camera internet writing pencil
Balans

Hoe weet ik wat mijn prioriteiten zijn?

Heb je moeite om dingen voor elkaar te krijgen omdat alles in je hoofd door elkaar loopt en als belangrijk aanvoelt? Nooit genoeg tijd op een dag om alles te doen? Zeg jij lichtelijk schuldbewust ja hierop, dan heb je waarschijnlijk geen duidelijk idee wat je prioriteiten zijn.

Zelf vind ik het ook lastig prioriteiten te stellen. Zelfs iets simpels als het huishouden doen vind ik lastig. Zoals gisteren toen mijn doel was om mijn gasfornuis en keukenblad schoon te maken. Mijn dochter zag een spin en die moest uiteraard meteen weg.

Stofzuiger gepakt, spin weggehaald, toen zag ik achter mijn bank hoopjes stof liggen en die ook opgezogen. Toen viel mijn oog op mijn jaloezieën, die vreselijk stoffig waren. Jaloezieën schoongemaakt met stofzuiger. Daarna ook maar gelijk de deurmat en trap gedaan.

Heb ik mijn doel gehaald? Nee, omdat ik afgeleid werd door andere dingen. Dit is een klassiek voorbeeld hoe eigenlijk alles bij mij gaat. Op mijn werk én thuis. Ik begin aan iets en doordat ik afgeleid wordt ga ik andere dingen doen. Zoals een kip zonder kop.

Zonder duidelijke prioriteiten is het moeilijk om je tijd in te delen en vooruitgang te boeken met je doelen. Je kan je zelfs overweldigd voelen door de hoeveelheid aan verantwoordelijkheden.

De waarheid is dat ons vermogen om vooruit te komen en onze doelen te bereiken vaak afhangt van wat we besluiten prioriteit te geven. Als je eenmaal duidelijk hebt wat je prioriteiten zijn, kun je betere en snellere beslissingen nemen die je levenskeuzes sturen.

Als je moeite hebt om te bepalen wat je belangrijkste prioriteiten zijn kan ik je helpen. Ik heb een eenvoudige oefening gemaakt om je duidelijk te maken wat voor jou belangrijk is. Maar eerst moeten we weten wat prioriteiten zijn.

Wat zijn prioriteiten?

“Een prioriteit is de zorg, interesse of wens die voor alle anderen komt.”

Onze prioriteiten zijn de gebieden van ons leven die zinvol en belangrijk voor ons zijn. Het zijn meestal activiteiten of relaties waar we echt moeite en tijd in willen steken. Ze helpen je te kiezen waarop je je eerst moet concentreren in plaats van als een kip zonder kop alles tegelijk te willen doen.

Als je aan prioriteiten denkt, dan denk je waarschijnlijk aan dagelijkste taken die je moet doen. Ik ga het daar niet over hebben. Het gaat hier om de prioriteiten die jou helpen te groeien en die je gelukkig kunnen maken. Ik noem ze de levensprioriteiten.

Als je eenmaal weet waar je prioriteiten liggen valt er een last van je af. Als je weet waar jouw focus op moet liggen kan je efficiënter omgaan met je tijd. Daarnaast weet je ook welke dagelijkse taken belangrijk zijn, doordat je duidelijk hebt wat het eind resultaat zal zijn.

Het verschil tussen prioriteiten en doelen

Prioriteiten zijn niet hetzelfde als doelen. Een doel is een tastbare mijlpaal, die je probeert te bereiken. Prioriteiten zijn de dingen waar je ja of nee tegen kan zeggen.

Als je een bepaald doel hebt, laten we zeggen een examen of een belangrijke deadline halen, moet het een prioriteit zijn om niet te worden afgeleid. Het is van belang nee te zeggen tegen alles wat je ervan weerhoudt om gefocust te blijven. In ieder geval totdat je klaar bent.

Waarom je duidelijk gedefinieerde prioriteiten nodig hebt

De sleutel tot het effectief beheren van uw tijd en het voorkomen van burn-out, is uw belangrijkste prioriteiten in het leven kennen. Hier leest u hoe u uw 3 belangrijkste prioriteiten definieert met een snelle en eenvoudige oefening!

Mijn doel is elke dag een heldere en gefocuste geest te hebben. Mijn meest gemaakte fout is dat ik alles tegelijk wil doen. Maar niet alles wat ik doe kan ik prioriteit geven. Daardoor blijf ik er in mijn hoofd mee zitten en vind ik het moeilijk om beslissingen te nemen.

