thuiswerken in de keuken tijdens corona lockdown / quarentaine
Balans

Thuiswerken: hoe je productiviteit en ontspanning in balans brengt

De lockdown hier in Nederland is nog steeds van kracht en komende week is de kerstvakantie voorbij. Thuiswerken wordt dringend geadviseerd door het kabinet. Echter het doorbrengen van zoveel tijd thuis brengt interessante uitdagingen met zich mee.

In 2013 werkte ik al 50% van mijn werktijd thuis bij mijn toenmalige werkgever. Het heeft me geleerd dat thuiswerken de scheiding tussen werk en thuis gemakkelijk kan vervagen.

Ik merkte zelf dat ik veel makkelijker even een uurtje langer door werkte om de mailbox van het team zo leeg mogelijk te krijgen. Of dat ik juist extra vroeg begon. Zat ik om 7:00 uur in mijn pyjama te werken tot 18:30 uur.

Problemen bij thuiswerken

Bij thuiswerken kan je 2 problemen tegen komen a) de motivatie om te gaan werken te vinden of b) na werktijd uit te schakelen. Ik merkte in 2013 dat ik het vooral lastig had met b. Ik stond altijd in werk-modus.

Op de dagen dat ik op kantoor werkte, was het makkelijker om het werk los te laten. De collega’s vertrokken naar huis en in de auto terug kon ik mentaal mijn werk loslaten.

Het thuiswerken wat iedereen massaal is gaan doen afgelopen jaar kan voor sommige mensen lastig zijn. Het betekend dat de plek die normaal gelde als plek van ontspanning nu geassocieerd wordt met werk. Zoom-gesprekken en vergaderingen zijn nu in jouw huis. Het is bijna alsof je je collega’s uitnodigt in je woonkamer voor een vergadering.

Ontsnappen van je werk is ook lastig. Normaal zou je wellicht gaan sporten, met vrienden afspreken of even lekker shoppen in de stad. Maar dat kan nu niet.

Ik wil je graag een aantal tips geven die je kunnen helpen om grenzen voor jezelf te stellen. Zodat jij werk en ontspanning thuis beter kan combineren.

Thuiswerken in balans

young woman surfing laptop in kitchen
Photo by Ekaterina Bolovtsova on Pexels.com

1. Creëer een ritueel om het begin en einde van de dag te markeren

Normaal gesproken was het begin en einde van de dag heel duidelijk. De reis van en naar werk was je signaal dat je in werkmodus kon gaan. Door thuis te werken, ben je dit signaal kwijt en vervagen de grenzen tussen werk en thuis.

Het is verleidelijk om als je vanuit huis werkt om 07:55 uur uit je bed te rollen en om 8:00 uur in te checken op je computer. Ontbijten achter de computer en in plaats van een koffiepauze ga je even snel onder de douche. Ik heb dit in 2013 een tijd gedaan en ik genoot van de extra slaap, maar ik merkte dat ik mentaal mezelf er niet lekker bij voelde.

Daarom begon ik meer structuur aan te brengen in mijn dag. Ik startte met het zelfde ochtendritueel aan te houden als een dag dat ik naar kantoor zou gaan. Eerst douchen, aankleden en daarna ontbijten. Op het tijdstip dat ik normaal de deur uit zou gaan zette ik mijn computer alvast aan en zette ik een lekkere kop thee voor mezelf.

Hierdoor kwam ik in werkmodus te staan. Omdat ik een halfuur eerder begon, kon ik een halfuur eerder stoppen. Die tijd gebruikte ik om nog even boodschappen te halen of even lekker mijn favoriete tv-serie te kijken. Daardoor kwam ik weer in de thuis modus.

Doe aan het eind van de dag wat je kunt om uit de werkmentaliteit te komen. Schakel je computer volledig uit ga weg van uw bureau (of keukentafel)  en ga iets doen wat je ontspant. Tegenwoordig loop ik graag na mijn werk een blokje om met de hond. Even een frisse neus halen.

Lees ook: 5 tips voor ultieme ontspanning

2. Niet thuiswerken buiten werktijd

Wanneer je alleen maar thuis aan het werk bent is het verleidelijk om na kantooruren op je werktelefoon of computer te kijken. Ze zijn in de buurt dus is het moeilijk om niet in te checken als je even tijd over hebt. Omdat je echt even moet reageren op een bericht of echt even iets moet nakijken of het wel goed gaat.

Maak een afspraak met jezelf om je te helpen om de balans tussen werk en ontspanning thuis te behouden. Zoals het niet controleren van werk e-mails vóór 8:00 uur en na 17:00 uur. Als je een werkvrij weekend wilt, hou dan je werk laptop uit het zicht. Houd de deur van je thuis kantoor gesloten. Heb je geen thuiskantoor berg dan je laptop uit het zicht op. Je werktelefoon zet je uit tot het volgende moment dat je gaat werken.

Het punt is dat je deze grenzen voor jezelf moet stellen, want niemand anders zal het voor je doen. Maak ook duidelijk aan je collega’s en manager dat je buiten kantoortijden niet bereikbaar bent voor werk. Zodat ze niet op je privé telefoon werk gerelateerde vragen gaan stellen.

3. Scheid uw ruimtes voor werk en zelfzorg

Maak 1 plek in je huis om te werken en probeer je werk en thuis ruimte zoveel mogelijk te scheiden als dat kan. Wij hebben een aparte werkkamer in huis ( of eigenlijk rommelkamer waar 2 boekenkasten met troep staat en een bureau waar je aan kan zitten)

Ik heb 2 jaar lang niet thuisgewerkt en toen de eerste lockdown kwam hebben we de kamer snel opgeruimd. Omdat het thuiswerken wel gaat blijven in ons leven hebben we besloten de kamer komend jaar aan te gaan pakken.

Rustgevend is het nog niet maar zodra we de kamer af hebben zou dat het wel zijn. Ik raad ook aan om in een opgeruimde ruimte te zitten zodat je je mentaal fijn voelt. Ga alsjeblieft niet op de bank of op bed werken. Dit stuurt verwarrende signalen naar je hersenen en je bent minder productief.

Daarnaast is het moeilijker te concentreren en heeft je lichaam er ook onder te lijden. Rug, schouders en benen komen in een houding te staan die niet goed is voor je lichaam. We willen nu natuurlijk geen extra bezoekjes moeten brengen aan een manueel of fysiotherapeut.

Het beste is een apart bureau en stoel te gebruiken voor je werk, sommige werkgevers hebben zelfs een regeling waarbij medewerkers meubels voor thuiswerken kunnen kopen. Heb je echt geen ruimte voor een bureau met stoel. Ga dan aan de keukentafel zitten, dan zit je nog in een redelijk goede werkhouding.

white and purple flower plant on brown wooden surface
Photo by Pixabay on Pexels.com

Dan zit je aan je keukentafel….

Een plek waar je normaal gesproken zou ontspannen eten. Probeer dan gebruik te maken van geuren en geluiden, apart voor werk en ontspanning.

Uit een studie van Wheeling Jesuit University blijkt dat een citrusgeur ervoor zorgt dat er harder gewerkt wordt. Een citrusgeur heeft een positief effect op de productiviteit en concentratievermogen Citrusgeuren (bron)

Een bekende geur die zorgt voor ontspanning is lavendel. Gebruik deze na werktijd om in de ontspanningsmodus te komen.

Je kan deze geuren in je huis laten geuren met een aroma diffuser. Met een paar druppels van een etherische olie kan je ± 10 uur een geur verspreiden in je huis.

Deze geuren kan je uiteraard ook heel goed gebruiken voor kinderen die thuis hun schoolwerk moeten doen.

Hoe gaat het thuiswerken jou af en heb jij nog tips voor het in balans houden van werken en ontspanning? Deel ze hieronder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.