woman wearing white shirt
Balans

Mijn thema voor 2022: verbinding

Het jaar is net begonnen en traditiegetrouw maken we goede voornemens. Mijn gedachten stromen over van ideeën en plannen voor dingen. Het voelt soms overweldigend omdat er zoveel dingen mogelijk zijn. Dit jaar leg ik de focus op verbinding. Met een derde kindje op komst is het zaak om ervoor te zorgen dat ik met zo veel mogelijk focus en duidelijkheid dit jaar aan te ga. ( en minder tijd besteden aan eindeloos scrollen – wie ook?)

Een deel van mijn plan om gefocust te blijven, komt van het woord dat ik heb gekozen om me door het komende jaar te leiden: verbinding. Ik wil dit woord gebruiken als motivatie, inspiratie en duidelijkheid om me te helpen opzettelijke en bewuste beslissingen te nemen. Beslissingen voor mijn gezondheid, mijn gezin en mijn werk zijn belangrijke keuzes. Maar voorheen maakte ik de beslissingen overhaast en soms merk ik achteraf dat ik er spijt van heb.

Verbinding is een onderwerp dat voor veel mensen belangrijk is. Of het nu gaat om dieper contact maken met jezelf, tijd vrijmaken om goed voor jezelf te zorgen of gewoon contact maken met anderen, je verbonden willen voelen in het leven. We zijn er als mensen aan toe.

Vandaag wil ik delen wat verbinding voor mij betekent en waarom ik dit woord voor 2022 heb gekozen. Als je zinvollere verbindingen in je leven wilt creëren, hoop ik dat dit bericht je inzicht en inspiratie zal geven om het voor elkaar te krijgen.

Waarom ik verbinding heb gekozen als mijn thema.

Wat is verbinding precies? Brené Brown deed hier onderzoek naar en kwam met haar data tot de volgende definitie: Verbinding is de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.

Sinds ik in 2017 mijn vaste contract bij een verzekeringsmaatschappij heb opgezegd heb ik op werkgebied nauwelijks verbinding gevoeld. Bij alle van de 4 werkgevers. Mijn laatste werkgever zelfs helemaal niet. Na het aflopen van mijn contract heb ik dan ook tegen mezelf gezegd, dit nooit meer. Ik wil me op werkgebied verbonden voelen met mensen op een betekenisvolle manier en connecties maken met collega’s.

Dan mijn gezondheid tijdens deze derde zwangerschap heb ik last van zwangerschapsdiabetes. Daardoor ik loop een verhoogd risico om diabetes type 2 binnen 5-10 jaar te ontwikkelen. Het is dus noodzakelijk dat ik me ga focussen op mijn gezondheid en daardoor verbinding moet maken met mijn lichaam. Luisteren wanneer mijn lichaam rust nodig heeft en goed voor mezelf te zorgen.

Dan de verbinding met de mensen die dicht om me heen staan. Ik merk dat soms het contact wat oppervlakkig is. Maar onze relaties moedigen groet, inzicht en nieuwe manieren van denken aan. Net zoals zoveel vrouwen zet ik alles en iedereen als prioriteit behalve mijzelf. Hetgeen wat ik nodig heb zet ik als allereerste aan de kant.

Dus focus op meer verbinding met mijzelf. Wat wil ik doen? Wat heb ik nodig om me goed te voelen? Als ik in verbinding sta met mijzelf profiteert mijn gezin daar ook van. Op dit moment heb ik geen werk en is het mijn doel om te onderzoeken hoe ik mijn leven wil leiden. Niet druk maken om meningen van anderen en niet verstrikt raken in wat andere mensen aan het doen zijn.

Hoe dit te bereiken?

Verbinding is een mooi thema maar net zoals zoveel voornemens aan het begin van het jaar is het nogal vrijblijvend. Een abstracte term waar je de eerste maand wel aan denkt en daarna langzaam wegzakt. Om vervolgens aan het einde van het jaar te balen dat het je niet gelukt is. Tijd om een plan van aanpak te maken. Daarom heb ik een aantal punten die voor mij samenvatten hoe ik de verbinding ga bereiken.

Verbinding op het werk

Na deze zwangerschap zal ik op zoek moeten naar een nieuwe baan. Ik heb me afgelopen weken gerealiseerd dat ik de afgelopen 5 jaar natuurlijk veel heb gehopt. Maar eigenlijk altijd vanuit de gedachte dat ik het niet naar mijn zin had op mijn werk en daarom op zoek ging naar wat anders. Maar ook bij elke nieuwe baan heb ik een aantal van mijn eigen voorwaarden overboord gegooid en daardoor was ik binnen enkele maanden erop uitgekeken. Dat ga ik niet meer doen. Ik wil 2 dingen gaan doen.

  1. Iets opstarten voor mezelf zodat ik minder afhankelijk wordt van een werkgever
  2. Een baan zoeken die voldoet aan mijn belangrijkste voorwaarden: niet de hele dag aan de telefoon en binnen 15 km van mijn huis.

Bij mijn baan bij de verzekeringsmaatschappij had ik het gevoel dat we een soort clubje waren. In ons team hoorde je erbij. Samen schouders eronder zetten en het gevoel hebben dat je echt iets kan bijdragen.

Verbinding met mijn mijzelf en mijn lichaam

Al sinds mijn 12e sla ik de stress op in mijn lichaam en dan met name in mijn schouders. Dat ik last heb van mijn schouders hoort erbij, dat is normale pijn voor mij. Dat terwijl pijn nooit normaal is. 2 zwangerschappen zo vlak achter elkaar betekend een aanslag op mijn lichaam. Dus beter voor mijn lichaam zorgen en beter ernaar luisteren. Dat begint voor mij met stap 1 mindfulness en meditatie. Stap 2, begint 6 weken na mijn bevalling met gezond eten en starten met sporten.

Ik wil tijd met mezelf doorbrengen en niet de behoefte voelen om op sociale media te springen of mezelf af te leiden met onnodige taken. Ik wil doorgaan met leren over mezelf, mijn sterke punten leren kennen en tijd besteden aan het doen van waar ik van hou. Meer in balans komen met mezelf.

Verbinding met de mensen die ik lief heb

Afgelopen jaren heb ik geleerd dat je niet met iedereen uit je schooltijd vrienden kan blijven. Je leven gaat door en je maakt keuzes. Waardoor je na een x aantal jaar er achter komt dat je eigenlijk uit elkaar bent gegroeid. Ik wil me focussen op de mensen die ik lief heb, door ze af en toe een kaartje te sturen. Maar ook door samen leuke dingen te gaan doen en bij gesprekken meer de diepte in te gaan.


Dit zijn enkele van de dingen die ik doe om dit jaar meer contact te maken met mezelf en anderen. Als je ook op reis bent om je meer verbonden te voelen met je doel, met jezelf en met anderen, moedig ik je aan om na te denken over welk thema jij dit jaar kiest en hoe je dit gaat bereiken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: