piggy bank with coins
Budget,  Financiële vrijheid

Budget | Start vandaag nog met een noodpotje

Het is tijd om je innerlijke geldgoeroe wakker te schudden! Door een budget te maken, word je een geldmagiër die financiële controle heeft. Een budget helpt bij inkomsten, uitgaven, spaardoelen en financiële rust. Wat ook rust geeft is een noodpotje.

In onze wereld draait het vooral om de euro’s. Met meer centen kan je rekeningen betalen, sparen voor avonturen en jezelf verwennen. Maar hoe je met je geld omgaat, dat is de echte kunst.

Helaas regent het niet altijd geld. Soms zit er gewoon geen rek in je inkomen. Bij mijn huidige werkgever, waar ik het enorm naar mijn zin heb, valt er niets extra’s te verdienen. Ik heb geprobeerd om opslag te krijgen, ik startte 2 jaar geleden als enige customer service medewerker en inmiddels ben ik verantwoordelijk voor een team van 4 personen. Maar qua salaris ben ik er geen euro op vooruit te gaan.

Ik kan net aan het rondkomen en een jaar geleden was mijn spaarrekening helemaal leeg. Maar toen kwam die moest ik mijn autolaten repareren en stond ik plotseling in het rood. Het was een hele klus om dat recht te trekken. Daarom besloot ik: nooit meer! Ik zette een noodpotje op voor onverwachte kosten en begon te bezuinigen. Nu staat er zowaar €1.000,- in dat potje.

En weet je, iedereen heeft wel een droom, groot of klein. Zoals mijn droom om een maand naar Australië te gaan. Misschien wil jij wel sparen om te trouwen, nieuwe meubels te kopen of je eigen zaak te starten. Dat kost allemaal geld.

Daarom is zo’n noodpotje echt handig, zodat jij jouw dromen kan waarmaken!

Waarom een noodpotje?

Dus, wat doet een noodpotje in dit geval? Stel je voor dat je al aan het sparen bent voor je droom of doel. Je bent er bijna! Trots bewonder je je voortgang.

Maar dan, een onverwachte gebeurtenis gooit roet in het eten. Je belandt in het ziekenhuis na een auto-ongeluk, net nadat je het maximale eigen risico hebt ingesteld omdat je normaal gesproken nooit wat mankeert. Dat is overkwam mij in 2013. Ik moest een bedrag van maar liefst €850,- ophoesten voor die ambulance rit!

Plotseling verandert het geld dat bedoeld was voor jouw droom in een noodpotje tegen wil en dank. Natuurlijk krijg je wat terug van de verzekering en mogelijk zelfs van letselschade, maar dat kan lang op zich laten wachten. De kans is groot dat je alsnog flink wat zelf moet ophoesten. Doei doei droom.

Het is een harde les, maar een noodpotje opzetten zorgt ervoor dat je dromen geen luchtkastelen blijven.

Dus, hoeveel moet je ophoesten voor je noodpotje?

Ik hoorde van de 7 babysteps van Dave Ramsey en de eerste stap gaat over het openen van een noodfonds. Dat opende mijn ogen. Ik stuitte laatst op youtube op deze video van Lekker Leven Met Minder over waarom je moet bouwen aan een noodfonds Check ‘m hier.

Waarom? Stel je voor: er gebeurt een noodgeval en je hebt geen spaargeld. Vaak beland je dan in de verleiding om geld te lenen, precies wat je probeert te vermijden. Of erger nog: je stapelt nieuwe schulden op.

Wat telt als noodgeval? Als je eraan twijfelt, is het meestal geen noodgeval. Onverwachte en niet te plannen situaties vereisen onmiddellijke aandacht en daar is dat noodpotje voor.

Als je van tevoren had kunnen sparen voor iets – Kerstmis, een tripje, een bruiloft of zelfs een jubileum – is het geen noodgeval. Maar stel dat er een onverwachte rekening opduikt…

Neem een kijkje op je bankrekening en ontdek wat er ligt te wachten. Bedenk dan of je dit kan gebruiken om de rekening te betalen, met een tikkeltje zuinigheid tot je volgende payday. Lukt dat niet? Tijd om je opties te verkennen!

Heb je wat gespaard voor een leuke extra’s, maar niet per se noodzakelijk? Dan is dat potje de eerste om aan te spreken. Als er echt geen andere bron van inkomsten is, dan is het tijd om je noodpotje aan te spreken.

lady in stripped dress with piggy bank
Photo by Kristina Paukshtite on Pexels.com

Laten we eens kijken hoe we dat noodfonds van € 1.000,- van de grond kunnen krijgen!

Oké, je hebt op dit moment geen spaargeld. Hoe begin je dan?

Besparen op eten: Een leuke en makkelijke manier om wat te besparen. Neem een kijkje in je voorraadkast en bedenk daar maaltijden omheen. Stel vervolgens een boodschappenlijst op met wat je nodig hebt. Koekjes, snoep, chips, frisdrank – allemaal overbodig. Als je dit een maand niet koopt, heb je al snel € 50,- bespaard.

Verkoop spullen: Tijd voor een grote opruimactie in huis. Verkoop de spullen die nog in goede staat zijn, maar die je niet meer gebruikt.

Hou je uitgaven bij: Weet waar je geld naartoe gaat en kijk waar je kunt besparen. Zeg abonnementen op kranten of tijdschriften bijvoorbeeld op. Controleer of je niet te veel verzekeringen hebt. Zo heb ik zelf mijn televisie abonnement vorig jaar stopgezet. We keken er nauwelijks naar. In plaats daarvan hebben we nu 2 streamingdiensten en dat scheelt me € 21,- per maand.

Houd 2-3 keer per week je uitgaven bij, zodat je weet welke bedragen er binnenkomen en welke eruit gaan. Ontdek waar je geld naartoe gaat en welke onnodige uitgaven er zijn. Door dit goed in de gaten te houden, kun je wel tot € 100,- per maand besparen.

Vraag om salarisverhoging: als je al een poosje geen salarisverhoging hebt gekregen, is het tijd om dat te bespreken. De prijzen stijgen, dus waarom jouw loon niet? En als jouw werk overuren uitbetaalt, is het misschien tijd om wat extra uren te draaien. Niet elke werkgever staat hier positief tegenover, maar onthoud: niet geschoten is altijd mis!

Laatste tip

Zorg er altijd voor dat je nadat je geld uit je noodpotje hebt gehaald, er alles aan doet om dat bedrag weer aan te vullen.

Onthoud de altijd de reden achter je acties

Houd je doel constant in gedachten en maak het een volledig onderdeel van je gedachteproces. Zo kun je het grotere plaatje zien en niet alleen het hier en nu. En laten we eerlijk zijn, een noodfonds is als een beschermende bubbel rond je droom – mocht er iets gebeuren, hoef je niet al je zuurverdiende centen te spenderen aan het fixen van je auto.

Beheer je geld als een kapitein en laat die financiële stress als sneeuw voor de zon verdwijnen en omarm de budgetteringsrevolutie! Veel succes!

*artikel voor het eerst gepubliceerd in januari 2020, laatste update: april 2024

Ontdek meer van Pluk de Droom

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder