woman wearing black long sleeved shirt sitting on green grass field near mountain under cloudy sky
Balans

25 creatieve manieren om je minder eenzaam te voelen

Eenzaam zijn, niemand geeft het graag toe dat ze eenzaam zijn. Maar je bent niet alleen. In een onderzoek van de GGD-en, CBS en RIVM uit 2016 gaf 43% van de volwassen bevolking (19 jaar en ouder) aan eenzaam te zijn. Hiervan is 33% matig eenzaam en 10% voelt zich ernstig of zeer ernstig eenzaam. 

Wist je dat mensen in Korea zichzelf opnemen tijdens het avondeten? En andere mensen betalen weer om deze video’s te bekijken, zodat ze niet het gevoel van eenzaam zijn hebben tijdens het eten. 

Volgens een onderzoek uit 2013 onder meer dan 170.000 mensen is het netwerk wat we hebben van vrienden en collega’s de afgelopen 3 decennia gekrompen. Hier vind je verschillende oorzaken van eenzaamheid.

Eenzaam voelen is echter geen directe oorzaak van alleen zijn. Het is mogelijk om je eenzaam te voelen in een menigte. Eenzaam is een gevaarlijke aandoening die ervoor kan zorgen dat iemand zich ongelukkig gaat voelen en daardoor niet goed meer voor zichzelf zorgt. Met mogelijk gezondheidsproblemen als gevolg.

Als het zo gevaarlijk is, dan besef je hoe belangrijk het is om eenzaamheid te bestrijden. Maar hoe doe je dit? Hier vind je de 25 tips om je minder eenzaam te voelen.

1. Kom gewoon opdagen

Je wordt uitgenodigd voor een verjaardag of een borrel op je werk. Ga er naar toe en aarzel niet om met mensen te praten. Zelfs niet als je je ongemakkelijk voelt. Je zal merken dat je hier meer energie van krijgt en dat je gevoel van eenzaam zijn voor een klein moment naar de achtergrond verdwijnt. Begin een gesprek door een compliment te maken over iemands kleding of sieraad. Of maak een positieve opmerking over het eten/drinken.

2. Ga op een solo-date

Ga op date. Met jezelf. Alleen uit eten gaan of ga alleen naar een andere stad. Doe een workshop. Zolang je maar de mogelijkheid hebt om met andere te praten. Zoals alleen naar een andere stad, ga daar lekker wat eten en vraag aan de mensen die om je heen zitten of de bediening wat je echt gezien moet hebben. Wanneer je met jezelf op date gaat, weet je zeker dat je ergens heen gaat waar je echt van houdt en dat je niet hoeft te wachten tot anderen beslissen.

3. Ken het verschil tussen eenzaamheid en isolatie

Eenzaamheid is een emotie, meestal veroorzaakt door een droevige herinnering. Helaas houden de hersenen ervan dingen teveel te analyseren, dus zelfs tijdelijke eenzaamheid kan escaleren tot langere periodes vanwege gedachten als “Waarom voel ik me zo alleen?” en “Ben ik een loser waar niemand van houdt?” Als dit gebeurt, erken dan gewoon het gevoel en reageer niet overdreven. De enige die wat aan deze situatie kan veranderen ben jij.

4. Ga naar een bijeenkomst

Is er een lokale bijeenkomst die je interessant vind, ga er naar toe. Je kan ook naar de website van MeetUp en zoek een groep in jouw buurt.  Er zijn talloze meetup-groepen die zich richten op elke interesse, baan, stad en hobby, dus het is onmogelijk om geen groep naar jouw smaak te vinden. Mensen die lid worden van deze website willen graag nieuwe mensen ontmoeten, dus het is een leuke manier om nieuwe vrienden te maken.

5. Bekijk een film

Bekijk alleen een film thuis of bel een paar vrienden om met je mee te gaan, het maakt niet uit. Wat belangrijk is, is dat je jezelf onderdompelt in een interessant verhaal dat je sombere gedachten uitwist. Bekijk een comedyfilm of een superheldenfilm en verdwijn even naar een andere wereld.

