salaris money bills currency euros budget geld
Besparen,  Budget,  Financiële vrijheid,  Uncategorized

Starten met budgetteren als je van salaris naar salaris leeft

2021 wordt hét jaar om de stressvolle, oneindige cyclus van het leven van salaris naar salaris te doorbreken. Iedereen heeft financiële doelen in het leven. Zoals het sparen voor een mooie reis of een nieuwere auto. Maar ook het afbetalen van schulden en het opbouwen van een buffer.

Hier is het goede nieuws, iedereen kan dit bereiken. Het begint allemaal met het creëren van eens slim budget. Als je nu al rillingen krijgt van het woord ‘budget’ geen zorgen en lees rustig verder. Een budget kan je helpen, zelfs als je nu al elk dubbeltje moet omdraaien.

Het maakt niet uit of je nu €800,- of €3800,- per maand verdient, de stappen om een budget te maken zijn hetzelfde. Ongeacht hoeveel schulden je hebt of welke spaardoelen je hebt. Het maken van een budget is altijd maatwerk en daar zit het verschil.

Waarom je een budget nodig hebt als je weinig te besteden hebt.

Een goed budget helpt je om financieel meer vrij te kunnen zijn. Het kunnen betalen die voor jou belangrijk zijn. Ik snap het, het idee om je aan een budget te moeten houden als je al krap zit, is erg ingrijpend.

Je staat al onder enorme financiële druk. Het idee dat je je uitgaven nog meer moet beperken is waarschijnlijk het laatste wat je wilt doen. Maar uiteindelijk helpt het je om meer vrijheid te creëren voor jezelf.

Ik leef van salaris naar salaris, hoe begin ik?

Proberen te budgetteren als je van salaris naar salaris leeft, kan moeilijk zijn. Ongeacht de hoogte van je salaris zijn de geldprincipes die je moet volgen hetzelfde.

Als je op dit moment in een situatie zit waarbij je aan het einde van je geld een stuk maand overhoud, dan heb je maar 2 echte opties om je omstandigheden te veranderen.

Verhoog je salaris

Als je van salaris naar salaris leeft wordt je beperkt door je inkomen. Goed nieuws, bijna altijd kan je hier wat aan doen.

Iedereen heeft potentieel om extra geld te verdienen. Het makkelijkste is om bij je huidige werkgever te vragen om loonsverhoging. Werk je parttime? Kijk dan of het mogelijk is om (tijdelijk) extra uren te werken.

Kan dat niet dan moet je jezelf afvragen of je bereid bent veranderingen in je leven aan te brengen waarmee je meer geld kan verdienen.

Hoogstwaarschijnlijk zal je een deel van je vrije tijd moeten opgeven en een 2e baan gaan zoeken of iets voor jezelf te beginnen waarmee je geld kan verdienen. Zoals bijvoorbeeld het bedrukken van producten en dit te verkopen op Etsy.

Elke keuze vereist een opoffering. Maar hou altijd in gedachten waarvoor je het doet.

Verlaag je uitgaven

De tweede optie die je kan kiezen om je financiën te verbeteren is het verlagen van je uitgaven. Eigenlijk zou je hier altijd mee moeten beginnen.

Je hebt natuurlijk altijd wel je vaste lasten zoals huur of hypotheek waar op besparen eigenlijk niet mogelijk is. Op boodschappen en kleding kan je ook maar een klein deel besparen. Een mens moet immers toch eten. Maar zelfs met een inkomen wat krap is, is het mogelijk om enkele tientjes te besparen.

We gaan starten. Hieronder zal ik een aantal stappen bespreken die je kunnen helpen om de controle over je geld terug te krijgen. Spoiler alert: het begint met het bijhouden van je uitgaven.

Stap 1: Houd bij wat je uitgeeft

Je weet pas waar je op kan besparen als je weet waar je geld naar toe gaat. Ongeacht of je momenteel van salaris naar salaris leeft of dat je aan het einde van de maand geld overhoudt.

Als je wil slagen in het budgetteren dan moet je dit weten. Als je deze stap overslaat dan zal het je niet lukken meer geld over te houden. Zo simpel is het.

Toen ik in 2013 voor het eerst mijn uitgaven ging bijhouden opende het mijn ogen. Het geld wat ik uitgaf aan boodschappen voor 2 personen was waanzinnig veel, ruim € 500,- per maand.

Het opschrijven van je uitgaven helpt om in één oogopslag te kunnen zien waar je onnodig geld aan uitgeeft. Als je dit hebt vastgesteld dan kun je het geld gebruiken voor de dingen die je echt wilt (oftewel je financiële doelen)

Elke euro die je verdient gaat ergens naar toe. Pas als je bewust ben waar deze naar toe gaat kan je wijzigingen aanbrengen in je financiën.

Stap 2: Wat zijn je vaste lasten?

Maak een lijst van je normale ‘vaste lasten. Kosten van je huis, zorgverzekering, abonnementen, vervoer etc. Toen ik begon met het bijhouden van een budget hadden we een huurhuis. Voor onze nieuwe koopwoning in aanbouw hadden we al een hypotheek, waar we ook al voor moesten betalen. Dubbele lasten dus.

Dus toen begon ik te kijken waar ik op kon besparen. Bij elke vaste last stelde ik mezelf de volgende vraag:

  • Heb ik het nodig? Zo ja;
  • Is er een manier om de kosten te verlagen?

Kijk goed welke kosten je kan verlagen. Ik belde met de aanbieder van het tv-abonnement en kreeg prompt 50% korting op mijn abonnement voor 6 maanden. Dan moest ik wel nog minimaal 1 jaar het afnemen.

Zet als je weinig medische kosten hebt, je eigen risico een stuk omhoog. Ook bij verzekeringen van je huis en auto heb je vaak een eigen risico.

Stap 3: Verlaag je variabele uitgaven

Bij stap 1 heb je bijgehouden waar je geld naar toe gaat. Aan de hand daarvan kan je een lijst maken met je variabel uitgaven. Zoals:

  • Uit eten gaan / eten laten bezorgen.
  • Kleding
  • Persoonlijke verzorging

Niet schrikken van wat je uitgeeft. Toen ik voor het eerst op een kantoor werkte ging ik elke dag even langs de supermarkt voor mijn lunch. Na 3 maanden zag ik dat ik bijna €150,- had uitgegeven!

Als je nu elke dag lunch haalt of elke week kleding besteld ga dan niet opeens niets meer hieraan uitgeven. Als je dat doet dan zal dit zeker mislukken en zal het ervoor zorgen dat je minder graag aan je budget wilt houden.

Koop je nu elke dag lunch, zet dan een doel voor jezelf voor maximaal 2 keer per week. Het gaat erom dat je je bewust wordt dat je zelf invloed hebt op meer geld over houden door je uitgaven te veranderen.

Maak een keuze

Beide opties – uitgaven verlagen of inkomen verhogen – kunnen helpen om extra geld in je budget te creëren. Waarvoor kies jij?

Ga je proberen te bezuinigen op je uitgaven? Of ga je je inkomen verhogen? Misschien kies je wel voor allebei. Dat kan ook.

Als je echt geen geld meer over hebt na het betalen van je vaste lasten. (huisvesting, vervoer, eten, enz.) Dan is het verhogen van je inkomen wellicht de beste keuze. 

Verandering

Het maakt niet uit hoe jouw financiële situatie er momenteel uitziet, er is altijd een manier om het te verbeteren. Maar het verbeteren van je financiën vereist verandering.

Voor deze verandering zal je dingen anders moeten aanpakken dan je gewend bent. Dat is niet altijd iets wat leuk is, maar wel noodzakelijk.

Vooral financiële verandering vereist hard werken, toewijding en heel veel vastberadenheid. De tijdlijn om financiële doelen te bereiken, ziet er bij elke persoon anders uit. Maak een plan, hou jezelf eraan en geef niet op. Zo kan je je financiële situatie echt verbeteren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.