fitnessdoelen, sporten
Balans

Hoe je dit jaar wel je fitnessdoelen bereikt

Het nieuwe jaar is begonnen en veel mensen hebben een doel voor zichzelf gesteld welke ze komend jaar willen bereiken. Al jarenlang is één van de meest gekozen voornemens: afvallen / fit worden. Hoewel bij menig vrouw het doel zal zijn bikinifit worden. Maar bikinifit wordt je niet op de bank. Je zal er voor moeten gaan werken. Lees verder om te ontdekken hoe jij dit jaar wel je fitnessdoelen bereikt.

quote: stop wishing, start doing

Maar eerst zal ik je wat vertellen over mijn fitness leven. Ik zal heel eerlijk zijn het doel bikinifit worden staat al een jaar of 5 op mijn fitnessdoelen lijstje. Ik was aardig op weg, 7 kilo afgevallen en 2 keer per week sporten.

Toen kwam mijn eerste zwangerschap, door een licht ijzertekort en een lage bloeddruk kon ik tijdens het sporten niet meer op mijn benen staan. Gestopt met sporten.

Bevallen van eerste kind en mezelf aangemeld voor personal training. 4 maanden volgehouden. Maar ik vond dat ik te weinig resultaat boekte. Gestopt met sporten. Weer begonnen met sporten. En weer gestopt.

Lees ook: Omarm een ​​positieve mindset met deze 6 tactieken

Je ziet een patroon ontstaan of niet? Als ik start met sporten ben ik heel fanatiek. Dat duurt een maand of 2 -3 en dan stop ik. Ik ben mijn patroon de laatste jaren nagegaan en antwoord gaan zoeken op de volgende vraag: Waarom stop ik?

Ik vind sporten lekker, ik kom altijd vol energie terug. Daarnaast maak ik mijn hoofd er leeg mee. Heerlijk gevoel. Het antwoord op mijn vraag was vrij simpel, als ik het druk heb op werkgebied of privé is het eerste wat ik laat vallen is sporten of gezond eten. Het antwoord is dat ik de dingen voor mezelf die energie kosten, als eerste laat vallen als het tegenzit.

Fitnessdoelen bereiken

Nu is het 2021, ik ben 8 weken geleden bevallen van mijn tweede kindje en zwaarder dan ooit. Het eerste wat in mij opkwam toen iemand mij vroeg wat mijn doelen zijn is bikinifit worden. Maar ik besef me nu heel goed dat ik dingen dan anders moet gaan aanpakken. Zodat ik het volhoud en ik inderdaad mijn doel ga behalen. Dit ga ik doen om mijn doel te behalen:

Specifiek zijn

Bikinifit is allesbehalve specifiek. Afvallen, meer gaan sporten, gezonder eten. Allemaal fitnessdoelen die eigenlijk niets meer zijn dan een lege huls. Wees specifiek. Als het je doel is om meer naar de sportschool te gaan, hoe vaak wil je dan gaan? Drie keer per week? Misschien wil je specifieker zijn en je concentreren op een bepaalde oefening, zoals 2 keer per week hardlopen of om de dag yoga beoefenen.

Plan je trainingen

Plan je trainingen in de agenda van je telefoon of gebruik je dagelijkse planner. Schrijf je fitnessdoelen op en plan ze in op de momenten dat het voor jou goed uitkomt. Tip: mijn favoriete planner vind je hieronder…

Vind motivatie

Sport je omdat je sterker wilt zijn, om af te vallen, omdat bewegen goed voor je is? Wil je gezonder eten omdat je wilt afvallen of energieker wil zijn? Combineer je motivatie met je doel en je hebt een solide plan. Mijn doel is: “Ik ga 2 keer per week trainen en gezond eten omdat ik een energieke moeder wil zijn”.

Plan je trainingen

Plan je trainingen in de agenda van je telefoon of gebruik je dagelijkse planner. Schrijf je fitnessdoelen op en plan ze in op de momenten dat het voor jou goed uitkomt. Tip: mijn favoriete planner vind je hieronder…

Gezond eten

Gezond eten is voor iedereen anders. Crashdieten is nooit slim om te doen. Maar hier en daar een aanpassing doen in je eetgedrag is niet verkeerd. Mijn tip om gezond eten leuk te houden? Wissel je huidige dagelijkse producten om voor een gezondere variant. Zo ruilde ik mijn volkoren crackers in voor de koolhydraatarme Atkins crispy bread knackebrod. Deze bestelde ik bij Afvallen met Bregje. Met de onderstaande kortingscode krijg je €5,- korting op je bestelling.

€ 5 korting op je bestelling
Pak € 5 korting op je bestelling.

YHD-PMX

Geldig voor bestellingen vanaf € 50

Houd je voortgang bij

Schrijf het op

Door je trainingen bij te houden, blijf je verantwoordelijk, en het voelt best goed om te zien hoeveel je hebt bereikt. Je kan dit makkelijk in een planner bijhouden. Maak ook voor je fitnessdoelen kleinere tussenstappen als tussendoel. Zo blijf je gemotiveerd.

Sta voor verandering toe

Soms gaan de dingen niet zoals gepland.  Misschien heb je zin in Zumba in plaats van te hardlopen. Of wellicht komt er een belangrijke afspraak tussendoor. Of blijf je onverwacht bij iemand eten. Het sporten 1x overslaan of afwijken van je eetplanning kan een keer. Maar zorg dat dit niet vaker gebeurd dan 1 keer per maand.

Je kan het!

Beloon een goed resultaat

Als je door wilt gaan, heb je iets nodig om je te motiveren. Denk aan iets dat je wilt, maar niet echt nodig hebt, en zeg tegen jezelf dat je het kunt krijgen als je eenmaal je doel hebt bereikt. Zorg dat je elke maand een klein tussendoel stelt en beloon je zelf als je dit hebt behaald.

Eten is geen beloning. Je bent geen hond. Kies als beloning iets wat je niet zo snel doet. Voor mij is dat een bos bloemen kopen, naar de schoonheidsspecialist gaan en als ik 12,5 kilo ben afgevallen ( dan ben ik op de helft) een nieuwe outfit voor mezelf.

Ga samen

Zoals ik in het begin al zei is afvallen / fit worden één van de meest gekozen goede voornemens. De kans is vrij groot dat iemand in je directe kring hetzelfde goede voornemen heeft. Door elkaar te helpen, vergroot je de kans om je doel te bereiken. Stel een gezamenlijk doel zoals ‘2 keer per week samen sporten’. Vier een behaald door door bijvoorbeeld een keer samen naar de bioscoop of theater te gaan.

Geef niet op

Elke keer dat je niet gemotiveerd bent om te trainen, bedenk dan hoeveel vooruitgang je hebt geboekt en hoe het ook enigszins vervelend zou zijn als die vooruitgang stagneert. Al je harde werk van de week ervoor kan de prullenbak in. Zonde toch?

Mijn goede voornemen voor 2021 is 25 kilo afvallen en bikinifit worden. De bikini’s liggen al een aantal jaar ongebruikt in de kast. Ook heb ik een motorpak, die ik niet meer pas. Ik zou heel graag er weer inpassen zodat ik eindelijk weer is achterop de motor kan bij mijn partner. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat ik mezelf weer durf aan te kijken in de spiegel en zonder zweten en hijgen met mijn kinderen kan spelen.

Heb jij nog goede tips voor mij om dit jaar echt mijn doel te behalen?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: