Financiële vrijheid

Hoe ook jij je geldzaken op orde krijgt

Het achterliggende idee van het op orde krijgen van je geldzaken is om uit de schulden te komen of geen nieuwe schulden te maken. We willen allemaal kunnen sparen voor leuke dingen. Voor de één is dit het kopen van een nieuwe fiets voor je kind. Voor de ander eindelijk een keer op vakantie kunnen gaan. De basis van het op orde krijgen van je geldzaken begint bij het krijgen van overzicht. Hiervoor moet je eerst weten wat er aan geld binnenkomt en wat je van dat geld weer uitgeeft. Hoe doe je dit?

Geldzaken overzicht

Het klinkt heel simpel, maak een overzicht van je geldzaken, geld wat je ontvangt en het geld wat je uit geeft. Ik raad iedereen altijd aan om dit van minimaal 3 maanden te noteren en de jaarlijkse uitgaven apart te noteren. Waarom van minimaal 3 maanden? Omdat het geld wat je uitgeeft aan boodschappen, kleding, kapper etc. niet elke maand hetzelfde is. Om een goed overzicht te krijgen van wat je gemiddeld uitgeeft kan je dus beter van meerdere maanden een overzicht maken.

Zo kan je beter kijken wat je gemiddelde uitgaven zijn. Voor mij hielp dit goed aangezien de uitgaven voor onze hond bijvoorbeeld wisselen. Om de 6-7 weken heb ik een zak voer nodig. Dit zijn kosten die ik niet elke maand heb, maar wel op regelmatige basis terugkomen.

Periodieke uitgaven en inkomsten

Je hebt ook uitgaven die wel elke keer terugkomen maar niet maandelijks. Denk aan de kinderbijslag die je eens per 3 maanden ontvangt of de jaarlijkse gemeenten belastingen. Zorg dat je dit ook goed in kaart hebt. Zo betaal ik elk jaar de gemeentelijke belastingen in 2 termijnen, wij kunnen dit er gewoonweg niet op maandbasis bij hebben. Dit betekend dat wij het hele jaar door een bedrag hiervoor wegzetten in een potje op onze spaarrekening. De kinderbijslag zet ik ook in een potje op de spaarrekening en zodra ik iets aanschaf zoals schoenen, een jas of andere kleding komt het uit dit potje.

Nu gaan we starten

Als eerste schrijf je op wat je inkomsten zijn, dit zijn de inkomsten die je elke maand krijgt als loon of uitkering. Daarnaast noteer je ook de toeslagen die je krijgt. Heb je een keer extra inkomsten omdat je iets verkoopt via een verkoop website? Stop dit dan in een aparte spaarpot en spaar dit op. Gebruik dit als je een keer geld tekort komt of als je een keer iets leuks wil doen.

Daarna ga je beginnen met de uitgaven op te schrijven. Als eerste de vaste lasten zoals hypotheek/huur, gas/water/licht, belastingen, televisie, internet etc. Dan noteer je de variabele uitgaven zoals boodschappen, kleding, kapper etc. Het totaal bedrag aan uitgaven haal je af van de inkomsten en dan weet je of je die maand geld te kort kwam of juist geld over hebt gehouden.

GRATIS VOOR JOU! EXCEL OVERZICHT INKOMSTEN EN UITGAVEN!

Ja, je leest het goed. Ik heb een heel mooi inkomsten en uitgaven overzicht gemaakt in Excel. Zo krijg jij je geldzaken op orde. Helemaal GRATIS! Hierin kan je je inkomsten en uitgaven noteren.

Download het bestand hier!

Mocht je een vraag of tips hebben over het bestand, laat het me dan weten in een reactie hieronder.

Eén reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: