Balans

Geplaagd door tegenslagen? Doorbreek de cyclus!

Soms heb je het gevoel dat alles wat je doet mis gaat en je door je leven strompelt. Dat je niet alles eruit kan halen wat er in zit. Je stelt jezelf grote doelen omdat alle succesvolle mensen dit doen. Maar keer en keer loop je tegen een reeks tegenslagen aan. Na een paar tegenslagen verlies je je enthousiasme over je doel.

Je droomdoel lijkt steeds verder weg en uiteindelijk laat je het doodbloeden. Weg droom. Je stelt een nieuw droomdoel en hetzelfde patroon herhaalt zich. Keer op keer. Tot je op een dag een droom hebt en besluit dat alles is wat het kan zijn. Een droom, meer kan het niet worden.

De cyclus doorbreken

Soms heb je een doel die maar blijft terugkomen. Na jaren tegenslagen te hebben ervaren besluit je het moet anders. Misschien wil je afvallen, een boek schrijven of een betere relatie hebben. Hoe motiveer je jezelf om het opnieuw te proberen in plaats van op te geven? Hoe doorbreek je de cyclus ?

Mijn partner en ik zijn nu 10 jaar samen en in die 10 jaar heb ik denk ik een keer of 6 geroepen dat ik de volgende zomer echt bikinifit wil zijn. Dan begin ik heel enthousiast met sporten en letten op mijn eten, maar na een week of 3-4 begint het gezond eten lastig te worden. Dan neem ik toch een keer een snoepje of een taartje op een feestje. Langzaam brokkelt mijn gezond eten patroon zich af. Het sporten volgt vaak na een week of 6. 1 keer niet naar de sportschool, dan 2 keer niet en voor ik het weet ga ik helemaal niet meer.

Nu ben ik zwanger van mijn tweede kind, bij de vorige zwangerschap is al zo’n 7 kilo blijven plakken en nu kijk ik met lede ogen aan hoe de weegschaal richting de 100 kilo kruipt. Dus ik heb besloten dat ik na de zwangerschap toch echt van die overtollige kilo’s af wil.

BookSpot de online boekwinkel

Hier zijn enkele ideeën die u kunnen helpen om op koers te blijven:

1. Realiseer je dat het leven zelden een recht pad is

Praat met verschillende mensen in je omgeving die jij succesvol vind over hun pad. De meeste zullen je vertellen dat het succes niet kwam aanwaaien.

Dit geldt zelfs voor mensen met bijzondere talenten, financiële middelen of andere voordelen. Doorgrond hun verhalen en je leert het enige dat er het meest toe deed, is dit:

Hoe vaak stonden ze op nadat ze door het leven een tegenslag kregen?

We hebben de neiging om te snel op te geven. Twee of drie keer worden neergeslagen kan veel aanvoelen. Maar sommige mensen worden letterlijk honderden keren neergeslagen voordat ze een echte doorbraak ervaren.  Je moet gewoon bereid zijn om weer op te staan.

GERELATEERDE POST: Omarm een ​​positieve mindset met deze 6 tactieken

2. Vertrouw niet op je gevoelens

De echte reden waarom we er niet in slagen om weer op te staan, is dat we te veel aandacht besteden aan onze gevoelens en emoties.

Wilt jij je tegenslagen overwinnen? Vertrouw niet langer op je gevoelens. Probeer in feite een beetje omgekeerde psychologie bij jezelf.

Als je je te moe voelt om te sporten, ga dan naar de sportschool. Als je geen inspiratie hebt om een blog te schrijven, doe je laptop open dwing jezelf 500 woorden te schrijven. Zin in iets lekkers? Neem een glas water en wat groente.  Het zal niet lang duren voordat je echte vooruitgang begint te merken.

3. Onderzoek je motivatie

Waarom? Op die vraag moet je antwoord geven. Hoewel het belangrijk is om niet langer op je gevoelens te vertrouwen is je motivatie wel een belangrijke factor.

Veel mensen zouden bijvoorbeeld graag een marathon willen lopen. Misschien heb je een inspirerend verhaal gehoord van iemand die zijn hele leven op de rit kreeg na het lopen van een marathon en wil je nu je eerste marathon lopen.  

Maar wat is de echte motivatie achter dit verlangen? Is het om indruk te maken op andere mensen zoals jij onder de indruk was? Vind je het zelfs leuk om te rennen? Het eerlijk onderzoeken van deze vragen kan onthullen waarom je vaak wordt geteisterd door tegenslagen.

Als je ontdekt dat je iets om de verkeerde redenen doet, krijg je misschien de vrijheid om je doel te veranderen of je ‘waarom’ te veranderen. In plaats van alleen maar indruk op mensen te maken, kan de motivatie zijn om je kinderen te inspireren om lichamelijk actief te worden. Plots is je waarom groot genoeg om elke tegenslag te overwinnen.

Nu ben ik zwanger van mijn tweede kind, bij de vorige zwangerschap is al zo’n 7 kilo blijven plakken en nu kijk ik met lede ogen aan hoe de weegschaal richting de 100 kilo kruipt. Dus ik heb besloten dat ik na jaren van tegenslagen ik nu na de zwangerschap toch echt van die overtollige kilo’s af wil. Mijn waarom? Ik wil graag actieve dingen kunnen doen met mijn kinderen, niet zo snel buiten adem en een voorbeeld zijn voor ze. Meer energie hebben.

Je bent sterker dan je denkt

Je weet het misschien niet, maar je bent sterker dan je denkt. Als er iets in het leven is dat belangrijk voor je is, is er bijna niets dat je kan stoppen … behalve jij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.