Balans

Wat doen mensen die bewust leven anders?

Bewust leven. Klinkt zo zwaar gelijk vind je ook niet? Bewust leven wil niets anders zeggen dan ‘Leven in het moment’. Vaak doe je zaken op de automatische piloot en daardoor ben je je niet bewust van hetgeen wat je doet. Zoals de hond uitlaten, onbewust dwalen je gedachten af naar de afspraak die je later heb vandaag of wat je vanavond gaat eten. Door het bezig zijn in je hoofd vergeet je bewust te zijn van wat doet.

Onderstaande afbeelding zag ik op een poster bij mijn huisarts en het zette mij aan het denken. Mijn hoofd is altijd vol met gedachten en dat is vanaf het moment dat ik opsta tot het moment dat ik ga slapen. Maar wat zou ik graag net zo’n hoofd hebben als de hond in de afbeelding hieronder. Genietend van het moment.

Wat is bewust leven?

Dat is de eerste vraag die ik mezelf stel. Al jaren is één van mijn favoriete blogs soChicken. Het brein achter deze website is Jelle Hermus en hij heeft een boek geschreven over de korte route naar een leuker leven. Vrijheid, blijheid en betekenis staan hierin centraal. Klinkt mij goed in de oren, dus ik heb het boek gekocht.

“Het verleden en de toekomst bestaan enkel in je hoofd. Het zijn projecties gebaseerd op herinneringen en verwachtingen. Het verleden is gepasseerd – je kun er niets meer aan veranderen. De toekomst bestaat nog niet. Het hier en nu is het enige wat tastbaar en echt is.”

Quote uit het boek ‘Steeds leuker’ van Jelle Hermus

Wat Jelle hier schrijft klopt als een bus, het hier en nu is het enige wat echt is. Dat is precies wat bewust leven is. Leven in het hier en nu.

Wat doen mensen die bewust leven anders?

  • Ze nemen hun gedachten niet serieus. Maar weten dat gedachten alleen maar gedachten zijn. Je gedachten zijn niet de waarheid.
  • Zij zorgen goed voor hun lichaam. Ze zorgen ervoor dat ze de juiste voedingsstoffen binnen krijgen en minimaal een half uur per dag in beweging zijn.
  • Deze mensen weten wanneer ze even pauze moeten nemen om tot rust te komen.
  • Ze kunnen zich volledig focussen op wat ze aan het doen zijn op dat moment.
  • De dagelijkse taken veranderen ze in aandachtige momenten.
  • Ze proberen emoties niet te ontkennen of vermijden

Allemaal punten die iedereen wel kan gebruiken. Vaak klagen we over het feit dat de tijd zo snel gaat. ‘Het is zo weer kerst’ is een veelgehoorde uitspraak in mijn familie. De maanden vliegen voorbij. Dat is ook de reden waarom we zoiets zeggen; Je leeft je leven niet bewust en kan je er dus ook niet van genieten. Dan word je op een dag wakker, 80 jaar oud en is het allemaal voorbij en vraag je je af wat je nou eigenlijk allemaal hebt gedaan met je leven. Zonde, toch?

Gerelateerde post: 5 tips voor ultieme ontspanning

Wat kan je doen?

Ik zou zeggen ga om te beginnen informatie inwinnen over bewust leven. Door bijvoorbeeld het boek ‘Steeds leuker’ te lezen. ( ik wordt niet betaald om dit te promoten, maar ik vind het boek gewoon echt heel goed). Je kan starten met dankbaar zijn voor wat je hebt en dit op te schrijven. Of door te starten met meditatie of yoga. Of begin met een kleine stap. Ga eens buiten zitten en luister naar de vogels, de wind en de omgevingsgeluiden. Adem een paar keer diep in en uit en wees je bewust van de geuren die je ruikt. Gebruik je tast door te voelen hoe de wind je haren en je kleding laat bewegen.

Bewust leven. Genieten van het leven. Gelukkig zijn. Dat willen we toch allemaal?

Eén reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: