uit gaande dat je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt) Ik heb zelf helaas een kleine tuin, maar er staat op dit moment een appelboom en een bak met aardbeienplanten in. Komend jaar ben ik van plan om nog wat meer toe te voegen. Het eerste jaar gaf onze appelboom 40+ appels, het jaar daarna welgeteld 2 en afgelopen jaar 50+ appels.  Als je heel veel appels hebt kan je deze wekenlang bewaren in de koelkast.

5. Weet wat de ‘normale’ prijs is.

Je hoeft het niet exact te weten, maar een richtlijn is wel handig. Zo zag ik vandaag maandverband van mijn merk in de aanbieding bij de Kruidvat voor 3,49 voor 48 stuks. Normaal betaal ik voor 32 stuks ongeveer 4 euro. Dus ik wist gelijk dit is een goede aanbieding en dit neem ik mee. Maar soms is een aanbieding ook helemaal geen aanbieding. Ik heb ooit bij een winkel gewerkt waar elke 2 maanden de elektrische tandenborstels ‘in de aanbieding’ waren. Nou mooi niet, waren gewoon dezelfde prijs als altijd. Maar mensen trappen er wel in.

6.  Maak meer producten zelf

Dit is iets waar ik komend jaar echt meer mee aan de slag wil. Er zijn een flink aantal producten op de markt die je heel makkelijk zelf kan maken. Shampoo, vaatwastabletten en handzeep

bjvoorbeeld. Ik ben druk bezig met het verzamelen van ideeën. Deze ideeën kan je vinden op mijn Pinterest bord Duurzaam leven.

Heb jij nog tips voor mijn groente- en fruit tuin of om zelf te maken? Laat het mij dan weten in een reactie hieronder.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: