Balans

Druk, Druk, druk en ontspannen ….

Het controleren van je telefoon voordat je je bed uitrolt. Overslaan van het ontbijt omdat je anders te laat komt en haastig de dag door. Dit om alles gedaan te krijgen totdat je aan het einde van de dag totaal uitgeput op de bank ploft. Ontspannen doen we niet aan. Komt dit je bekend voor?

Mij in ieder geval wel, dit is hoe een doordeweekse dag er bij mij normaal uit ziet. Maar je begrijpt als je zo door het leven gaat is het onmogelijk om jezelf in balans te houden. Als je dit een lange periode zo probeert te doen ligt er een burn-out op de loer. Niet voor niets komt een burn-out steeds vaker voor bij jonge mensen. Je wordt geleefd en we vergeten te luisteren naar ons lichaam. Hier zijn vijf eenvoudige handelingen om jezelf even te ontspannen in de drukke dag.

 

Geniet van een rustig moment.

Onthaasten is een effectieve en eenvoudige praktijk die de geest en het zenuwstelsel kalmeert. Er zijn vele manieren om een beetje extra te ontspannen onze dagen: Drink een kopje van je favoriete thee.  Lees een tijdschrift of een boek die je nog graag wilt lezen. Probeer enkele eenvoudige diepe ademhaling oefeningen of mediteer een paar minuten.

2018_Algemeen_terugvalbanner 

Beweeg.

Het is aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging angst en stress kan verminderen. Bewegen elke dag betekend niet elke dag in de sportschool. Het kan gaan om een stevige wandeling met de hond of het beoefenen van yoga. Ga desnoods samen met een vriendin Wees proactief en ga aan de slag! Voor mij persoonlijk betekend sporten een moment waarbij ik nergens aan hoef te denken en kan ik ontspannen. Na het sporten voel ik mij fysiek en geestelijk voldaan.

Eet ontbijt.

Het is belangrijk om te eten in de ochtend want hiermee stabiliseer je je bloedsuiker. Als de bloedsuikerspiegel in de war is in de ochtend, is het bijna onmogelijk om verstandige voedingskeuzes te maken voor de rest van de dag. Een schaaltje kwark met wat havermout en fruit is zo gemaakt en het is nog gezond ook.

 

Glimlach.

Als je merkt dat je gehaast voelt of hectische dag hebt, kan een eenvoudige glimlach een goed gevoel geven. Glimlachen boost ons immuunsysteem, geeft serotonine vrij (de ‘feel good’ hormoon), en verhoogt ons welzijn. Dit lijkt misschien overdreven eenvoudig, maar een groot deel van het in balans blijven tijdens drukke werkweken hangt af van je gemoedstoestand. De volgende keer dat je nodig hebt om in balans en verfrist te voelen, zet een grote grijns op je gezicht en zie wat er gebeurt.

 

Blijf offline.

Denk na over de laatste keer dat je wakker werd en meteen begon met het controleren van e-mails of sociale media. Zijn de posts die erop staan echt zo belangrijk dat je ze niet een kwartier later had kunnen lezen? Dus, probeer een experiment: Voor de komende vijf dagen wacht minstens 15 minuten voor het controleren van je telefoon in de ochtend. In plaats daarvan vraag je aan jezelf hoe je je voelt vandaag en adem een paar keer diep in en uit.  Je zal merken dat je meer relaxt de dag begint.

Wat uiteraard ook helpt is een goede nachtrust. Meer hierover kan je vinden in mijn artikel van gisteren 8 eenvoudige tips voor betere slaap Hoe zorg jij dat je minder gehaast de dag door gaat? Alle tips zijn welkom, laat het me weten in een reactie hieronder!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.