Persoonlijk

Financiële vrijheid: Terug naar het begin…

Ik woon in een prachtig koophuis is het midden van het land. 7 jaar geleden hebben we dit nieuwbouwhuis gekocht, we woonden destijds in een huur appartement en we kregen al 2 jaar op rij de maximale huurverhoging aan ons broek en toen dachten we het wordt nu tijd om iets te kopen. Met ruim €50.000 onder ons maximale leenbedrag hebben we deze woning kunnen kopen. Vandaag wil ik je meenemen in mijn zoektocht naar financiële vrijheid en vertel ik hoe wij gestart zijn al die jaren geleden.

Aankoop van ons huis

Eind 2013 sloten wij onze hypotheek bij Aegon af voor ons huis wat eind 2014 zou worden opgeleverd. Dit betekende dat we bijna een jaar lang en alvast een deel van de hypotheek moesten betalen en ook nog onze huurkosten. Dat betekende zeker de 3 maanden voor de oplevering flink besparen, dit was best pittig. Maar we hebben het gered. Hieronder een overzicht wat we betaalde voor ons huis en hoe hoog de hypotheek was die we afsloten.

Biosuperfoods.net
Aankoopbedrag huis
Meerwerk

€ 219.500     €   30.337

Kosten voor:
NHG
Notaris
Advies
€     5.603
TOTAAL € 255.440
Afgesloten Hypotheek € 255.000

 

Het huis was relatief goedkoop, 3 jaar eerder werden dezelfde huizen nog voor € 254.000 verkocht. Wij zitten dus aan dat bedrag inclusief ons meerwerk, dat meerwerk bestond voor het grootste deel uit een aanbouw. Overige kwam van kleinere zaken wat bij elkaar opgeteld toch ook weer op een aardig bedrag kwamen. Ons huis werd opgeleverd zonder badkamer, wc en keuken. Dit hebben we zelf gedaan omdat de aannemer echt belachelijk veel vroeg voor het verplaatsen van een leiding. Mijn partner is zo’n type van dat kan ik zelf ook wel. In de familie een loodgieter voor het wat moeilijkere badkamerwerk en dat scheelde echt veel geld. Je ziet het totaal bedrag is €440 hoger dan de hypotheek en dat hebben we  uit eigen zak betaald.

De hypotheek

 

Uiteraard vanwege regelgeving de hypotheek annuïtair afgesloten. Wij dachten een goede rente te hebben afgesloten, niet wetende dat de rente in de jaren erna alleen maar verder zou zakken.  Er was trouwens wel een klein probleem, waardoor we niet naar de aller laagste rente aanbieder konden. Mijn partner had een BKR registratie staan. Wisten wij niet. BKR vervalt na 5 jaar, de registratie was 4 jaar en 9 maanden oud en het ging om een bedrag van jawel €220,- vanwege een vergeten rekening van een postorderbedrijf. Tsja, je kreeg toen altijd zoveel reclamepost van die postorder bedrijven, hij had de rekening nooit meer gezien.

Geen enkele medewerking van de goedkopere hypotheekverstrekker ( die op dat moment zelfs mijn werkgever was…en ik daardoor korting kon krijgen op de hypotheekrente) Daar waren we best wel teleurgesteld in, maar goed regels zijn regels.  Je las net al dat we €255.000 als hypotheek bedrag hadden hieronder zie je de gegevens van de aflossing.

Looptijd hypotheek 30 jaar
Rente 4,0%
Looptijd rente 10 jaar
Maandelijkse annuïteit € 1.217,41

Dit was ons uitgangspunt. Zonder extra aflossen zouden we over de gehele looptijd €438.268 betalen. Daarnaast sloten we nog de verplichte overlijdensrisicoverzekering af voor ons beiden tegen  €17,94 per maand. Dat betekend over die 30 jaar nog eens € 6.458 erbij. 

Maar wij willen dit niet betalen Ons doel is altijd al geweest om extra af te lossen op onze hypotheek op weg naar financiële vrijheid. Ga je mee met mijn zoektocht. ( zie ook Goede voornemens voor 2020 ) Volgende keer vertel ik je hoe we er nu voor staan! Hou mijn blog in de gaten! 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.