Budget

Budget | Ooit gehoord van cash stuffing? Het is leuker dan het klinkt!

Cash stuffing: klinkt als het nieuwste culinaire experiment, toch? Maar nee, we hebben het over een beproefde methode om je financiën te beheren. Serieus, het is een gamechanger. Wat houdt het in? Simpel: je verdeelt je geld in verschillende enveloppen, elk bestemd voor een specifieke uitgave of spaardoel. Klinkt ouderwets? Misschien. Werkt het? Absoluut.

Wat is cashstuffing?

Cash stuffing is budgetteren met contant geld. Het is als een budgetteringsfeestje met contant geld, waar je elk bedrag verdeelt in verschillende ‘cadeautjes’ voor jezelf. Elke categorie krijgt zijn eigen envelop met een speciale verrassing erin. En let op, je mag niet meer uitgeven dan er in de envelop zit! Als het geld op is, is het wachten geblazen tot het volgende betaalmoment.

Weet je, je zou alles cash kunnen betalen, maar laten we eerlijk zijn, de meeste rekeningen worden tegenwoordig automatisch via de bankrekening afgehandeld. Dus, je kunt ervoor kiezen om alleen bepaalde betalingen contant te doen, net zoals ik. Mijn partner en ik hebben een gezamenlijke rekening, maar we hebben ook allebei onze eigen betaalrekening. Elke maand storten we een vast bedrag op de gezamenlijke rekening voor de vaste lasten.

Mijn eigen rekening gebruik ik voor mijn eigen dingen zoals mobiele telefoon, mijn auto, kleding, lunch voor mezelf en eten buiten de deur met een vriendin.

Waarom zou je contant geld in enveloppen stoppen? Klinkt gek, toch? Maar wacht even, hier zijn enkele voordelen die ik ontdekt heb!

Bewust worden – Het houdt je scherp met je centen. Als je duidelijk ziet wat je per categorie te besteden hebt, zal je niet zomaar te veel uitgeven. Elke keer dat je geld uit een envelopje haalt, denk je bewust na over waar het naartoe gaat. Dat is nog eens vooruit plannen!

Bye-bye impulsieve aankopen – Als je direct ziet wat je uitgeeft, zal je minder snel iets impulsiefs kopen. Je gaat beter nadenken over je aankopen, want ja, op is echt op!

Meer overhouden – Door bewust met je geld om te gaan en het over verschillende categorieën te verdelen, zal je aan het einde van de maand zien dat er nog wat overblijft. Hierdoor kan je een noodpotje aanmaken / aanvullen voor onverwachte uitgaven.

Zen momentje – Het werkt rustgevend voor mij om zo met mijn geld bezig te zijn. Ik vind het cool om nieuwe uitdagingen te verzinnen en mijn spaarvarken te zien groeien!

Flexibel – Merk je na een tijdje dat je budget niet helemaal werkt? Misschien te krap of juist te ruim? Geen paniek! Als je wat ruimte hebt, kan je gewoon je bedrag aanpassen. Flexibiliteit ten top!

Duik mee in de donkere wereld van cash stuffing! Hier zijn de nadelige kanten die ik heb ontdekt:

Pinnen

  • Elke betaalperiode moet je weer geld uit de Geldmaat halen. Zet een vast moment vast, per week of per maand. Zodra mijn salaris gestort word ga ik de eerstvolgende keer dat ik bij de winkel ben geld pinnen. Maar je moet er wel aan denken en soms er ook speciaal voor op uit gaan.

Cash in een digitale wereld

  • Tegenwoordig gaan winkels er standaard vanuit dat je pint bij de kassa. Vooral tijdens Corona werd contactloos betalen bijna verplicht. Je tikt je pasje tegen het apparaat en hop, je geld is weg. Ik moet nog steeds bewust kiezen voor cash betalingen. Maar dat went vast wel.

Veel contant geld in huis

  • Elke week heb je een fortuin aan cash in huis. En als je het goed doet, groeit dit alleen maar! Het geld wat ik over heb gaat in een apart envelopje en ik gebruik het voor een dagje uit, of ik pin een maand wat minder en maak dan het verschil over naar mijn spaarrekening.

Ben jij nu ook super nieuwsgierig en wil je dit avontuur aangaan? Maar heb je geen idee waar te starten? Geen paniek! In mijn volgende post over cash stuffing leg ik je stap voor stap uit hoe het werkt!

Ontdek meer van Pluk de Droom

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder