Financiële vrijheid,  Persoonlijk

Wat is financiële vrijheid voor mij?

Boven aan mijn blog staat het dromen over duurzaam leven, financiële vrijheid en balans. Dat is de zoektocht waar ik jullie vanaf begin dit jaar mee heb genomen. Ik lees veel over financiële vrijheid van Nederlandse bloggers maar ook bloggers uit het buitenland. Hierdoor ben ik er achter gekomen dat financiële vrijheid een ruim begrip is. Je hebt mensen gaan die gaan voor FIRE (Financially Independent & Retire Early) en streven naar met pensioen gaan tussen hun 30e en 40e jaar. Maar ook mensen die een paar jaar eerder willen stoppen op hun 60e bijvoorbeeld. Daarnaast heb je ook nog een groep die niet wil stoppen met werken maar meer vrije tijd wil hebben. Door al die verschillende stijlen ben ik gaan nadenken wat wil ik? Wat betekend financiële vrijheid voor mij?  

Wat betekend financiële vrijheid voor mij?

Voor FIRE ben ik laat, ik ben begin 30 en mijn partner is 5 jaar ouder, dus die vogel is gevlogen. Dat gaan wij niet redden. Voor ons betekend financiële vrijheid dan ook dat we eerder kunnen gaan stoppen met werken. Back-up plan is de laatste jaren beiden parttime kunnen werken. Ik heb daarmee een grotere buffer nodig dan mijn partner omdat hij ouder is en we graag tegelijk willen stoppen met werken.

Als we de huidige berekeningen volgen dan krijg ik rond mijn 71e levensjaar AOW. Dat betekend grofweg nog 40 jaar werken voor mij. Ik ben nu ruim 10 jaar aan het werk en dat ik nog tot mijn 71e zou moeten is niet wat ik wil. Van mijn opa’s en oma’s hebben er 2 nog geeneens de 60 gehaald. Één heeft de 70 net gehaald en de ander is halverwege de 80 geworden. Dat is een grote reden dat ik niet tot aan mijn 71e wil werken. Want ga ik die leeftijd überhaupt wel halen?  

StudieboekenStudieboeken

Hoe staan we ervoor?

Ik heb al eerder geschreven over onze hypotheek en meegedaan aan een kijkje in mijn portemonnee op de blog van Zuinige man. Lees dat hier terug. Uiteraard hebben we gekeken naar onze financiële situatie en nu met een tweede kindje op komst ziet het er niet naar uit dat we de komende jaren heel veel extra kunnen sparen. Tenminste niet als we niets veranderen. We zitten al op het punt dat we aardig hebben bezuinigd op onze vaste lasten. Alles wat we nu over houden lossen we af op de dure persoonlijke lening die we hebben.  

Daarnaast willen we graag in het hier en nu meer financiële vrijheid creëren omdat we nu eigenlijk van salaris betaling naar salaris betaling leven en dat willen we stoppen. We willen juist dat we geld over gaan houden zodat we een buffer kunnen maken voor  het noodzakelijke onderhoud aan ons eigen huis en de verplichte uitgaves ( denk aan belastingen ) en we hiervoor niet ons spaargeld hoeven te gebruiken.  

Wat nu?

Er zijn 2 opties, je vaste lasten verlagen of je inkomsten verhogen. Zoals ik eerder al in dit blog vertelde heb ik hiervoor een baan gehad met een salaris wat een stuk beter was dan wat ik nu heb.  Mijn vaste lasten zijn daar onder andere ook op dat hogere salaris gebaseerd.  Echter heb ik nu een baan met een salaris wat een stuk lager is. Toen ik mijn huidige baan kreeg heb ik zwart op wit toegezegd gekregen dat bij ontvangen van een vast contract een nieuw salaris onderhandeling zou zijn. De baan was ook lekker dichtbij huis, dus ik ging overstag en accepteerde de baan.

Na het aflopen van mijn tijdelijke contract vonden ze ook dat ik een salarisverhoging verdiende. Maar het bedrijf stond er bij het aanbod van het vaste contract financieel niet goed voor. Nu is het bedrijf eind vorig jaar gefuseerd. Daarnaast is de werkplek verhuisd van lekker dichtbij naar 35 autominuten verderop. Ik kreeg een nieuw vast contract heb daarbij aangegeven dat ik salarisverhoging zou willen en afgelopen maand nogmaals. Helaas blijft het antwoord niet mogelijk op dit moment. Maar ook geen mogelijkheid voor secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandeling.

Uitgaven beperken of inkomsten verhogen?

Omdat het verlagen van de vaste lasten geen reële optie is voor ons, ga ik voor de andere optie. Mijn inkomsten verhogen. Omdat ik nu zwanger ben ga ik niet nu op zoek naar een andere baan. Dat zou niet slim zijn. Echter ben ik me wel aan het oriënteren op een HBO studie waar ik eind dit jaar mee kan starten. Zodra ik gestart ben met deze studie, wil ik op zoek naar een baan in dat vakgebied. Mijn huidige werk heeft me al een aantal benodigde skills voor dit werk opgeleverd, dus ik hoop uiterlijk volgend jaar na de zomer een nieuwe baan te hebben met hogere inkomsten.  

Nu weet je wat het voor mij betekend. Ik ben benieuwd, wat betekend financiële vrijheid voor jou?

6 reacties

 • Luxe of Zuinig

  Wellicht is Fire niet meer haalbaar op je 40st of 50st maar eerder met pensioen moet zeker lukken! Afhankelijk hoeveel je opzij kan leggen bepaald natuurlijk ook wat mogelijk is. Door de vraag om te draaien, ik ben pas 30, hoeveel vermogen kan ik op mijn 50st verzamelen zal je wellicht verassen hoe groot dat bedrag kan worden in 20 jaar!
  Het is een marathon niet een hardloopwedstrijd. Alle kleine beetjes helpen!

  • Dromer

   Daar heb je helemaal gelijk in. Eerder met pensioen is zeker het doel! Omdat mijn partner 5 jaar ouder is is mijn doel minimaal tegelijk met hem kunnen stoppen met werken. Zijn doel is echter 10 jaar eerder stoppen, dus dat zou voor mij betekenen 15 jaar. Alle verbouwingen die we wilde doen in ons huis zijn gedaan, nu is het tijd om een buffer op te gaan bouwen voor eerder stoppen met werken en af te gaan lossen!

 • Audrey

  Balen dat je werk nu alsnog verder weg is! Ik streef ernaar om mijn lasten te verlagen, zodat ik zodra we een kind mogen krijgen, een dag per week minder kan gaan werken. En voor de lange termijn kies ik ook voor de lasten verder verlagen en wellicht mijn werkuren nog verder af te bouwen. Een soort parttime prepensioen zie ik wel zitten.

  • Dromer

   Dat is inderdaad balen, maar het is nu eenmaal niet anders. Mooi streven om je lasten te verlagen, dat willen we allemaal toch? Nu ben ik de persoon die het minste werkt ( noodgedwongen 30 uur vanwege mijn lagere salaris dan voorheen, idealiter 24-28 uur uur) maar mijn partner zou ook graag een dag minder willen werken, dat is ons eerste streven nu. Hij werkt nu 36 uur en we willen dat hij over 5 jaar naar 32 uur zou kunnen gaan.

 • bestel app

  Dit is de reden dat ik altijd probeer te leren hoe ik mijn eigen bedrijf kan starten. Omdat banen niet veilig zijn en niet weten wat er op elk moment is gebeurd. dus neem altijd parttime een back-up plan als eigen bedrijf.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: