Duurzaam

Zo maak jij je kledingkast duurzaam

Duurzaam leven, betekend ook dat je eens kritisch moet gaan kijken naar je kledingkast en hoe je deze de afgelopen jaren gevuld hebt. Omdat het financieel wat krapper is de afgelopen jaren, wilde ik mijn kleding voor een koopje. Maar nu realiseer ik me dat deze kleding was mode die in bulk werd vervaardigd, waardoor krankzinnige hoeveelheden vervuiling ontstonden door bedrijven die zich niet bewust waren van het milieu. Kleding van lage kwaliteit die snel vervaagde of van vorm veranderde. Als ik slimmer had gewinkeld en wat meer geld had uitgegeven, zou ik kleding van betere kwaliteit hebben die ik jaren in mijn kast zou hebben in plaats van maanden en die verantwoordelijker worden gemaakt. Oftewel mijn kledingkast zou duurzamer zijn dan nu.

WAAROM IS EEN DUURZAME KLEDINGKAST BELANGRIJK?

De kleding- en textielindustrie is de op één na grootste vervuiler ter wereld (na olie!) En heeft een negatieve invloed op het milieu. Het is belangrijk om een ​​duurzame garderobe te creëren om de vervuiling die bedrijven veroorzaken en de vervuiling die erop volgt te verminderen zodra we deze kleding weggooien. Wist je dat slechts 20% van de kleding die wereldwijd geproduceerd wordt wordt gerecycled of hergebruikt? Dus alle vervuiling die ontstaat bij de productie, distributie en onderhoud van kleding is vrijwel voor niets als het op een vuilnisbelt belandt of wordt verbrand, wat vervolgens meer vervuiling veroorzaakt.

LANGZAME MODE VERSUS SNELLE MODE

Het creëren van een duurzame garderobe draait helemaal om het omarmen van slow fashion, het tegenovergestelde van fast fashion. Snelle mode bestaat uit het maken van kleding die goedkoop is, zowel in prijs als in kwaliteit. We beschouwen goedkope kleding zoals deze gemakkelijk te vervangen en gooi ze weg zonder na te denken, wat bijdraagt ​​aan meer lucht-, bodem- en watervervuiling. Slow fashion richt zich op het creëren van kwaliteitskleding die langer meegaat en die milieuvriendelijk is qua materiaal en productie. Klinkt mooi vind je niet? Maar hoe doe je dat?

HOE MAAK JE EEN DUURZAME KLEDINGKAST

Hier zijn acht slow fashion-tips om je te kledingkast duurzaam te maken.

1. ZORG GOED VOOR JE KLEDING

Je huidige kleding goed verzorgen is de eerste belangrijke stap.  Hou je aan de wasvoorschriften wat aan je kleding zit. Sommige kledingstukken wil je niet teveel wassen. Als er geen vlekken of zweetgeur in je kleding zit is opfrissen een goede optie. Hang het kledingstuk aan een hanger en hang dit voor een open raam.

2. KOOP KLEDING VAN GOEDE KWALITEIT

Als je een duurzame kledingkast wil opbouwen moet je kleding van hoge kwaliteit kopen die niet in korte tijd achteruitgaat. Dit doen we vaak niet want ja goede kwaliteit is vaak duurder, maar duurder betekend niet altijd goede kwaliteit. Het belangrijkste verschil is dat kleding van hoge kwaliteit echt langer meegaat. Je kan eens rondvragen in je vrienden- en familie kring welke kleding zij van goede kwaliteit vinden.

Hoe weet je of kleding van goede kwaliteit is:
 • Kleding heeft reserveknoppen, wat betekent dat de ontwerper verwacht dat het de tand des tijds doorstaat.
 • Metalen ritsen in plaats van plastic ritsen. Plastic is meer vatbaar voor breuk.
 • Kwaliteitsstiksel – controleer op losse draden en steken.
 • Stoffenpatronen die netjes zijn uitgelijnd.
 • Doe onderzoek naar het merk.
3. KOOP KLEDING GEMAAKT VAN DUURZAME MATERIALEN

Soms ontkom je er niet aan, het aanschaffen van nieuwe kleding.  Je komt dan uit op andere manier voor het verduurzamen van je kledingkast, niet alleen letten op goede kwaliteit maar ook of de stoffen waarvan het gemaakt is milieuvriendelijk zijn. Denk aan organisch geteelde materialen of natuurlijke materialen zoals wol, hennep en biologisch katoen. Maar let wel op en doe onderzoek of het wel echt duurzaam is. Zo hoorde ik laatst van fabriek die een jas maakte van gerecyclede PET-flessen, enorm mooi initiatief. Totdat bleek dat naast deze fabriek een fabriek stond om PET-flessen te maken bedoeld voor de jassen. Dat is niet duurzaam natuurlijk.  Wanneer kleding is gemaakt van polyester, in wezen plastic, draagt ​​dit alleen maar bij aan onze groeiende plastic crisis.

Bamboo Basics - Extreem comfortabel ondergoed

4. DRAAG EIGENLIJK DE KLEDING

Iedereen heeft het, een kledingstuk die in je kledingkast hangt met het kaartje er nog aan. Of slechts 1 keer gedragen is.  Ik heb persoonlijk zelfs meerdere stukken hiervan. Oeps…. 2 shirts die ik echt geweldig vind, maar ik niet helemaal de lichaamsvorm voor heb. (Oftewel ik heb ze gekocht, maar ze bleken kleiner te vallen en ik heb ze gehouden in de hoop het ooit nog te gaan passen.) Daarnaast heb ik een jurk, 1 keer aangehad naar een bruiloft en die hangt nu al jaren in mijn kast.

Weet welke merken je goed staan en koop kleding waar je echt helemaal dol op bent, zodat je het elke keer weer wilt dragen. Ik ben zelf een fan van online shoppen  ik hoe gewoon niet van winkels en pashokjes)  mijn favoriete websites; www.wehkamp.nl, www.zalando-lounge.nl of voor dochterlief www.thekidsrepublic.nl. Maar vergeet niet de spullen waar je niet dol op bent of net niet goed zitten op tijd terug te sturen / te brengen!

5. OVERWEEG HET VOLGENDE LEVEN VAN HET KLEDINGSTUK

Je kledingkast duurzaam maken betekend niet dat je nu gelijk alles in je kast weg moet doen. Je hebt gewoon soms kleding die echt aan het einde is van zijn levenscyclus. Hoe je omgaat met je kleding is bepalend voor het wel of niet duurzaam omgaan met de kleding.  Als de kleding te veel gebruikt of geruïneerd is, je bent het ontgroeid, of je bent klaar voor verandering, zijn er verschillende acties die je kunt ondernemen om duurzaamheid te bevorderen in plaats van het  in de prullenbak te gooien. Het is belangrijk om te onthouden dat het recyclen van kleding niet betekent dat ze daadwerkelijk worden gerecycled. En als je je kleren gewoon weggooit, belanden ze op een stortplaats of worden ze verbrand.

Je kunt je kleding van goede kwaliteit weggeven aan vrienden en familie, doneren aan tweedehandswinkels, oude kan je kleren repareren of verkopen. . Als de kleding echt te ver heen is kun je de kledingstukken gebruiken als bijvoorbeeld kleding om in te klussen of als een voddendoek te gebruiken.

6. KOOP MINDER KLEDING

Je moet geen nieuwe kleding kopen met als enig doel meer kleding te hebben. Je moet alleen kleding kopen wanneer je ze absoluut nodig hebt of kleding kopen die in meerdere outfits kan worden gebruikt. Een capsule kledingkast. Ooit van gehoord? Dit is dat je je kledingkast zo samenstelt dat je met elk kledingstuk minimaal 3 outfits kan maken omdat alles goed bij elkaar past. Op mijn pinterest bord duurzaam leven heb ik een aantal mooie voorbeelden van een capsule kledingkast gezet.

Door over het algemeen minder kleding te kopen, draagt je niet bij aan de productie van nieuwe kleding. Al jaren geef ik liever wat meer geld uit aan kleding zodat ik er lang mee kan doen, ik heb 2 winterjassen die ik beide in december 2011 heb gekocht.  Waar ik vroeger elke 3 maanden meerdere kledingstukken kocht kijk ik nu bewust naar wat heb ik nodig en hoe past dit bij de rest van mijn kledingkast.

Uiteindelijk is het vrij eenvoudig om een ​​duurzame garderobe te creëren. Het begint allemaal met een meer bewustzijn voor de wereld om je heen. Ze zeggen niet voor niets, verander de wereld en begin bij jezelf.  Duurzaam leven hoeft niet radicaal van de één op de andere dag. Maar als iedereen 1 factor van zijn leven duurzamer maakt komen we al een heel eind. Zulke kleine veranderingen aan onze kledingkeuzes is een goede eerste stap. Heb je tips voor mij over een duurzame kledingkast creëren? Ik hoor ze graag je tip hieronder in de reactie!

6 reacties

 • ria

  De petflessen jas om het zo uit te drukken verlies bij wasbeurten ook weer stukjes petflesmateriaal, dat moet je niet willen. Wat ook duurzaam is is kleding te kopen van een goed merk maar dan tweede kans, of tewel via kringloop tweedehands winkeltjes of marktplaats. Dan is het betaalbaar en vaak zijn dit ook kledingstukken die niet gauw gedateerd zijn.

 • Vera

  Een paar jaar geleden heb ik een kleur- en stijladvies gedaan. Zeker een aanrader, want daarna geen enkele miskoop meer gedaan! Een kledingstuk komt nu alleen mijn kast in als het een 9+ is en ik er drie combinaties mee kan maken. Dat zorgt automatisch voor minder en betere aankopen.

  Een droger heb ik niet, dus gaat kleding veel langer mee. Alleen over duurzame materialen kan ik nog wel wat bijleren. Ik kijk vaak bij Zalando, daar kun je makkelijk filteren op duurzaam. Maar die modellen vind ik heel vaak minder mooi dan de ‘niet-duurzame’ collectie helaas..

  • Dromer

   Dat is zeker een goede aanrader! Ik ben het met je eens vind de duurzame kleding vaak minder mooi. Maar binnenkort schrijf ik een blog over waar je leuke
   duurzame kleding makkelijk kan shoppen 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.