6. Vrijwilliger

Door je te concentreren op de behoeften van anderen, worden je gedachten weggeleid van droevige gedachten. Het is onmogelijk om je eenzaam te voelen als je daklozen te eten geeft, speelgoed uitzoekt met kinderen in een speel-o-theek of met oma’s een middag gaat bridgen. Het helpen zal je ook met enorme dankbaarheid vervullen.

7. Adopteer een schattig huisdier

Dit is alleen als je de tijd ervoor hebt en je bereid bent een jaar of 12-15 voor een dier te zorgen en op te voeden. Een kat of hond zal je opvrolijken. Door de speelsheid van huisdieren, plus de problemen (en het plezier) die je zult ervaren tijdens het trainen, vergeet je je problemen. Zelfs een goudvis of een mooie papegaai kan wonderen doen voor je humeur. En praat gerust tegen je dier, het is niet gek, iedereen doet dat.

8. Identificeer de oorzaak van je eenzaamheid

‘Wat te doen als je je eenzaam voelt?’

Een veelgestelde vraag op Google. Maar helaas er is geen wondermiddel tegen een eenzaam gevoel. Het oplossen van dit gevoel zal vanuit jezelf moeten komen. In plaats van dingen willekeurig te proberen, is het beter om eerst de oorzaak van je eenzaamheid te achterhalen.

Hou bij wanneer je je eenzaam voelt. Op je werk, thuis op de bank of op het feestje waar je alleen in de hoek staat?

9. Lees een goed boek

Kies alsjeblieft geen Dummies-boek over hoe je je niet meer eenzaam kunt voelen. Als je zelfhulp leest als je je ellendig voelt, voel je je alleen maar slechter. Lees in plaats daarvan een goede roman. Jezelf verliezen in een goed verhaal of je identificeren met een krachtig personage zal je zelfvertrouwen vergroten en je een gevoel van avontuur geven.

10. Neem een lange douche of ga in bad.

Waar komen goede ideeën vandaan? Onder de douche, toch? Een lekker lang en ontspannend bad nemen is een geweldige manier om in je eentje te ontspannen, in plaats van te verdrinken in zelfmedelijden. Dames, maak een glas wijn, chocolaatjes en tijdschriften klaar. Heren, neem een ​​bubbelbad neem dat biertje mee en lees een goed boek.

11. Neem een ​​willekeurige bus of trein

Stap eens in de bus of de trein naar een onbekende stad. Je bevind je in het gezelschap van vreemden en in een veranderde omgeving. Als je dit doet, wordt eenzaamheid voorkomen en wordt je reislust ook gevoed. Ik wil je wel adviseren om dit niet te doen midden in de spits, maar doe het in een vakantieperiode of een weekend.

12. Niemand die je ziet

Soms voelen we ons eenzaam omdat we alleen zijn. Maar daar hoef je niet sip over te doen, maar maak gebruik van het feit dat niemand je ziet. Playback en dans op je favoriete muziek, spring op je bed of ga lekker gek doen met je huisdier. Als je gekke dingen doet, zul je goed lachen.

13. Ga hardlopen

Het is wetenschappelijk bewezen dat hardlopen je gelukkiger maakt. Zelfs 30 minuten lopen kan je humeur meteen opbeuren, je bent lekker bezig en na afloop voel je je mentaal voldaan.

14. Kijk friends

14. Kijk vrienden

Wat is nou beter tegen een eenzaam gevoel dan samen met je vrienden te zijn? Bekijk “The One with the Unagi” en “The One with the Embryos” als je je eenzaam voelt en goed moet lachen.

15. Haal wat lekkers

Ga naar een Starbucks. Bestel dan koffie of thee en ga aan de bar zitten, of aan die grote tafel in het midden waar je met mensen kunt praten. Geef iemand complimenten over zijn das, schoenen of tas. Een gesprek beginnen. Maak je geen zorgen als je slecht bent in praatjes, want de kans is groot dat je die persoon niet meer zult zien.

16. Oefen #JOMO

JOMO?!? Jup JOMO oftewel Joy Of Missing Out. Social media geeft ons het gevoel dat we alles moeten bijhouden en moeten doen. Serieus als gezin ben je al blij dat je het één keer per jaar red naar een pretpark. Ik vind het knap hoor al die mensen op Facebook en Instagram die 10x per jaar op vakantie gaan, een huis wat er altijd spik en span uitziet, met een geweldige baan en kinderen die nooit vervelend zijn.