Ik merk dat ik vaak twijfel of ik wel de juiste keuzes heb gemaakt in mijn leven. Bij elke nieuwe keuze die ik moet maken wordt ik bang en vraag ik me af of de keuze die ik maak wel de juiste is. Dat is niet iets wat ik nog langer wil, ik wil vertrouwen hebben in de keuzes die ik maak. Daarom denk ik dat prioriteiten zo belangrijk zijn.   

Prioriteiten helpen om:

 • Besluiteloosheid tegen te gaan.
 • Structuur te brengen in je dag.
 • Makkelijker nee te zeggen.

Prioriteiten helpen je grenzen te stellen en je eraan te houden. Door alles te willen doen op mijn to-do-lijst verlies je overzicht en kan het leiden tot stress en uiteindelijk zelfs tot een burn-out. Ik vind het moeilijk om nee te zeggen, maar door het definiëren van je prioriteiten wordt dat steeds makkelijker.

Misschien denk je: “Maar wat als mijn prioriteiten veranderen? Wordt het leven niet saai als ik me altijd aan dezelfde prioriteiten houd?” Prioriteiten moeten verschuiven. Je wordt ouder, je wordt wijzer en daardoor veranderen je prioriteiten. Als je een 19-jarige student bent heb je andere prioriteiten dan een 38e-jarige met drukke baan en kinderen.

Concentreer je op 2-3 dingen totdat je ze niet meer nodig hebt. Dit kan zijn omdat je andere doelen krijgt of omdat je jezelf het hebt aangeleerd als routine.

Voorbeelden van prioriteiten


Weet u niet zeker wat uw passies in het leven zijn? Hier leest u hoe u erachter kunt komen waar u echt gepassioneerd over bent, zodat u meer duidelijkheid krijgt over uw doelen voor de toekomst

Voordat ik in de how-to van het stellen van prioriteiten, wil ik een paar voorbeelden van de prioriteiten te delen in het geval dat u niet zeker weet hoe ze er uitzien. 

Hier zijn enkele voorbeelden van prioriteiten die je wellicht hebt:

 • Werk
 • Familie
 • Gezondheid
 • Huis
 • Relaties
 • Vriendschappen
 • Hobby’s
 • Recreatie / plezier
 • Zelfzorg
 • Persoonlijke groei
 • Sport
 • Spiritualiteit
 • Religie
 • Geld
 • Vrijwilligerswerk

De lijst is eindeloos, dus het is aan jou om erachter te komen wat voor jou het belangrijkst is.

Mijn prioriteiten

Ik heb zowel levens- als blogprioriteiten. Ik wil persoonlijk als mens groeien maar ik vind het ook belangrijk dat ik groei als blogger.

Mijn blogprioriteiten in 2021:

2. Verbinding

 • Blog berichten
 • reageren op e-mails en opmerkingen

3. Groei

 • sociale media
 • blog paginaweergaven

Mijn levensprioriteiten (2021):

1. Wees financieel vrij

 • keuzes maken die me helpen te besparen en schulden zo snel mogelijk af te lossen.

2. Gezondheid

 • sporten
 • meditatie
 • gezond eten

3. Familie / vrienden

 • in contact blijven met vrienden
 • meer leuke dingen doen met gezin

Voor iedereen zal het lijstje met prioriteiten er anders uit zien, afhankelijk wat er in je leven zich afspeelt.

Ontdek jouw prioriteiten

De oefening hoe jij je prioriteiten vind:

1. Maak een lijst

Maak een lijst van alle dingen die je regelmatig doet / zou willen doen. Schrijf aan het einde van de lijst de dingen op waarvoor je regelmatig tijd wilt hebben. Loop je vast? Kijk dan nog eens hierboven naar de lijst met voorbeelden.

2. Groepeer je lijst

Wat je ook doet of wilt doen, probeer deze taken of gebeurtenissen in categorieën te groeperen. Als je bijvoorbeeld dagelijks aan lichaamsbeweging doet en mediteert, kan je dat in een overkoepelende categorie ‘Gezondheid’ plaatsen.

3. Kies je levenscategorieën

Kies van daaruit slechts drie categorieën van je leven om je de komende 3-6 maanden op te concentreren. Vraag jezelf af:  ‘Als ik me alleen zou concentreren op het verbeteren van drie aspecten van mijn leven, welke zou ik dan kiezen?’

4. Schrijf ze op

Zorg ervoor dat je je topprioriteiten opschrijft, zodat je ze ergens kunt bewaren waar je er vaak aan herinnerd zult worden.

Ik ga in ieder geval de komende 3-6 maanden aan de slag met mijn prioriteiten. Ik hoop dat ik je heb kunnen laten zien hoe belangrijk het is om prioriteiten te hebben. Wat zijn jouw prioriteiten?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: