duurzaam leven doe je zo
Duurzaam

Starten met duurzaam leven doe je zo!

Ik geloof dat elke werkplek waar ik  gewerkt heb,  mij een waardevolle les geeft waardoor ik in mijn persoonlijke ontwikkeling kan groeien. Hoewel ik begin 30 ben, heb ik al een flink aantal banen erop zitten. Bij mijn eerste baan werd mij gouden bergen beloofd maar de eigenaar behandelde mij niet goed. Ik heb geleerd voor mezelf op te komen. Bij mijn 2e baan leerde ik dat goede samenwerking met je collega’s heel belangrijk is. Daarna leerde ik dat zelfs saai werk ontzettend leuk kan zijn als je collega’s maar leuk zijn. Daarna dat je je angsten ( in mijn geval telefoonangst) kan overwinnen en zo heb ik nog een paar ervaringen.  Bij mijn huidige baan zijn we veel bezig met duurzaam zijn. Door hierdoor mee bezig te zijn besef ik me dat het echt belangrijk is, niet alleen voor mij maar ook voor mijn kinderen.

Meer en meer mensen begrijpen dat voor het verduurzamen van de samenleving ze zelf een steentje kunnen bijdragen en dat elk steentje helpt. De wereld heeft ons nodig en iedereen kan een bijdrage leveren door de juiste keuzes te maken. Maar ja, waar begin je met duurzaam leven? De eerste stap is het opdoen van kennis.

Betrouwbare kennis opdoen

Kennis opdoen kan iedereen, maar het opzoeken van betrouwbare kennis is vaak iets lastiger. Je kan niet elk nieuwsitem en social media bericht zomaar geloven. Toen ik begon bij mijn huidige baan kreeg ik van mijn werkgever het boek ‘De verborgen impact’ om te begrijpen waarom mijn werkgever doen wat ze doen.  Het boek is een echte aanrader met praktische tips en oplossingen die jij in het dagelijkse leven kan toepassen.

We weten allemaal wel de basis, dat het rijke westen de afgelopen jaren veel van onze fabrieken hebben gehuisvest in andere landen, grondstoffen die weer uit een heel ander deel van de wereld komen.  Wist je dat een groot deel van onze appels in de supermarkt uit Chili  of Frankrijk komen? Terwijl zeker in het gebied waar ik woon in het midden van het land de appels om de hoek groeien? Waarom liggen de appels van deze boer niet in de supermarkt 1 km verderop?

Onze impact

Als jij die appel koopt die uit Chili koopt betaal je voor de productie met de bijbehorende impact van die productie. Je kan je voorstellen dat de goedkope bestrijdingsmiddelen die hier in Nederland niet meer gebruikt mogen worden vanwege hun slechte impact op het milieu, nog wel in Chili gebruikt worden omdat de milieu regels daar minder streng zijn en de impact dus des te groter is.  Daarnaast heb je extra impact door het overbrengen van die appel van Chili naar Nederland. Door bewust in de supermarkt te kiezen voor een appel uit Nederland verlaag je al je impact. Zo simpel kan duurzaam leven al zijn.

Verborgen

De supermarkten maar ook de winkels waar jij je kleding koopt of je nieuwe telefoon zullen je niet eerlijk vertellen wat de impact is van het product wat jij koopt. Omdat het aan de andere kant van de wereld geproduceerd word is er ook geen zicht op. Daarom is het ook moeilijk voor ons als consumenten om dit uit te zoeken. Maar allemaal kunnen we ons steentje bijdragen, hoe klein ook. Lees ook eens mijn eerder verschenen artikel op dit blog: Zo maak jij je kledingkast duurzaam

De volgende keer als je een appel koopt in de supermarkt, kies dan eens bewust voor een appel uit Nederland in plaats van de appel uit Chili.

bron: de verborgen impact van Babette Porcelijn

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.