Is het realistisch? Nee, dit zijn maar moment opnames. En het betekend zeker niet dat ook jij dit altijd moet doen. Ga eens wat vaker naar buiten een rondje lopen, hoor de vogels fluiten en geniet van wat er om je heen gebeurd in plaats van wat er op social media gebeurd. Leg die telefoon neer.

17. Maak je bed op

Maak elke ochtend je bed op en voordat je in de avond naar bed gaat doe even een snel rondje door je huis. Een opgeruimd huis en slaapkamer doet wonderen voor je gevoel.

18. Kijk door oude foto’s

Bereid wat snacks en drankjes voor een borrel in de middag.  Haal herinneringen op aan de goede oude tijd met een vriend, je moeder, broer of zus. Als je je gekke capriolen onthoudt, en de meest gênante momenten die op de camera zijn vastgelegd, zul je nostalgische herinneringen krijgen en eenzaamheid wegjagen. Goede tip zorg dat je de foto’s die je nu hebt op je telefoon in een fotoboek verzameld.

19. Koop een echte camera

Geen camera van je telefoon, maar een echte spiegelreflex bijvoorbeeld. Pak een camera, ga naar buiten en maak prachtige foto’s van dingen om je heen. Een zonsondergang, een blaffende hond of een lachende baby – je leven vullen met mooie dingen kan je geest afleiden van eenzaamheid.

20. Volg lessen bij de sportschool

Ga naar een groepsles op de sportschool. De exacte oefening maakt niet uit. Het punt is om jezelf in beweging te krijgen, terwijl je iets nieuws probeert in de ondersteunende omgeving van een groepsles.

21. Start een 5-minuten dankbaarheidsdagboek

red rose flowers bouquet on white surface beside spring book with click pen and cup of cofffee
Photo by Lum3n on Pexels.com

Je hoeft er niet elke dag in te schrijven, maar belangrijk is om te onthouden dat er ook goede dingen in je leven zijn. Het is moeilijk om je somber te voelen als je weet dat er ook goede dingen zijn. Als je niet weet waar je dankbaar voor moet zijn, schrijf dan gewoon wat je voelt. 

22. Bekijk inspirerende Ted Talks

Ooit wel is een Ted Talks gekeken. Sommige zijn heel saai maar sommige zijn Ted Talks zijn inspirerend en informatief. Enkele van mijn favorieten zijn: ‘ Verbonden, maar alleen?  Door Sherry Turkle en ‘ Succes, falen en de drive om te blijven creëren ‘ door Elizabeth Glibert.

23. Plan een vakantie

Er gaat niets boven eenzaamheid en overweldigend als het plannen van een geweldige vakantie. Het opzoeken van vluchten, hoteldeals en dingen die u op een willekeurige verre locatie kunt doen, zal uw humeur versterken en uw gedachten afleiden van uw negatieve gedachten. U hoeft niet echt een reis te boeken, soms is het plannen van een reis voldoende. Zoals een dromreis die je ooit nog eens wil maken.

24. Creëer iets nieuws

Vervelen is een voorwaarde om je eenzaam te voelen. Waardoor verveel je je ? Juist door niets te doen hebben. Zorg dat je iets te doen hebt. Ga verder of start met een hobby. Probeer een nieuw recept. Maak een plakboek. Maak dat doe-het-zelf-project af dat je zo lang hebt uitgesteld.

25. Doe als een toerist

Verkleed je als een toerist ( met hawaii shirt, buiktasje, sokken met sandalen en camera) en doe alle goedkope toeristische dingen in je eigen stad of een stad dichtbij. Eet de lokale delicatesse, bezoek de drukke toeristische plekken en verken nieuwe locaties waar je nog nooit bent geweest.

Eenzaamheid kan zorgen voor een negatieve gedachten spiraal. In mijn eerder blog Omgaan met negatieve gedachten – 5 tips vertel ik je hoe je deze tegen kan gaan. Heb jij nog andere tips om eenzaamheid te bestrijden? Deel ze hieronder in een reactie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.