Financiële vrijheid

Hoe begin je een noodfonds

Meer geld, dat is waar het in onze maatschappij voornamelijk om draait. Met meer geld, kan je schulden afbetalen, sparen voor je hobby’s, reizen maken en je nooit meer zorgen te maken over geld. Dat is het ideale beeld wat iedereen wil in het leven. Maar meer geld is niet altijd de ideale optie. Hoe je omgaat met je geld is belangrijker. Een noodfonds kan je hierbij helpen.

We hebben allemaal dromen, groot en klein. Mijn grootste droom is om rond te reizen voor een langere tijd in de Verenigde Staten, Canada en Australië.  Nu is jouw droom misschien groter of niet zo groot. Misschien wil je nieuwe meubels kopen, gaan trouwen of je eigen bedrijf gaan starten. Dus of dit nu een doelstelling op korte of op lange termijn is, een grote of een kleine droom, je hebt geld nodig. Daarom is het aanleggen van een noodfonds handig, zodat jij je dromen kan gaan realiseren. Hoe je dat doet?  Lees snel verder

Waarom een noodfonds?

Dus hoe helpt een noodfonds hierbij? Laten we zeggen dat je al hebt gespaard voor deze droom / doelstelling van je. Je hebt het geld bijna bij elkaar gespaard. En je bent trots op de vooruitgang die je hebt geboekt.

En dan gebeurt er iets onverwacht. De auto heeft een probleem, misschien een reeks problemen die je gespaarde geld voor je droom snel vermindert. Of jij of je partner belandt in het ziekenhuis vanwege een auto-ongeluk terwijl je net je maximale eigen risico dat jaar op het maximum gezet hebt omdat je toch nooit wat hebt. (Jep, dat is mij overkomen). Nu is het geld bestemd voor je droom plotseling veranderd in een onvrijwillig noodfonds. Natuurlijk krijg je een deel vergoed via de verzekering en als je geluk hebt via een letselschade een vergoeding, maar dat kan een lange tijd op zich laten wachten. De kans is heel groot dat je alsnog een groot deel zelf moet betalen. Weg droom.

Het is waar, maar het creëren van een noodfonds zal ervoor zorgen dat die dromen daadwerkelijk werkelijkheid worden.

Dus hoeveel moet je sparen?

Ik kwam op youtube Dave Ramsey’s Total Money Makeover video tegen.  Zie het filmpje hier. Hij heeft het over controle over je geld terugnemen. Hij leerde mij dat voordat je je schulden begint af te lossen, je  een noodfonds zou moeten opbouwen van € 1.000,- . De reden hiervoor is dat als er een noodgeval gebeurt en er geen geld is gespaard, het geld dat aan het noodgeval wordt besteed vaak wordt gehaald uit de leningen en kredieten die je juist probeert af te lossen. Of nog erger je gaat een nieuwe schuld aan.

Wat kwalificeert als een noodgeval? Meestal als je het in vraag moet stellen, betekent dit dat het geen noodgeval is. Noodsituaties zijn dingen die onverwacht opduiken en niet konden worden gepland. Daarom heb je daarvoor een fonds nodig. Ze vereisen onmiddellijke aandacht. Als je van tevoren iets ziet waarvoor je had kunnen sparen, of het nu Kerstmis, een reis, een bruiloft of zelfs een jubileum is, is dit geen noodgeval.

Maar laten we zeggen dat er een onverwachte rekening komt.  Kijk naar je bankrekening en kijk hoeveel je hebt. Beslis vervolgens of je de rekening kan betalen met even zuinig aandoen tot je volgende salaris betaling. Lukt dit niet? Dan kijk je eerst naar andere opties. Heb je geld gereserveerd voor een vakantie of een verbouwing. Dan haal je eerst daar het geld uit. Is er echt geen ander potje waar je geld uit kan halen? Dan pas haal je geld uit je noodfonds.

Hoe start je je € 1.000,- noodfonds?

Je hebt € 0,- spaargeld op dit moment. Hoe start je dan?

Besparen op eten: Een goede manier om wat geld te besparen. Beste tip is wel om in je kasten te gaan kijken wat er staat en daar maaltijden omheen te verzinnen. Maak daarna een boodschappenlijst met wat je nodig hebt. Koekjes, snoepjes, chips, frisdrank allemaal onnodig. Als je dit 1 maand niet koopt dan heb je al gauw € 100,- bij elkaar.

Verkoop spullen: Grote opruiming actie in huis en verkoop de spullen die nog goed zijn.

Hou je uitgaven bij: Weet wat er uit gaat en kijk waar je kan besparen op je uitgaven.  Abonnementen op krant of tijdschrift, zeg deze op. (Na een aantal maanden kan je weer aanmelden en gebruik maken van een nieuw leden aanbieding).  Check of je niet teveel verzekeringen hebt. Zo heb ik zelf eind vorig jaar mijn televisie abonnement beëindigd. We keken nauwelijks televisie.  Daarvoor in de plaats 2 streaming diensten genomen en dat scheelt me € 21,- per maand.

Hou je uitgaven 2-3 keer per week bij, zorg dat je weet wat de bedragen zijn die erin komen en die eruit gaan.  Ontdek waar je geld naar toe gaat en weet aan welke onnodige dingen je geld wordt besteed.  Dit goed checken en bij te houden kan je tot wel €100,- per maand opleveren.

Vraag het aan je baas: Heb je een aantal jaar geen salarisverhoging gehad, vraag erom. De inflatie stijgt dus waarom jouw salaris niet? Daarnaast als je werk overuren uitbetaald, zou je eventueel wat extra uren kunnen maken.

Laatste tip

Zorg er altijd voor dat nadat je geld van uit je noodfonds hebt gehaald, je alles doet om het aan te vullen, zodat je niet opnieuw vanaf nul begint.

Hou altijd in gedachten waarom je iets doet

Je wilt jezelf constant bewust houden van de droom waar je naar toe werkt. Maak het altijd een bewust onderdeel van je denkproces, zodat je het grotere geheel kunt zien en niet alleen het hier en nu. En weet dat het hebben van een noodfonds een geweldige manier is om een ​​bescherming rond je  droom op te bouwen, zodat als er iets gebeurt, je niet al het hard verdiende geld hoeft te stoppen in de reparatie van je auto.

Ik hoop dat dit nuttig voor je was, maar als er iets is dat niet is beantwoord of als je zelf tips hebt, laat het me weten in de reacties hieronder! Ik zou heel graag van je horen!

0
Gerelateerde berichten
Wat is financiële vrijheid voor mij?

Boven aan mijn blog staat het dromen over duurzaam leven, financiële vrijheid en balans. Dat is de zoektocht waar ik Read more

Hoe ook jij je geldzaken op orde krijgt

Het achterliggende idee van het op orde krijgen van je geldzaken is om uit de schulden te komen of geen Read more

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je dit interessant?

Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand exclusieve content, tips en inspiratie.