2020
Persoonlijk

Mijn 2020: een terugblik op afgelopen jaar

Wauw, 2020. Je was een interessant jaar. Een mooie start want in het eerste kwartaal ontdekte ik dat ik zwanger was. Maar enkele dagen daarna stond de wereld op zijn kop door Covid-19.  Ik zou zeggen dat het een van de moeilijkste jaren is geweest die ik in lange tijd heb gehad in termen van mijn fysieke en emotionele gezondheid.

Fysiek omdat deze zwangerschap mij niet gemakkelijk afging en emotioneel door de onzekerheid en veranderde omstandigheden door de maatregelen die de overheid heeft genomen. Gedurende 2020 heb ik veel aan mijzelf en mijn lichaam getwijfeld. Ik heb mezelf teveel op het negatieve gefocust.

In 2020 worstelde ik met mezelf, wie ben ik en wat wil ik met mijn leven. 1 ding staat als een paal boven water, het werk wat ik nu doe wil ik niet tot mijn pensioen doen. Twijfel aan mijzelf en een algemeen gevoel van rusteloosheid overheersten dit jaar. Maar er waren ook zeker momenten van geluk en dankbaarheid.

Ik neem je mee mijn 2020 in en wat dit jaar mij gebracht heeft en wat mijn geleerde lessen zijn afgelopen jaar.

Wat heeft 2020 mij gebracht?

Begin 2020 startte ik met deze blog. Een aantal jaar geleden had ik ook een blog maar ik legde mijzelf teveel druk op door minimaal 4 keer per week te willen bloggen. Dat was niet vol te houden dus na een halfjaar gooide ik het bijltje er bij neer.

Nu kriebelde het toch weer om een blog te starten. Maar met de lessen geleerd uit het verleden kwam er gemiddeld 2 blogs per week online. Helaas heb ik 2 keer een blog-pauze moeten houden. Beide keren gerelateerd aan mijn zwangerschap.

De eerste keer door ochtendmisselijkheid ( wat dus totale onzin is, kan beter hele-dag-beroerd genoemd worden) en de tweede keer heb ik een pauze genomen rondom mijn bevalling om me volledig te kunnen focussen op mijn gezin.

Top 3 van best bekeken blogs in 2020.

Waarschijnlijk hebben er aardig wat mensen wat stress om geld want het artikel financiële stress, Wat doet het met je? staat op nummer 3 van best bekeken blogs van 2020.

In februari deed ik mee op de blog van zuinige man mee aan de rubriek ‘de portemonnee van… ‘. Ik schreef er zelf ook een artikel over: Financiële vrijheid: Een kijkje in mijn portemonnee…. en deze is het één na best bekeken blog van 2020.

Het best bekeken artikel op mijn blog gaat ook over financiën, over mijn eigen hypotheek. Je las dit in Financiële vrijheid: Terug naar het begin….

Mijn geleerde lessen afgelopen jaar.

Focus op de toekomst.

Eén van de dingen die ik afgelopen jaar geleerd heb is dat ik me beter kan focussen op mijn toekomst en niet op het verleden. Bijna 4 jaar geleden zei ik mijn goedbetaalde baan met enorm leuke collega’s op omdat ik zó klaar was met de manager die mij weg wilde hebben ( haar letterlijke woorden ‘eind van het jaar werk jij hier niet meer’). Waarop ik zelf een andere baan zocht en 2 maanden later vertrok. Maar tot op de dag van vandaag denk ik bij mezelf wat als ik mijn baan niet op had gezegd?

Het is tijd om dit los te laten en mij te focussen op de toekomst. Stilstaan en te gaan twijfelen aan mijn eigen oordeel op dat moment helpt mij niet. Het wordt tijd om mezelf te vergeven. Ik moet erop vertrouwen dat ik die beslissing heb genomen voor mijn eigen bestwil. Ik geloof echt dat elke keuze die je maakt een reden heeft. Bij elke werkgever waar ik gewerkt heb, heb ik een waardevolle levensles geleerd.

Ik ben dit jaar is goed gaan bedenken ‘wat wil ik?’ Na lang en hard nadenken heb ik besloten om een nieuwe opleiding te gaan doen. In januari start ik met mijn deeltijd HBO opleiding. Het zal pittig worden, maar het is voor een betere toekomst voor mij en mijn gezin.

Zorg goed voor jezelf.

Afgelopen jaar heb ik me grotendeels beroerd gevoeld door mijn zwangerschap. Mijn lijf voelde niet meer van mij en ik vergat wie ik was en ik probeerde vooral niet te laten merken aan anderen hoe slecht ik me voelde. Hierdoor werd ik mentaal minder sterk en besteedde ik minder aandacht aan mezelf.

Komend jaar ga ik me concentreren op datgene wat ik doe en wil bereiken. Ik wil mezelf mentaal sterker maken en meer gaan genieten van het leven en van mijn kinderen.

Soms moet je stop zeggen.

Hier op mijn blog deel ik elke maand een blog report. Ik heb besloten hiermee te gaan stoppen omdat het weinig toegevoegde waarde geeft. Ik heb altijd gezegd dat ik deze berichten deel omdat ik open en transparant wil zijn. Dat wil ik nog steeds, maar dat hoeft niet elke maand.

Daarnaast stelde ik mezelf in deze artikelen aan het begin van de maand altijd een aantal doelen voor de nieuwe maand. Groei in bezoekers en volgers. Maar daar moet het helemaal niet om gaan. Ik blog omdat ik het leuk vind en mezelf zo’n druk op te leggen om deze doelen te halen is niet wat ik wil. Ik wil me vooral focussen op het schrijven van goede content.

Dat betekent niet dat ik helemaal geen doelen zal hebben. Het betekent alleen dat ik mezelf niet zal dwingen om doelen te bedenken die nergens op gebaseerd zijn.

Genoeg geld is fijn

Geld maakt niet gelukkig zeggen ze en dat klopt. Maar het is wel fijn om comfortabel te kunnen leven in plaats van elke dubbeltje om te moeten draaien. Als je elke maand moet bedenken of je alle rekeningen wel kan betalen is dat niet leuk leven.

Al jaren maak ik een budget voor ons huishouden. Dit doe ik altijd in december. Zo startte ik afgelopen jaar met het maandelijks pinnen van onder andere mijn boodschappen budget. Alles wat ik overhield ging mee naar het budget van de volgende maand. Komend jaar ga ik de opgedane kennis met jullie delen.

Lees ook: Starten met budgetteren als je van salaris naar salaris leeft


Welke lessen heb jij in 2020 geleerd? Laat hieronder een reactie achter!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: