Financiële vrijheid

financiële stress, Wat doet het met je?

Financiële stress over geld treft letterlijk miljoenen mensen over de hele wereld. Soms is het tijdelijk, maar soms heb je dagelijks zorgen over geld, Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders zich zorgen maken over hun financiële situatie.  Zorgen over geld brengt schade aan in je leven, het constant piekeren en zorgen maken of je nog wel boodschappen kan doen of kan tanken. Als je dit een keer hebt is het niet erg, maar als je dit meer dan 7 dagen per maand voelt dan gaat dit ten koste van je gezondheid. Financiële stress is echt, of je nu leeft van een bijstandsuitkering of je een dik salaris hebt maar ternauwernood je hypotheek kan betalen. Maar wat doet die financiële stress dan met je?

Wat veroorzaakt financiële stress?

Financiële stress wordt meestal veroorzaakt door het onvermogen om te betalen voor niet-geplande of onverwachte uitgaven. Je financiële zorgen delen met familie of vrienden is lastig. Ik weet dat ik mijn zorgen een keer deelde met mijn familie en die zeiden dat ik mij niet aan moest stellen en dat ik genoeg verdien. Klopt, samen met mijn partner krijg ik een mooi salaris. Maar dat neem niet weg dat van de ± €3100,- die we maandelijks bijgeschreven krijgen er 40% naar onze hypotheek gaat. Dat ik afgelopen december moest kiezen tussen tanken om naar mijn werk te gaan of boodschappen doen voor kerst. Dat geeft stress.

Veelvoorkomende oorzaken van financiële problemen:

<Verlies van baan

<Leningen

<Onbetaalde rekeningen

<Onverwachte uitgaven

<Verandering in loon

<Grote verandering in je leven ( denk aan komst van een kind, scheiding etc. )

Ook ik heb financiële stress

Mijn financiële stress heeft een ook een duidelijke oorzaak. De stress komt omdat ik de afgelopen jaren vanwege een stuk minder ben gaan verdienen. Enerzijds doordat ik minder ben gaan werken na de geboorte van mijn dochter. Anderzijds door mijn periode van werkloosheid waardoor ik nu een uurloon heb wat €1,50 lager  ligt dan voorheen. Door deze 2 redenen samen ben ik de afgelopen 2 jaar in totaal bijna €400,- per maand netto minder gaan verdienen. Daarnaast heeft mijn werkgever dit jaar besloten mijn loon in plaats van per maand, per 4 weken uit te gaan betalen. Al met al maak ik me nu al bijna 2 jaar zorgen ver geld. Mijn inkomsten zijn gedaald, terwijl de kosten stijgen. Denk aan de zorgverzekering, de verhoging van het lage BTW tarief, brandstof etc.

Het maakt niet uit of je geldproblemen groot zijn, zoals het verlies van je baan of klein, een onbetaalde rekening. Het veroorzaakt stress en dit kan je relatie meer beïnvloeden dan je denkt. Het kan ervoor zorgen dat je relatie verlamt. Hoe kan je dit voorkomen? Communiceren is hier de sleutel. Bespreek samen wat je kan doen om de financiële stress weg te nemen en zorg dat je op maandelijkse basis praat over je financiën.

Wat doet financiële stress met je?

Slaaptekort

Financiële stress kan je in een wandelende zombie veranderen. Je  gaat naar bed en ligt constant te piekeren en te malen om maar een oplossing te bedenken. Doordat je moeilijk in slaap kunt komen kom je slaaptekort. Eén keer is niet erg, maar als je elke dag aan het piekeren bent krijg je een slaaptekort en verander je in een wandelende zombie overdag. Dit slaaptekort heeft weer een negatieve invloed op je werk, je relatie en je algemene houding.

Ongezond gedrag

Met de toegevoegde stress komt ongezond gedrag. Wanneer je stress de overhand heeft, val je gemakkelijk in een patroon van ongezond gedrag.  Je gaat proberen het stress gevoel te verdringen door bijvoorbeeld : eetaanvallen, roken, niet eten, drinken, drugs en dwangmatige uitgaven.

Depressie

Stress en depressie zijn vergelijkbaar, en daarmee bedoel ik dat hun symptomen vergelijkbaar zijn. Bij depressies zijn ze echter veel ernstiger. Als financiële stress je leven gedurende een korte of lange periode beïnvloedt, kan dit leiden tot depressie.  Als je vermoed dat je financiële stress een depressie veroorzaken, neem iemand in vertrouwen en negeer het probleem niet. De aanmaningen in een la stoppen heeft geen zin. Je zal actie moeten ondernemen.

Gezondheidsproblemen

Langdurige stress is een emotionele achtbaan. Als je te lang financiële stress hebt dan kan je echt fysieke problemen krijgen, zoals een hartziekte. Andere problemen die je kan krijgen of kunnen verergeren, zeker als je ongezond gedrag vertoont zijn een verslaving, overgewicht en diabetes. Financiële stress kan je fataal worden. Laat het niet zover komen!

Deze problemen hoeven niet jouw problemen te zijn. Ook niet de mijne. Ik ben klaar met me zorgen te maken over geld. Ik wil juist een omslag maken, van zorgen maken naar geld naar financiële vrijheid! Doe jij met me mee?

Eén reactie

  • ria

    Als je geld op wat voor manier tekort heb nekt zich dat. Logische keuzes zijn dan veel moeilijker te maken. Soms is een coach om die reden ook even fijn.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: