wake up and workout slogan on light box among sports equipment
Balans

Zo krijg je motivatie om te sporten

Het vinden van de motivatie om te sporten is een grote strijd. Ik heb er altijd de voorkeur aan gegeven om ’s ochtends te sporten omdat ik het meteen achter de rug heb, maar met een gezin die je in de ochtend moet klaarstomen is dat niet altijd realistisch.

Hoewel er zoveel artikelen zijn over hoe je jezelf kunt motiveren om te gaan sporten, zullen tips als ‘zoek een trainingsmaatje’ of ‘leg je sportkleding ’s avonds klaar’ niet altijd lukken. 

Ik ben ervan overtuigd dat niets je kan motiveren behalve jezelf, dus hier zijn enkele tips die je zullen helpen jezelf bewust te motiveren om te sporten:

1. Stel een doel en beloon jezelf

Het stellen van een trainingsdoel geeft je een goede reden om te willen trainen . Evenzo zal het plannen van een beloning voor het bereiken van je doel je de motivatie geven om door te gaan. Misschien is er iets dat je al een tijdje wilt, maar niet per se nodig hebt, zoals een nieuw paar sneakers of een dure mascara. Als je inspiratie nodig hebt, zijn enkele fitnessdoelen die ik in het verleden heb gehad:

 • 10 x per maand sporten
 • Voltooi een uitdaging van 30 dagen
 • Ga 2x per week naar de sportschool
 • 3x per week hardlopen

2. Maak het leuk

woman in red clothing exercising
Photo by SHVETS production on Pexels.com

Zoek iets dat je enthousiast maakt om te sporten en misschien niet eens zin heeft om te sporten. Als je een hekel hebt aan hardlopen, doe het dan niet alleen omdat iedereen dat doet. Probeer een gratis video op youtube of zoek een les in je sportschool die je interessant lijkt (kickboksen, pilates, yoga, Zumba, enz.). Probeer pilates op maandag en kickboksen op woensdag, of experimenteer met wat nieuwe apparatuur in de sportschool.

3. Onthoud hoe je je voelt

Tenzij je jezelf blesseert, zul je je nooit slecht voelen na een training. Je zult je voldaan en energiek voelen. Ik sta zelf altijd te stuiteren als ik terug kom uit de sportschool. Maar ook zal je je spieren voelen, dat voelt wellicht niet zo fijn, maar bedenk dan bij jezelf dat je spieren hard gewerkt hebben zodat jij eruit kan zien zoals je wilt. cWanneer je geen zin hebt om te sporten, vraag jezelf dan af of wat je in plaats daarvan wilt doen (oftewel in bed liggen kijken naar New Girl ) en of dat jou die energie geeft die je van het sporten krijgt.

4. Schrijf je motivatie op

inspirational quotes on a planner
Photo by Bich Tran on Pexels.com

Vaak ben je de eerste maand nog wel gemotiveerd, daarna begint het het af te zwakken. Als je dit merkt kan je jezelf een briefje schrijven ( of een herinnering in je telefoon laten afgaan) met je motivatie.

Schrijf een affirmatie op en herhaal deze gedurende de dag een aantal keer totdat je gaat sporten. Je kan denken aan affirmaties zoals:

 • Elke keer als ik sport word mijn lichaam sterker
 • Ik ben sterker dan elk excuus
 • Ik stop niet omdat ik moe ben, ik stop wanneer ik klaar ben
 • Ik ga niet opgeven
 • Sporten zorgt ervoor dat mijn lichaam en geest gezond zijn
 • Sporten zorgt ervoor dat ik me sterk en geweldig voel
 • Sporten zorgt ervoor dat mijn kleren beter zitten

5. Geef jezelf 10 minuten

Thuis sporten is vaak net even iets lastiger dan naar de sportclub toe te gaan. Het is gemakkelijker om niet te starten. Zeg tegen jezelf dat je maar tien minuten hoeft te trainen. Als je denkt dat je het niet te lang hoeft te proberen, zul je het gemakkelijker vinden om gewoon te beginnen , en je zult waarschijnlijk zelfs doorgaan als je de tien minuten voorbij bent. En zo niet, dan is tien minuten nog altijd beter dan niets 😉

6. Volg je voortgang

Als je je trainingen in een planner noteert, is de kans groter dat je a) je eraan houdt en b) gemotiveerd wordt door je eigen voortgang. Het afstrepen van je voltooide trainingen is zo’n fijngevoel, en als je ziet hoe ver je bent gekomen, wil je alleen maar doorgaan. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.